Udko pieczone z gniecionymi ziemniakami z jogurtem
Przy tym daniu nie ma dużo roboty a wszystko smakowało wyśmienicie! soczyste mięsko i wspaniałe ziemniaczki z masłem i jogurtem ze szczypiorkiem! Poezja na talerzu 🙂
Udka myję, osuszam, i nacieram oliwą z przyprawą do kurczaka i przyprawą gyros, piekę ok godziny w 180' góra dół.
Ziemniaki myję dokładnie i gotuję w całości w osolonej wodzie aż będą miękkie. Ugotowane ziemniaki układam w naczyniu żaroodpornym. Każdego ziemniaka lekko zgniatam dnem od szklanki. Następnie łączę miękkie masło z zgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem i koperkiem i wykładam po trochę na każdego ziemniaka (ok łyżeczkę). Ziemniaki piekę w piekarniku w 190' przez 30 min obok udek.
Jogurt wymieszałam z szczypiorkiem i doprawiłam solą i pieprzem.
Na upieczone ziemniaczki położyłam łyżkę jogurtu z szczypiorkiem.
Podałam z SURÓWKĄ CHIŃSKĄ
Składniki
Przygotowanie
Udka myję, osuszam, i nacieram oliwą z przyprawą do kurczaka i przyprawą gyros, piekę ok godziny w 180' góra dół.
Ziemniaki myję dokładnie i gotuję w całości w osolonej wodzie aż będą miękkie. Ugotowane ziemniaki układam w naczyniu żaroodpornym. Każdego ziemniaka lekko zgniatam dnem od szklanki. Następnie łączę miękkie masło z zgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem i koperkiem i wykładam po trochę na każdego ziemniaka (ok łyżeczkę). Ziemniaki piekę w piekarniku w 190' przez 30 min obok udek.
Jogurt wymieszałam z szczypiorkiem i doprawiłam solą i pieprzem.
Na upieczone ziemniaczki położyłam łyżkę jogurtu z szczypiorkiem.
Podałam z SURÓWKĄ CHIŃSKĄ