Wafel z masą kakaową

Oceny

Bardzo prosta i szybka słodka przekąska, prosto ze starego babcinego zeszytu! 🙂 to mój smak dzieciństwa i nieodłączny element każdego Świątecznego stołu. Są przepyszne! 🙂

TweetUdostępnij
Porcje10
Czas wykonania15 minut
 200 g margaryny lub masła
 6 łyżek mleka
 szklanka cukru
 3 łyżki kakao
 1 jajko
 1 wafel u mnie okrągły
1

Margarynę, mleko, cukier i kakao rozpuścić w garnuszku na małym ogniu.
Gotować 7 min ciągle mieszając. Odstawić do wystudzenia. Kiedy masa jest już przestudzoną dodaję całe jajko i mieszam aż połączy się z masą. Na wafla wykładam kilka łyżek kremu i rozprowadzam równomiernie. Następnie przykrywam waflem i robię tak z pozostałymi kawałkami. Gotowy wafel wkład do foli i kładę na nim deseczkę lub garnek aby warstwy się skleiły. Po 2-3 godz słodka przekąska jest gotowa!

Składniki

 200 g margaryny lub masła
 6 łyżek mleka
 szklanka cukru
 3 łyżki kakao
 1 jajko
 1 wafel u mnie okrągły

Przygotowanie

1

Margarynę, mleko, cukier i kakao rozpuścić w garnuszku na małym ogniu.
Gotować 7 min ciągle mieszając. Odstawić do wystudzenia. Kiedy masa jest już przestudzoną dodaję całe jajko i mieszam aż połączy się z masą. Na wafla wykładam kilka łyżek kremu i rozprowadzam równomiernie. Następnie przykrywam waflem i robię tak z pozostałymi kawałkami. Gotowy wafel wkład do foli i kładę na nim deseczkę lub garnek aby warstwy się skleiły. Po 2-3 godz słodka przekąska jest gotowa!

Wafel z masą kakaową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *