Walentynkowe Donaty
Mięciutkie, puszyste, idealne! z polewą z białej czekolady i uroczą walentynkową posypką 🙂 przez słodkości do serca!❤
Sprawdzą się też idealnie na tłusty czwartek!
Robię rozczyn:
mleko lekko podgrzewam, wrzucam drożdże, łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Mieszam dokładnie i odstawiam w ciepłe miejsce na 20 min.
Masło rozpuszczamy i studzę. Resztę mąki przesiewam do miski, dodaję pozostały cukier, jako i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiam chwilę ciasto. Dodaję po trochę masła i wyrabiam ciasto. Na końcu partiami dodaję spirytus. Wyrabiam aż ciasto będzie dobrze elastyczne. Odstawiam do miski przykrytej ściereczką na godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyrabiam chwilę i rozwałkowuję na placek o grubości ok 1 cm. W placku wykrawam kubkiem donaty a kieliszkiem dziurkę w środku. Z przepisu wyszło mi 10 szt. Następnie podsypuje blat mąką i układam na nich donaty. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na kolejne pół godz.
Do garnka wlewam tłuszcz do smażenia. Powinno być go tyle aby donaty swobodnie w nim pływały. Podgrzewam tłuszcz do temp ok 180'. Wyrośnięte donaty smażę wrzucając do tłuszczu ok 1.5 min z każdej strony.
Powinny być ładnie rumiane. Gotowe donaty przekładam na ręczniki papierowe i studzę.
Do garnuszka przekładam masło, śmietankę i wodę i lekko podgrzewam. Dodaje czekoladę i mieszam aż się rozpuści. Dodaję barwnik i mieszam do połączenia. Przelewam czekoladę na głęboki talerz i moczę w niej każdego donata. Następnie posypuję posypką i gotowe! 🙂
Składniki
Przygotowanie
Robię rozczyn:
mleko lekko podgrzewam, wrzucam drożdże, łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Mieszam dokładnie i odstawiam w ciepłe miejsce na 20 min.
Masło rozpuszczamy i studzę. Resztę mąki przesiewam do miski, dodaję pozostały cukier, jako i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiam chwilę ciasto. Dodaję po trochę masła i wyrabiam ciasto. Na końcu partiami dodaję spirytus. Wyrabiam aż ciasto będzie dobrze elastyczne. Odstawiam do miski przykrytej ściereczką na godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyrabiam chwilę i rozwałkowuję na placek o grubości ok 1 cm. W placku wykrawam kubkiem donaty a kieliszkiem dziurkę w środku. Z przepisu wyszło mi 10 szt. Następnie podsypuje blat mąką i układam na nich donaty. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na kolejne pół godz.
Do garnka wlewam tłuszcz do smażenia. Powinno być go tyle aby donaty swobodnie w nim pływały. Podgrzewam tłuszcz do temp ok 180'. Wyrośnięte donaty smażę wrzucając do tłuszczu ok 1.5 min z każdej strony.
Powinny być ładnie rumiane. Gotowe donaty przekładam na ręczniki papierowe i studzę.
Do garnuszka przekładam masło, śmietankę i wodę i lekko podgrzewam. Dodaje czekoladę i mieszam aż się rozpuści. Dodaję barwnik i mieszam do połączenia. Przelewam czekoladę na głęboki talerz i moczę w niej każdego donata. Następnie posypuję posypką i gotowe! 🙂