Walentynkowe Donaty

Oceny

Mięciutkie, puszyste, idealne! z polewą z białej czekolady i uroczą walentynkową posypką 🙂 przez słodkości do serca!❤
Sprawdzą się też idealnie na tłusty czwartek!

TweetUdostępnij
Porcje1
Czas wykonania2 godz.
 1,50 szklanki mąki
 0,50 szklanki mleka
 15 g drożdży(u mnie świeże, lub 7 g suchych)
 2,50 łyżki cukru
 40 g masła
 1 jajko
 1 łyżka spirytusu
Polewa:
 200 g białej czekolady
 2 łyżki wody
 1 łyżeczka masła
 1 łyżka śmietanki 30%
Dodatkowo:
 barwnik spożywczy u mnie czerwony
 kolorowa posypka
1

Robię rozczyn:
mleko lekko podgrzewam, wrzucam drożdże, łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Mieszam dokładnie i odstawiam w ciepłe miejsce na 20 min.
Masło rozpuszczamy i studzę. Resztę mąki przesiewam do miski, dodaję pozostały cukier, jako i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiam chwilę ciasto. Dodaję po trochę masła i wyrabiam ciasto. Na końcu partiami dodaję spirytus. Wyrabiam aż ciasto będzie dobrze elastyczne. Odstawiam do miski przykrytej ściereczką na godzinę.

2

Wyrośnięte ciasto wyrabiam chwilę i rozwałkowuję na placek o grubości ok 1 cm. W placku wykrawam kubkiem donaty a kieliszkiem dziurkę w środku. Z przepisu wyszło mi 10 szt. Następnie podsypuje blat mąką i układam na nich donaty. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na kolejne pół godz.

3

Do garnka wlewam tłuszcz do smażenia. Powinno być go tyle aby donaty swobodnie w nim pływały. Podgrzewam tłuszcz do temp ok 180'. Wyrośnięte donaty smażę wrzucając do tłuszczu ok 1.5 min z każdej strony.

4

Powinny być ładnie rumiane. Gotowe donaty przekładam na ręczniki papierowe i studzę.

5

Do garnuszka przekładam masło, śmietankę i wodę i lekko podgrzewam. Dodaje czekoladę i mieszam aż się rozpuści. Dodaję barwnik i mieszam do połączenia. Przelewam czekoladę na głęboki talerz i moczę w niej każdego donata. Następnie posypuję posypką i gotowe! 🙂

Składniki

 1,50 szklanki mąki
 0,50 szklanki mleka
 15 g drożdży(u mnie świeże, lub 7 g suchych)
 2,50 łyżki cukru
 40 g masła
 1 jajko
 1 łyżka spirytusu
Polewa:
 200 g białej czekolady
 2 łyżki wody
 1 łyżeczka masła
 1 łyżka śmietanki 30%
Dodatkowo:
 barwnik spożywczy u mnie czerwony
 kolorowa posypka

Przygotowanie

1

Robię rozczyn:
mleko lekko podgrzewam, wrzucam drożdże, łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Mieszam dokładnie i odstawiam w ciepłe miejsce na 20 min.
Masło rozpuszczamy i studzę. Resztę mąki przesiewam do miski, dodaję pozostały cukier, jako i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiam chwilę ciasto. Dodaję po trochę masła i wyrabiam ciasto. Na końcu partiami dodaję spirytus. Wyrabiam aż ciasto będzie dobrze elastyczne. Odstawiam do miski przykrytej ściereczką na godzinę.

2

Wyrośnięte ciasto wyrabiam chwilę i rozwałkowuję na placek o grubości ok 1 cm. W placku wykrawam kubkiem donaty a kieliszkiem dziurkę w środku. Z przepisu wyszło mi 10 szt. Następnie podsypuje blat mąką i układam na nich donaty. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na kolejne pół godz.

3

Do garnka wlewam tłuszcz do smażenia. Powinno być go tyle aby donaty swobodnie w nim pływały. Podgrzewam tłuszcz do temp ok 180'. Wyrośnięte donaty smażę wrzucając do tłuszczu ok 1.5 min z każdej strony.

4

Powinny być ładnie rumiane. Gotowe donaty przekładam na ręczniki papierowe i studzę.

5

Do garnuszka przekładam masło, śmietankę i wodę i lekko podgrzewam. Dodaje czekoladę i mieszam aż się rozpuści. Dodaję barwnik i mieszam do połączenia. Przelewam czekoladę na głęboki talerz i moczę w niej każdego donata. Następnie posypuję posypką i gotowe! 🙂

Walentynkowe Donaty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *