Zapiekane meksykańskie naleśniki

Oceny

Mięso mielone, sos pomidorowy, warzywa i ser a to wszystko zawinięte w naleśniki i zapieczone w piekarniku! 🙂 Są pyszne!

TweetUdostępnij
Porcje6
Czas wykonania40 minut
 0,50 kg mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
 1 papryka (u mnie 2 kolory)
 1 duża cebula
 2 ząbki czosnku
 1 szklanka passaty
 100 g koncentratu pomidorowego
 0,50 szklanki czerwonej fasoli
  szklanki kukurydzy konserwowej
 20 dag sera żółtego
 1 kulka mozzarelli
 1 łyżeczka słodkiej papryki, przyprawy meksykańskiej i oregano, po pół łyżeczki papryki ostrej, soli i pieprzu, curry
Naleśniki:
 ¾ szklanki mąki
 2 małe jajka
 0,50 szklanki mleka
 0,50 szklanki wody
 szczypta soli
Sos pomidorowy:
 100 g koncentratu pomidorowego
 4 łyżki wody
 1 łyżeczka oregano
 sol pieprz do smaku
1

Cebule zeszkliłam na odrobinie oleju, dodałam czosnek ( zgnieciony) i mięso.

2

Wymieszałam i podsmażałam mięso aż wyparowała cała woda. W międzyczasie pokroiłam paprykę w kostkę. Do mięsa dodałam passatę, cały koncentrat i przyprawy.

3

Podsmażyłam kilka min. Dodałam pokrojoną w kostkę paprykę i dusiłam aż papryka zrobiła się miękka a sos zgęstniał.

4

Na koniec dodałam fasolkę (wypłukaną) i kukurydzę, dusiłam wszystko razem przez ok 5 min.

5

Wszystkie składniki na naleśniki wymieszałam dokładnie i piekłam na rozgrzanej patelni.

6

Na każdy naleśnik nałożyłam farsz i posypałam odrobiną serem

7

8

Zawinęłam i wierzch posmarowałam sosem pomidorowym.

9

Następnie posypałam startą mozzarellą.

10

Zapiekałam w piekarniku przez 20 min w 180' góra dół.

11

Gotowe 🙂

Składniki

 0,50 kg mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
 1 papryka (u mnie 2 kolory)
 1 duża cebula
 2 ząbki czosnku
 1 szklanka passaty
 100 g koncentratu pomidorowego
 0,50 szklanki czerwonej fasoli
  szklanki kukurydzy konserwowej
 20 dag sera żółtego
 1 kulka mozzarelli
 1 łyżeczka słodkiej papryki, przyprawy meksykańskiej i oregano, po pół łyżeczki papryki ostrej, soli i pieprzu, curry
Naleśniki:
 ¾ szklanki mąki
 2 małe jajka
 0,50 szklanki mleka
 0,50 szklanki wody
 szczypta soli
Sos pomidorowy:
 100 g koncentratu pomidorowego
 4 łyżki wody
 1 łyżeczka oregano
 sol pieprz do smaku

Przygotowanie

1

Cebule zeszkliłam na odrobinie oleju, dodałam czosnek ( zgnieciony) i mięso.

2

Wymieszałam i podsmażałam mięso aż wyparowała cała woda. W międzyczasie pokroiłam paprykę w kostkę. Do mięsa dodałam passatę, cały koncentrat i przyprawy.

3

Podsmażyłam kilka min. Dodałam pokrojoną w kostkę paprykę i dusiłam aż papryka zrobiła się miękka a sos zgęstniał.

4

Na koniec dodałam fasolkę (wypłukaną) i kukurydzę, dusiłam wszystko razem przez ok 5 min.

5

Wszystkie składniki na naleśniki wymieszałam dokładnie i piekłam na rozgrzanej patelni.

6

Na każdy naleśnik nałożyłam farsz i posypałam odrobiną serem

7

8

Zawinęłam i wierzch posmarowałam sosem pomidorowym.

9

Następnie posypałam startą mozzarellą.

10

Zapiekałam w piekarniku przez 20 min w 180' góra dół.

11

Gotowe 🙂

Zapiekane meksykańskie naleśniki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *