Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym i beszamelem

Oceny

Pyszne naleśniki dobrze nadziane mięsem z dodatkiem warzyw i kremowym beszamelem to pomysł na obiad idealny! 🙂

TweetUdostępnij
Porcje8
Czas wykonania45 minut
 0,50 kg mięsa mielonego wieprzowego
 1 papryka (u mnie 2 kolory)
 1 duża cabula
 2 ząbki czosnku
 1 szklanka passaty
 100 g koncentratu pomidorowego
  szklanki kukurydzy konserwowej
 1 łyżeczka słodkiej papryki, przyprawy meksykańskiej i oregano, po pół łyżeczki papryki ostrej, soli i pieprzu oraz curry
 20 dag sera żółtego
Beszamel:
 1 szklanka mleka 3,2 %
 4 łyżki mąki
 4 łyżki masła
 gałka muszkatołowa w proszku, sól
Naleśniki:
 ¾ szklanki mąki
 2 małe jajka
 0,50 szklanki mleka
 0,50 szklanki wody
 szczypta soli
1

Cebule zeszkliłam na odrobinie oleju, dodałam czosnek ( zgnieciony) i mięso. Wymieszałam i podsmażałam mięso aż wyparowała cała woda.

2

W międzyczasie pokroiłam paprykę w kostkę. Do mięsa dodałam passatę, cały koncentrat i przyprawy. Podsmażyłam kilka min.

3

Dodałam pokrojoną w kostkę paprykę i dusiłam aż papryka zrobiła się miękka a sos zgęstniał.

4

Na koniec dodałam kukurydzę, dusiłam wszystko razem przez ok 5 min.

5

Ciasto naleśnikowe wymieszałam dokładnie i piekłam naleśniki na rozgrzanej patelni.
Sos Beszamelowy:
W garnku na małym ogniu rozpuszczam masło, a następnie wsypuję mąkę i stale mieszając, podgrzewam, aż uzyskam bardzo bladą zasmażkę. Zdejmuję garnuszek z ognia i cienkim strumieniem wlewam zimne mleko, ciągle mieszam. Na małym ogniu podgrzewam jego zawartość przez 10-12 minut, ciągle mieszając. Na koniec doprawiam go gałką muszkatołową i solą.

6

Na każdy naleśnik nałożyłam farsz i 2 łyżeczki beszamelu, zawinęłam jak krokieta,

7

Następnie rozsmarowałam łyżeczkę beszamelu na wierzchu naleśniki.

8

Następnie posypałam startym serem.

9

Zapiekałam w piekarniku przez 20 min w 180' góra dół.

Składniki

 0,50 kg mięsa mielonego wieprzowego
 1 papryka (u mnie 2 kolory)
 1 duża cabula
 2 ząbki czosnku
 1 szklanka passaty
 100 g koncentratu pomidorowego
  szklanki kukurydzy konserwowej
 1 łyżeczka słodkiej papryki, przyprawy meksykańskiej i oregano, po pół łyżeczki papryki ostrej, soli i pieprzu oraz curry
 20 dag sera żółtego
Beszamel:
 1 szklanka mleka 3,2 %
 4 łyżki mąki
 4 łyżki masła
 gałka muszkatołowa w proszku, sól
Naleśniki:
 ¾ szklanki mąki
 2 małe jajka
 0,50 szklanki mleka
 0,50 szklanki wody
 szczypta soli

Przygotowanie

1

Cebule zeszkliłam na odrobinie oleju, dodałam czosnek ( zgnieciony) i mięso. Wymieszałam i podsmażałam mięso aż wyparowała cała woda.

2

W międzyczasie pokroiłam paprykę w kostkę. Do mięsa dodałam passatę, cały koncentrat i przyprawy. Podsmażyłam kilka min.

3

Dodałam pokrojoną w kostkę paprykę i dusiłam aż papryka zrobiła się miękka a sos zgęstniał.

4

Na koniec dodałam kukurydzę, dusiłam wszystko razem przez ok 5 min.

5

Ciasto naleśnikowe wymieszałam dokładnie i piekłam naleśniki na rozgrzanej patelni.
Sos Beszamelowy:
W garnku na małym ogniu rozpuszczam masło, a następnie wsypuję mąkę i stale mieszając, podgrzewam, aż uzyskam bardzo bladą zasmażkę. Zdejmuję garnuszek z ognia i cienkim strumieniem wlewam zimne mleko, ciągle mieszam. Na małym ogniu podgrzewam jego zawartość przez 10-12 minut, ciągle mieszając. Na koniec doprawiam go gałką muszkatołową i solą.

6

Na każdy naleśnik nałożyłam farsz i 2 łyżeczki beszamelu, zawinęłam jak krokieta,

7

Następnie rozsmarowałam łyżeczkę beszamelu na wierzchu naleśniki.

8

Następnie posypałam startym serem.

9

Zapiekałam w piekarniku przez 20 min w 180' góra dół.

Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym i beszamelem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *