Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym i beszamelem
Pyszne naleśniki dobrze nadziane mięsem z dodatkiem warzyw i kremowym beszamelem to pomysł na obiad idealny! 🙂
Cebule zeszkliłam na odrobinie oleju, dodałam czosnek ( zgnieciony) i mięso. Wymieszałam i podsmażałam mięso aż wyparowała cała woda.
W międzyczasie pokroiłam paprykę w kostkę. Do mięsa dodałam passatę, cały koncentrat i przyprawy. Podsmażyłam kilka min.
Dodałam pokrojoną w kostkę paprykę i dusiłam aż papryka zrobiła się miękka a sos zgęstniał.
Na koniec dodałam kukurydzę, dusiłam wszystko razem przez ok 5 min.
Ciasto naleśnikowe wymieszałam dokładnie i piekłam naleśniki na rozgrzanej patelni.
Sos Beszamelowy:
W garnku na małym ogniu rozpuszczam masło, a następnie wsypuję mąkę i stale mieszając, podgrzewam, aż uzyskam bardzo bladą zasmażkę. Zdejmuję garnuszek z ognia i cienkim strumieniem wlewam zimne mleko, ciągle mieszam. Na małym ogniu podgrzewam jego zawartość przez 10-12 minut, ciągle mieszając. Na koniec doprawiam go gałką muszkatołową i solą.
Na każdy naleśnik nałożyłam farsz i 2 łyżeczki beszamelu, zawinęłam jak krokieta,
Następnie rozsmarowałam łyżeczkę beszamelu na wierzchu naleśniki.
Następnie posypałam startym serem.
Zapiekałam w piekarniku przez 20 min w 180' góra dół.
Składniki
Przygotowanie
Cebule zeszkliłam na odrobinie oleju, dodałam czosnek ( zgnieciony) i mięso. Wymieszałam i podsmażałam mięso aż wyparowała cała woda.
W międzyczasie pokroiłam paprykę w kostkę. Do mięsa dodałam passatę, cały koncentrat i przyprawy. Podsmażyłam kilka min.
Dodałam pokrojoną w kostkę paprykę i dusiłam aż papryka zrobiła się miękka a sos zgęstniał.
Na koniec dodałam kukurydzę, dusiłam wszystko razem przez ok 5 min.
Ciasto naleśnikowe wymieszałam dokładnie i piekłam naleśniki na rozgrzanej patelni.
Sos Beszamelowy:
W garnku na małym ogniu rozpuszczam masło, a następnie wsypuję mąkę i stale mieszając, podgrzewam, aż uzyskam bardzo bladą zasmażkę. Zdejmuję garnuszek z ognia i cienkim strumieniem wlewam zimne mleko, ciągle mieszam. Na małym ogniu podgrzewam jego zawartość przez 10-12 minut, ciągle mieszając. Na koniec doprawiam go gałką muszkatołową i solą.
Na każdy naleśnik nałożyłam farsz i 2 łyżeczki beszamelu, zawinęłam jak krokieta,
Następnie rozsmarowałam łyżeczkę beszamelu na wierzchu naleśniki.
Następnie posypałam startym serem.
Zapiekałam w piekarniku przez 20 min w 180' góra dół.