Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami
Sos z warzywami, kurczak, makaron i beszamel! To zdecydowanie pyszny obiad! 🙂
Sos: cebule podsmażam na patelni. Gotową cebulę przekładam do miseczki a na tej samej patelni przysmażam kurczaka. Doprawiam przyprawami. Do podsmażonego kurczaka wrzucam zeszkloną cebule, paprykę, cukinię i pieczarki. Wszystko podsmażam ok 8 min.
Dodaję koncentrat, passatę i bulion. Podsmażam wszystko ok 10 min aż sos się sklaruje i wyparuje nadmiar wody. Jeśli jest taka konieczność jeszcze doprawiam. Gotuje makaron al dente.
Sos Beszamelowy: W garnku na małym ogniu rozpuszczam masło, a następnie wsypuję mąkę i stale mieszając, podgrzewam, aż uzyskam bardzo bladą zasmażkę. Zdejmuję garnuszek z ognia i cienkim strumieniem wlewam zimne mleko, ciągle mieszam. Na małym ogniu podgrzewam jego zawartość przez 10-12 minut, ciągle mieszając. Na koniec doprawiam go gałką muszkatołową i solą.
Układanie: Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy pierwszą warstwę makaronu. Na makaron beszamel a następnie sos i znowu makaron i powtarzamy czynność.
Wychodzą 2 warstwy makaronu.
Całość posypujemy startym serem.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 20-30 minut.
Potem wyłączamy piekarnik i zapiekankę pozostawiamy w nim jeszcze na ok. 10 min. Pyszności!❤
Składniki
Przygotowanie
Sos: cebule podsmażam na patelni. Gotową cebulę przekładam do miseczki a na tej samej patelni przysmażam kurczaka. Doprawiam przyprawami. Do podsmażonego kurczaka wrzucam zeszkloną cebule, paprykę, cukinię i pieczarki. Wszystko podsmażam ok 8 min.
Dodaję koncentrat, passatę i bulion. Podsmażam wszystko ok 10 min aż sos się sklaruje i wyparuje nadmiar wody. Jeśli jest taka konieczność jeszcze doprawiam. Gotuje makaron al dente.
Sos Beszamelowy: W garnku na małym ogniu rozpuszczam masło, a następnie wsypuję mąkę i stale mieszając, podgrzewam, aż uzyskam bardzo bladą zasmażkę. Zdejmuję garnuszek z ognia i cienkim strumieniem wlewam zimne mleko, ciągle mieszam. Na małym ogniu podgrzewam jego zawartość przez 10-12 minut, ciągle mieszając. Na koniec doprawiam go gałką muszkatołową i solą.
Układanie: Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy pierwszą warstwę makaronu. Na makaron beszamel a następnie sos i znowu makaron i powtarzamy czynność.
Wychodzą 2 warstwy makaronu.
Całość posypujemy startym serem.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 20-30 minut.
Potem wyłączamy piekarnik i zapiekankę pozostawiamy w nim jeszcze na ok. 10 min. Pyszności!❤