Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami

Oceny

Sos z warzywami, kurczak, makaron i beszamel! To zdecydowanie pyszny obiad! 🙂

TweetUdostępnij
Porcje5
Czas wykonania1 godz.
Sos z kurczakiem i warzywami:
 2 filety z kurczaka (w kostkę)
 2 papryki (u mnie czerwona i zielona w kostkę)
 2 średnie cebule (drobno skrojone)
 0,50 cukinii(w kostkę)
 8 pieczarek (w plasterki)
 0,50 szklanki passaty
 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
 0,50 szklanki bulionu
 sól pieprz papryka słodka
Sos Beszamelowy:
 1 szklanka mleka 3,2 %
 4 łyżki mąki
 4 łyżki masła
 gałka muszkatołowa w proszku, sól
Dodatkowo:
 300 g makaronunp. świderki
 20 dag sera żółtego
 duże naczynie żaroodporne najlepiej kwadratowe albo prostokątne
1

Sos: cebule podsmażam na patelni. Gotową cebulę przekładam do miseczki a na tej samej patelni przysmażam kurczaka. Doprawiam przyprawami. Do podsmażonego kurczaka wrzucam zeszkloną cebule, paprykę, cukinię i pieczarki. Wszystko podsmażam ok 8 min.

2

Dodaję koncentrat, passatę i bulion. Podsmażam wszystko ok 10 min aż sos się sklaruje i wyparuje nadmiar wody. Jeśli jest taka konieczność jeszcze doprawiam. Gotuje makaron al dente.

3

Sos Beszamelowy: W garnku na małym ogniu rozpuszczam masło, a następnie wsypuję mąkę i stale mieszając, podgrzewam, aż uzyskam bardzo bladą zasmażkę. Zdejmuję garnuszek z ognia i cienkim strumieniem wlewam zimne mleko, ciągle mieszam. Na małym ogniu podgrzewam jego zawartość przez 10-12 minut, ciągle mieszając. Na koniec doprawiam go gałką muszkatołową i solą.

4

Układanie: Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy pierwszą warstwę makaronu. Na makaron beszamel a następnie sos i znowu makaron i powtarzamy czynność.

5

Wychodzą 2 warstwy makaronu.

6

Całość posypujemy startym serem.

7

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 20-30 minut.

8

Potem wyłączamy piekarnik i zapiekankę pozostawiamy w nim jeszcze na ok. 10 min. Pyszności!❤

Składniki

Sos z kurczakiem i warzywami:
 2 filety z kurczaka (w kostkę)
 2 papryki (u mnie czerwona i zielona w kostkę)
 2 średnie cebule (drobno skrojone)
 0,50 cukinii(w kostkę)
 8 pieczarek (w plasterki)
 0,50 szklanki passaty
 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
 0,50 szklanki bulionu
 sól pieprz papryka słodka
Sos Beszamelowy:
 1 szklanka mleka 3,2 %
 4 łyżki mąki
 4 łyżki masła
 gałka muszkatołowa w proszku, sól
Dodatkowo:
 300 g makaronunp. świderki
 20 dag sera żółtego
 duże naczynie żaroodporne najlepiej kwadratowe albo prostokątne

Przygotowanie

1

Sos: cebule podsmażam na patelni. Gotową cebulę przekładam do miseczki a na tej samej patelni przysmażam kurczaka. Doprawiam przyprawami. Do podsmażonego kurczaka wrzucam zeszkloną cebule, paprykę, cukinię i pieczarki. Wszystko podsmażam ok 8 min.

2

Dodaję koncentrat, passatę i bulion. Podsmażam wszystko ok 10 min aż sos się sklaruje i wyparuje nadmiar wody. Jeśli jest taka konieczność jeszcze doprawiam. Gotuje makaron al dente.

3

Sos Beszamelowy: W garnku na małym ogniu rozpuszczam masło, a następnie wsypuję mąkę i stale mieszając, podgrzewam, aż uzyskam bardzo bladą zasmażkę. Zdejmuję garnuszek z ognia i cienkim strumieniem wlewam zimne mleko, ciągle mieszam. Na małym ogniu podgrzewam jego zawartość przez 10-12 minut, ciągle mieszając. Na koniec doprawiam go gałką muszkatołową i solą.

4

Układanie: Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy pierwszą warstwę makaronu. Na makaron beszamel a następnie sos i znowu makaron i powtarzamy czynność.

5

Wychodzą 2 warstwy makaronu.

6

Całość posypujemy startym serem.

7

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 20-30 minut.

8

Potem wyłączamy piekarnik i zapiekankę pozostawiamy w nim jeszcze na ok. 10 min. Pyszności!❤

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *