Zapiekanka makaronowa z sosem pomidorowym i mięsnymi kuleczkami

Oceny

Ten obiad to pewniak, że moje dzieci wyczyszczą talerze do zera. Sos pomidorowy, makaron, mięso i ser to zawsze dobre połączenie ❤ Polecam!

TweetUdostępnij
Porcje5
Czas wykonania45 minut
 50 dag mięsa z mielonego u mnie z szynki wieprzowej(można zamienić na kurczaka lub indyka)
 2 łyżki bułki tartej
 1 cebula
 0,50 łyżeczki soli, pieprzu i słodkiej papryki
 1 jajko
 2 ząbki czosnku
 400 g makaronu np. penne
Sos:
 1 cebula
 500 g passaty pomidorowej
 1 duża łyżka mascarpone
 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
 ¼ szklanki wody z gotującego się makaronu
 1 łyżeczka oregano i ziół prowansalskich
 papryka słodka ostra i sól, pieprz, pół łyżeczki cukru
Dodatkowo:
 100 g żółtego sera
1

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Do mięsa dodać przeciśnięty przez wyciskacz czosnek, startą na tarce cebule, jajko i przyprawy. Mięso z dodatkami dobrze wyrobić rękami, jeśli za bardzo lepi się do rąk dodać odrobinę wody.

2

Z mięsa uformować małe kuleczki i smażyć na oleju aż będą dobrze rumiane z każdej strony.

3

4

Na głęboką patelnię daję łyżkę masła i podduszam chwilę startą na tarce cebulę. Wlewam passatę i zagotowuje. Dodaje wszystkie przyprawy i jeszcze chwilę gotuję. Następnie dokładam łyżkę mascarpone i dokładnie mieszam. Dodaje koncentrat pomidorowy i wodę z makaronu. Chwilę razem gotuje.

5

Makaron odcedzam i przysypuje do naczynia żaroodpornego. Na makaronie układam kuleczki i polewam całym sosem.

6

7

Posypuję startym serem żółtym.

8

Zapiekam pod przykryciem w temp 180' przez 25 min gór dół! Gotowe! 🙂

Składniki

 50 dag mięsa z mielonego u mnie z szynki wieprzowej(można zamienić na kurczaka lub indyka)
 2 łyżki bułki tartej
 1 cebula
 0,50 łyżeczki soli, pieprzu i słodkiej papryki
 1 jajko
 2 ząbki czosnku
 400 g makaronu np. penne
Sos:
 1 cebula
 500 g passaty pomidorowej
 1 duża łyżka mascarpone
 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
 ¼ szklanki wody z gotującego się makaronu
 1 łyżeczka oregano i ziół prowansalskich
 papryka słodka ostra i sól, pieprz, pół łyżeczki cukru
Dodatkowo:
 100 g żółtego sera

Przygotowanie

1

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Do mięsa dodać przeciśnięty przez wyciskacz czosnek, startą na tarce cebule, jajko i przyprawy. Mięso z dodatkami dobrze wyrobić rękami, jeśli za bardzo lepi się do rąk dodać odrobinę wody.

2

Z mięsa uformować małe kuleczki i smażyć na oleju aż będą dobrze rumiane z każdej strony.

3

4

Na głęboką patelnię daję łyżkę masła i podduszam chwilę startą na tarce cebulę. Wlewam passatę i zagotowuje. Dodaje wszystkie przyprawy i jeszcze chwilę gotuję. Następnie dokładam łyżkę mascarpone i dokładnie mieszam. Dodaje koncentrat pomidorowy i wodę z makaronu. Chwilę razem gotuje.

5

Makaron odcedzam i przysypuje do naczynia żaroodpornego. Na makaronie układam kuleczki i polewam całym sosem.

6

7

Posypuję startym serem żółtym.

8

Zapiekam pod przykryciem w temp 180' przez 25 min gór dół! Gotowe! 🙂

Zapiekanka makaronowa z sosem pomidorowym i mięsnymi kuleczkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *