Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym
To kolejna moja propozycja na zapiekankę z piekarnika! ❤ Wyszła pyszna! Mięso idealnie połączyło się z ryżem i beszamelem! Polecam 🙂
Sos bolognese: Podsmażam na oleju i odrobinie masła cebulkę i paprykę potrojone w kostkę. Gdy się podrumienią dodaje mięso i smażę. Do pojemniczka wlewam passate pomidorowa, koncentrat, wyciskam czosnek i dodaje wszystkie przyprawy. Dodaje do sosu i czekam aż będzie bulgotać i trochę zgęstnieje.
Sos Beszamelowy: W garnku na małym ogniu rozpuszczam masło, a następnie wsypuję mąkę i stale mieszając, podgrzewam, aż uzyskam bardzo bladą zasmażkę. Zdejmuję garnuszek z ognia i cienkim strumieniem (nie zapominając o ciągłym mieszaniu) wlewam zimne mleko. Kładę rondelek na małym ogniu i podgrzewam jego zawartość przez 10-12 minut, ciągle mieszając. Pamiętaj, by nie doprowadzić sosu do wrzenia. Na koniec dopraw go gałką muszkatołową i solą. Gotuje ryz w osolonej wodzie, odcedzam. Do ugotowanego ryżu dodaje masło i mieszam.
Układanie: Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, dol smaruje beszamelem. Układamy pierwszą warstwę ryżu. Ryz pokrywam warstwą mięsa i ponownie smaruje beszamelem.
Następnie kolejna warstwa ryżu, mięsa i beszamelu. Całość posypujemy startym serem.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 20-30 minut.
Potem wyłączamy piekarnik i zapiekankę pozostawiamy w nim jeszcze na ok. 10 min
Składniki
Przygotowanie
Sos bolognese: Podsmażam na oleju i odrobinie masła cebulkę i paprykę potrojone w kostkę. Gdy się podrumienią dodaje mięso i smażę. Do pojemniczka wlewam passate pomidorowa, koncentrat, wyciskam czosnek i dodaje wszystkie przyprawy. Dodaje do sosu i czekam aż będzie bulgotać i trochę zgęstnieje.
Sos Beszamelowy: W garnku na małym ogniu rozpuszczam masło, a następnie wsypuję mąkę i stale mieszając, podgrzewam, aż uzyskam bardzo bladą zasmażkę. Zdejmuję garnuszek z ognia i cienkim strumieniem (nie zapominając o ciągłym mieszaniu) wlewam zimne mleko. Kładę rondelek na małym ogniu i podgrzewam jego zawartość przez 10-12 minut, ciągle mieszając. Pamiętaj, by nie doprowadzić sosu do wrzenia. Na koniec dopraw go gałką muszkatołową i solą. Gotuje ryz w osolonej wodzie, odcedzam. Do ugotowanego ryżu dodaje masło i mieszam.
Układanie: Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, dol smaruje beszamelem. Układamy pierwszą warstwę ryżu. Ryz pokrywam warstwą mięsa i ponownie smaruje beszamelem.
Następnie kolejna warstwa ryżu, mięsa i beszamelu. Całość posypujemy startym serem.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 20-30 minut.
Potem wyłączamy piekarnik i zapiekankę pozostawiamy w nim jeszcze na ok. 10 min