Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym

Oceny

To kolejna moja propozycja na zapiekankę z piekarnika! ❤ Wyszła pyszna! Mięso idealnie połączyło się z ryżem i beszamelem! Polecam 🙂

TweetUdostępnij
Porcje5
Czas wykonania45 minut
Sos Bolognese:
 70 dag mięsa mielonego wieprzowego
 500 ml passaty pomidorowej w butelce
 1 duża cebula
 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
 1 papryka czerwona
 2 ząbki czosnku
  zioła i przyprawy: po płaskiej łyżce majeranku i ziół prowansalskich, po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu i słodkiej papryki, odrobinka bazylii
 olej trochę masła
Sos Beszamelowy:
 1 szklanka mleka 3,2 %
 4 łyżki mąki
 4 łyżki masła
 gałka muszkatołowa w proszku, sól
Dodatkowo:
 300 g ryżu + 2 łyżki masła
 20 dag sera żółtego
1

Sos bolognese: Podsmażam na oleju i odrobinie masła cebulkę i paprykę potrojone w kostkę. Gdy się podrumienią dodaje mięso i smażę. Do pojemniczka wlewam passate pomidorowa, koncentrat, wyciskam czosnek i dodaje wszystkie przyprawy. Dodaje do sosu i czekam aż będzie bulgotać i trochę zgęstnieje.

2

Sos Beszamelowy: W garnku na małym ogniu rozpuszczam masło, a następnie wsypuję mąkę i stale mieszając, podgrzewam, aż uzyskam bardzo bladą zasmażkę. Zdejmuję garnuszek z ognia i cienkim strumieniem (nie zapominając o ciągłym mieszaniu) wlewam zimne mleko. Kładę rondelek na małym ogniu i podgrzewam jego zawartość przez 10-12 minut, ciągle mieszając. Pamiętaj, by nie doprowadzić sosu do wrzenia. Na koniec dopraw go gałką muszkatołową i solą. Gotuje ryz w osolonej wodzie, odcedzam. Do ugotowanego ryżu dodaje masło i mieszam.

3

Układanie: Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, dol smaruje beszamelem. Układamy pierwszą warstwę ryżu. Ryz pokrywam warstwą mięsa i ponownie smaruje beszamelem.

4

Następnie kolejna warstwa ryżu, mięsa i beszamelu. Całość posypujemy startym serem.

5

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 20-30 minut.

6

Potem wyłączamy piekarnik i zapiekankę pozostawiamy w nim jeszcze na ok. 10 min

7

Składniki

Sos Bolognese:
 70 dag mięsa mielonego wieprzowego
 500 ml passaty pomidorowej w butelce
 1 duża cebula
 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
 1 papryka czerwona
 2 ząbki czosnku
  zioła i przyprawy: po płaskiej łyżce majeranku i ziół prowansalskich, po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu i słodkiej papryki, odrobinka bazylii
 olej trochę masła
Sos Beszamelowy:
 1 szklanka mleka 3,2 %
 4 łyżki mąki
 4 łyżki masła
 gałka muszkatołowa w proszku, sól
Dodatkowo:
 300 g ryżu + 2 łyżki masła
 20 dag sera żółtego

Przygotowanie

1

Sos bolognese: Podsmażam na oleju i odrobinie masła cebulkę i paprykę potrojone w kostkę. Gdy się podrumienią dodaje mięso i smażę. Do pojemniczka wlewam passate pomidorowa, koncentrat, wyciskam czosnek i dodaje wszystkie przyprawy. Dodaje do sosu i czekam aż będzie bulgotać i trochę zgęstnieje.

2

Sos Beszamelowy: W garnku na małym ogniu rozpuszczam masło, a następnie wsypuję mąkę i stale mieszając, podgrzewam, aż uzyskam bardzo bladą zasmażkę. Zdejmuję garnuszek z ognia i cienkim strumieniem (nie zapominając o ciągłym mieszaniu) wlewam zimne mleko. Kładę rondelek na małym ogniu i podgrzewam jego zawartość przez 10-12 minut, ciągle mieszając. Pamiętaj, by nie doprowadzić sosu do wrzenia. Na koniec dopraw go gałką muszkatołową i solą. Gotuje ryz w osolonej wodzie, odcedzam. Do ugotowanego ryżu dodaje masło i mieszam.

3

Układanie: Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, dol smaruje beszamelem. Układamy pierwszą warstwę ryżu. Ryz pokrywam warstwą mięsa i ponownie smaruje beszamelem.

4

Następnie kolejna warstwa ryżu, mięsa i beszamelu. Całość posypujemy startym serem.

5

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 20-30 minut.

6

Potem wyłączamy piekarnik i zapiekankę pozostawiamy w nim jeszcze na ok. 10 min

7

Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *