Zawijana drożdżówka z czekoladą

Oceny

Mięciutka i czekoladowa drożdżówka! 🙂 Pięknie zawinięta, smakuje wspaniale!

TweetUdostępnij
Porcje3
Czas wykonania1 godz. 30 minut
Przepis na jedną drożdżówkę:
 2 szklanki mąki
 0,50 szklanki mleka
 2 łyżki masła
 20 g drożdży
 1 jajko
 3 łyżki cukru
 szczypta soli
 jajko do smarowania
 4 łyżki kremu czekoladowego
1

Robimy rozczyn:
połowę mleka przygrzewamy (ma być ciepłe ale nie gorące) wrzucamy drożdże 1 łyżkę cukru i jedną mąki i ucieramy razem w garnuszku. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15 min. Resztę mleka podgrzewamy i roztapiamy w nim masło następnie studzimy. 2 łyżki cukru ucieramy mikserem z jajkiem na puszystą jasną masę.
Mąkę przesiewamy dodajemy sól.
Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, mleko z masłem, jajko z cukrem i wyrabiamy.

2

Wyrobione ciasto odstawajmy w cieple miejsce i czekamy aż wyrośnie (podwoi objętość ok godzinę).

3

Wyrośnięte ciasto chwilę ugniatam

4

następnie rozwałkowuje na prostokąt o grubości ok 1 cm.

5

Smaruję czekoladą i zawijam w rulon.

6

Rulon kroję w wzdłuż na połowę,

7

zawijam jak na zdjęciu i

8

układam w formie wyłożonej papierem (moja forma to 11x21cm).

9

Gotowe ciasto w formie odstawiam do wyrośnięcia jeszcze przez 15 min. Smaruję ciasto rozbełtanym jajkiem.

10

Następnie piekę w 180' góra dół przez 25 min. Gotowe wystudzone ciasto można kroić lub rwać po kawałku

Składniki

Przepis na jedną drożdżówkę:
 2 szklanki mąki
 0,50 szklanki mleka
 2 łyżki masła
 20 g drożdży
 1 jajko
 3 łyżki cukru
 szczypta soli
 jajko do smarowania
 4 łyżki kremu czekoladowego

Przygotowanie

1

Robimy rozczyn:
połowę mleka przygrzewamy (ma być ciepłe ale nie gorące) wrzucamy drożdże 1 łyżkę cukru i jedną mąki i ucieramy razem w garnuszku. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15 min. Resztę mleka podgrzewamy i roztapiamy w nim masło następnie studzimy. 2 łyżki cukru ucieramy mikserem z jajkiem na puszystą jasną masę.
Mąkę przesiewamy dodajemy sól.
Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, mleko z masłem, jajko z cukrem i wyrabiamy.

2

Wyrobione ciasto odstawajmy w cieple miejsce i czekamy aż wyrośnie (podwoi objętość ok godzinę).

3

Wyrośnięte ciasto chwilę ugniatam

4

następnie rozwałkowuje na prostokąt o grubości ok 1 cm.

5

Smaruję czekoladą i zawijam w rulon.

6

Rulon kroję w wzdłuż na połowę,

7

zawijam jak na zdjęciu i

8

układam w formie wyłożonej papierem (moja forma to 11x21cm).

9

Gotowe ciasto w formie odstawiam do wyrośnięcia jeszcze przez 15 min. Smaruję ciasto rozbełtanym jajkiem.

10

Następnie piekę w 180' góra dół przez 25 min. Gotowe wystudzone ciasto można kroić lub rwać po kawałku

Zawijana drożdżówka z czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *