Zawijana drożdżówka z czekoladą
Mięciutka i czekoladowa drożdżówka! 🙂 Pięknie zawinięta, smakuje wspaniale!
Robimy rozczyn:
połowę mleka przygrzewamy (ma być ciepłe ale nie gorące) wrzucamy drożdże 1 łyżkę cukru i jedną mąki i ucieramy razem w garnuszku. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15 min. Resztę mleka podgrzewamy i roztapiamy w nim masło następnie studzimy. 2 łyżki cukru ucieramy mikserem z jajkiem na puszystą jasną masę.
Mąkę przesiewamy dodajemy sól.
Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, mleko z masłem, jajko z cukrem i wyrabiamy.
Wyrobione ciasto odstawajmy w cieple miejsce i czekamy aż wyrośnie (podwoi objętość ok godzinę).
Wyrośnięte ciasto chwilę ugniatam
następnie rozwałkowuje na prostokąt o grubości ok 1 cm.
Smaruję czekoladą i zawijam w rulon.
Rulon kroję w wzdłuż na połowę,
zawijam jak na zdjęciu i
układam w formie wyłożonej papierem (moja forma to 11x21cm).
Gotowe ciasto w formie odstawiam do wyrośnięcia jeszcze przez 15 min. Smaruję ciasto rozbełtanym jajkiem.
Następnie piekę w 180' góra dół przez 25 min. Gotowe wystudzone ciasto można kroić lub rwać po kawałku
Składniki
Przygotowanie
Robimy rozczyn:
połowę mleka przygrzewamy (ma być ciepłe ale nie gorące) wrzucamy drożdże 1 łyżkę cukru i jedną mąki i ucieramy razem w garnuszku. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15 min. Resztę mleka podgrzewamy i roztapiamy w nim masło następnie studzimy. 2 łyżki cukru ucieramy mikserem z jajkiem na puszystą jasną masę.
Mąkę przesiewamy dodajemy sól.
Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, mleko z masłem, jajko z cukrem i wyrabiamy.
Wyrobione ciasto odstawajmy w cieple miejsce i czekamy aż wyrośnie (podwoi objętość ok godzinę).
Wyrośnięte ciasto chwilę ugniatam
następnie rozwałkowuje na prostokąt o grubości ok 1 cm.
Smaruję czekoladą i zawijam w rulon.
Rulon kroję w wzdłuż na połowę,
zawijam jak na zdjęciu i
układam w formie wyłożonej papierem (moja forma to 11x21cm).
Gotowe ciasto w formie odstawiam do wyrośnięcia jeszcze przez 15 min. Smaruję ciasto rozbełtanym jajkiem.
Następnie piekę w 180' góra dół przez 25 min. Gotowe wystudzone ciasto można kroić lub rwać po kawałku