Zawijańce z serem camembert

Oceny

Jeśli cieknie Wam ślinka na widok tych pyszności to dołożę do pieca i powiem Wam, że to jest absolutnie przepyszne! 🙂 Mięciutkie drożdżowe ciasto z serem i szynką moczone w lejącym camembercie to niebo dla podniebienia! 🙂

TweetUdostępnij
Porcje3
Czas wykonania1 godz. 40 minut
Ciasto:
 0,50 kg mąki (najlepiej mąka do pizzy typ 00)
 1 szklanka wody (lekko ciepła)
 3 łyżeczki cukru
 2 łyżeczka soli
 30 ml oleju
 40 g drożdży
 1,50 łyżeczki suszonej pietruszki
Masełko czosnkowe:
 ¼ kostki masła miękkiego
 3 ząbki czosnku
 1,50 łyżeczki suszonego lub świeżego koperku
 szczypta soli, pieprz
Dodatkowo:
 70 g startego na drobnych oczkach żółtego sera
 100 g szynki w plastrach pokrojonej w kostkę
 120 g okrągłego sera camembert
1

Drożdże rozpuszczam w wodzie. Łączę wszystkie składniki na ciasto i wyrabiam do połączenia (ja mikserem z hakiem) . Ciasto układam w misce i odstawiam do wyrośnięcia na ok godzinę.

2

Masełko: wszystkie składniki łączę ze sobą.
Wyrośnięte ciasto dzielę na 2 części. Jedną cześć rozwałkowuje na okrągły placek. Placek układam na blaszce wyłożonej papierem.

3

Na środek placka kładę ser camembert. Ciasto w koło placka smaruję masłem czosnkowym.

4

Masło posypuję startym serem a następnie szynką.

5

Całość przykrywam drugą częścią ciasta rozwałkowaną na okrągły placek i lekko dociskam.

6

7

Gotowe ciasto kroję na paski jak słoneczko (patrz zdjęcie) .

8

Każdy pasek zawijam 2 razy. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na 10 min. Nagrzewam piekarnik do 230'. Wyrośniętego zawijanca smaruję oliwą

9

Piekę 20 min góra dół. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia na 5 min.

10

Następnie odcinam górę ciasta w miejscu gdzie jest camembert i górną warstwę sera.

11

Odrywam paluchy i moczę w camembercie! To jest pyszne! 🙂

Składniki

Ciasto:
 0,50 kg mąki (najlepiej mąka do pizzy typ 00)
 1 szklanka wody (lekko ciepła)
 3 łyżeczki cukru
 2 łyżeczka soli
 30 ml oleju
 40 g drożdży
 1,50 łyżeczki suszonej pietruszki
Masełko czosnkowe:
 ¼ kostki masła miękkiego
 3 ząbki czosnku
 1,50 łyżeczki suszonego lub świeżego koperku
 szczypta soli, pieprz
Dodatkowo:
 70 g startego na drobnych oczkach żółtego sera
 100 g szynki w plastrach pokrojonej w kostkę
 120 g okrągłego sera camembert

Przygotowanie

1

Drożdże rozpuszczam w wodzie. Łączę wszystkie składniki na ciasto i wyrabiam do połączenia (ja mikserem z hakiem) . Ciasto układam w misce i odstawiam do wyrośnięcia na ok godzinę.

2

Masełko: wszystkie składniki łączę ze sobą.
Wyrośnięte ciasto dzielę na 2 części. Jedną cześć rozwałkowuje na okrągły placek. Placek układam na blaszce wyłożonej papierem.

3

Na środek placka kładę ser camembert. Ciasto w koło placka smaruję masłem czosnkowym.

4

Masło posypuję startym serem a następnie szynką.

5

Całość przykrywam drugą częścią ciasta rozwałkowaną na okrągły placek i lekko dociskam.

6

7

Gotowe ciasto kroję na paski jak słoneczko (patrz zdjęcie) .

8

Każdy pasek zawijam 2 razy. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na 10 min. Nagrzewam piekarnik do 230'. Wyrośniętego zawijanca smaruję oliwą

9

Piekę 20 min góra dół. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia na 5 min.

10

Następnie odcinam górę ciasta w miejscu gdzie jest camembert i górną warstwę sera.

11

Odrywam paluchy i moczę w camembercie! To jest pyszne! 🙂

Zawijańce z serem camembert

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *