Zawijańce z serem camembert
Jeśli cieknie Wam ślinka na widok tych pyszności to dołożę do pieca i powiem Wam, że to jest absolutnie przepyszne! 🙂 Mięciutkie drożdżowe ciasto z serem i szynką moczone w lejącym camembercie to niebo dla podniebienia! 🙂
Drożdże rozpuszczam w wodzie. Łączę wszystkie składniki na ciasto i wyrabiam do połączenia (ja mikserem z hakiem) . Ciasto układam w misce i odstawiam do wyrośnięcia na ok godzinę.
Masełko: wszystkie składniki łączę ze sobą.
Wyrośnięte ciasto dzielę na 2 części. Jedną cześć rozwałkowuje na okrągły placek. Placek układam na blaszce wyłożonej papierem.
Na środek placka kładę ser camembert. Ciasto w koło placka smaruję masłem czosnkowym.
Masło posypuję startym serem a następnie szynką.
Całość przykrywam drugą częścią ciasta rozwałkowaną na okrągły placek i lekko dociskam.
Gotowe ciasto kroję na paski jak słoneczko (patrz zdjęcie) .
Każdy pasek zawijam 2 razy. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na 10 min. Nagrzewam piekarnik do 230'. Wyrośniętego zawijanca smaruję oliwą
Piekę 20 min góra dół. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia na 5 min.
Następnie odcinam górę ciasta w miejscu gdzie jest camembert i górną warstwę sera.
Odrywam paluchy i moczę w camembercie! To jest pyszne! 🙂
Składniki
Przygotowanie
Drożdże rozpuszczam w wodzie. Łączę wszystkie składniki na ciasto i wyrabiam do połączenia (ja mikserem z hakiem) . Ciasto układam w misce i odstawiam do wyrośnięcia na ok godzinę.
Masełko: wszystkie składniki łączę ze sobą.
Wyrośnięte ciasto dzielę na 2 części. Jedną cześć rozwałkowuje na okrągły placek. Placek układam na blaszce wyłożonej papierem.
Na środek placka kładę ser camembert. Ciasto w koło placka smaruję masłem czosnkowym.
Masło posypuję startym serem a następnie szynką.
Całość przykrywam drugą częścią ciasta rozwałkowaną na okrągły placek i lekko dociskam.
Gotowe ciasto kroję na paski jak słoneczko (patrz zdjęcie) .
Każdy pasek zawijam 2 razy. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na 10 min. Nagrzewam piekarnik do 230'. Wyrośniętego zawijanca smaruję oliwą
Piekę 20 min góra dół. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia na 5 min.
Następnie odcinam górę ciasta w miejscu gdzie jest camembert i górną warstwę sera.
Odrywam paluchy i moczę w camembercie! To jest pyszne! 🙂