Zawijane drożdżówki z serem
Moje ulubione drożdżówki! ❤ Są mięciutkie, z kremowym serowym nadzieniem! Idealne do kawusi, ciepłego mleka czy kakao! A do tego proste w przygotowaniu 🙂 Polecam!
Masło roztapiam, chłodzę. Mleko delikatnie podgrzewam, ma być lekko cieple (nie gorące) dodaję drożdże i mieszam. Do miski wsypuję mąkę, sól, cukier, dodaję mleko z drożdżami, masło i żółtka. Wszystko mieszam i wyrabiam aż wszystkie składniki się połączą. Formuje zgrabną kulkę i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę.
Nadzienie serowe:
Sery, cukier i żółtka miksuję razem na gładką masę.
Wyrośnięte ciasto przekładam na blat i rozwałkowuje na długi prostokąt. Ma mieć nie więcej niż 1 cm grubości. Na prostokącie rozsmarowuje masę serową ale nie do samych brzegów. Od brzegów zostawiam ok 1 cm ciasta bez masy serowej.
Następnie zaginam dłuższe boki do środka prostokąta tak aby na środku się połączyły. Połączone boki szczypie na środku alby je połączyć.
Kroję go na 13- 14 mniej więcej równych pasków. Każdy pasek biorę w ręce i zakręcam dwa razy aby otrzymać efekt zawijańca.
Drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem można je posmarować dodatkowo rozbełtanym jajkiem.
Piekę w piekarniku w 170' 25 min. góra dół. Następnie uchylam lekko piekarnik i drożdżówki trzymam w nim jeszcze 10 min.
Drożdżówki wyjmuje i czekam aż ostygną.
W międzyczasie mieszam wodę z cukrem pudrem i sokiem z cytryny robię lukier. Lukruję już wystudzone drożdżówki! ❤
Składniki
Przygotowanie
Masło roztapiam, chłodzę. Mleko delikatnie podgrzewam, ma być lekko cieple (nie gorące) dodaję drożdże i mieszam. Do miski wsypuję mąkę, sól, cukier, dodaję mleko z drożdżami, masło i żółtka. Wszystko mieszam i wyrabiam aż wszystkie składniki się połączą. Formuje zgrabną kulkę i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę.
Nadzienie serowe:
Sery, cukier i żółtka miksuję razem na gładką masę.
Wyrośnięte ciasto przekładam na blat i rozwałkowuje na długi prostokąt. Ma mieć nie więcej niż 1 cm grubości. Na prostokącie rozsmarowuje masę serową ale nie do samych brzegów. Od brzegów zostawiam ok 1 cm ciasta bez masy serowej.
Następnie zaginam dłuższe boki do środka prostokąta tak aby na środku się połączyły. Połączone boki szczypie na środku alby je połączyć.
Kroję go na 13- 14 mniej więcej równych pasków. Każdy pasek biorę w ręce i zakręcam dwa razy aby otrzymać efekt zawijańca.
Drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem można je posmarować dodatkowo rozbełtanym jajkiem.
Piekę w piekarniku w 170' 25 min. góra dół. Następnie uchylam lekko piekarnik i drożdżówki trzymam w nim jeszcze 10 min.
Drożdżówki wyjmuje i czekam aż ostygną.
W międzyczasie mieszam wodę z cukrem pudrem i sokiem z cytryny robię lukier. Lukruję już wystudzone drożdżówki! ❤
Najlepsze drożdżówki ❤️
Nawet mamie musiałam podesłać Twój przepis 😅
To super 😊 my również bardzo je lubimy! 😊