Zawijane drożdżówki z serem

Oceny

Moje ulubione drożdżówki! ❤ Są mięciutkie, z kremowym serowym nadzieniem! Idealne do kawusi, ciepłego mleka czy kakao! A do tego proste w przygotowaniu 🙂 Polecam!

TweetUdostępnij
Porcje14
 0,50 kg mąki
 50 g drożdży
 1 szklanka mleka
 0,50 kostki masła
 2 żółtka jaj
 3 łyżki cukru
 szczypta soli
Nadzienie serowe:
 200 g sera białego najlepiej nie ziarnistego
 100 g serka mascarpone
 1 łyżeczka pasty waniliowej
 3 łyżki cukru
 2 żółtka jaj
Lukier:
 1 szklanka cukru pudru
 2 łyżki wrzątku
 1 łyżeczka soku z cytryny
1

Masło roztapiam, chłodzę. Mleko delikatnie podgrzewam, ma być lekko cieple (nie gorące) dodaję drożdże i mieszam. Do miski wsypuję mąkę, sól, cukier, dodaję mleko z drożdżami, masło i żółtka. Wszystko mieszam i wyrabiam aż wszystkie składniki się połączą. Formuje zgrabną kulkę i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę.
Nadzienie serowe:
Sery, cukier i żółtka miksuję razem na gładką masę.

2

Wyrośnięte ciasto przekładam na blat i rozwałkowuje na długi prostokąt. Ma mieć nie więcej niż 1 cm grubości. Na prostokącie rozsmarowuje masę serową ale nie do samych brzegów. Od brzegów zostawiam ok 1 cm ciasta bez masy serowej.

3

Następnie zaginam dłuższe boki do środka prostokąta tak aby na środku się połączyły. Połączone boki szczypie na środku alby je połączyć.

4

Kroję go na 13- 14 mniej więcej równych pasków. Każdy pasek biorę w ręce i zakręcam dwa razy aby otrzymać efekt zawijańca.

5

Drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem można je posmarować dodatkowo rozbełtanym jajkiem.

6

Piekę w piekarniku w 170' 25 min. góra dół. Następnie uchylam lekko piekarnik i drożdżówki trzymam w nim jeszcze 10 min.

7

Drożdżówki wyjmuje i czekam aż ostygną.

8

W międzyczasie mieszam wodę z cukrem pudrem i sokiem z cytryny robię lukier. Lukruję już wystudzone drożdżówki! ❤

Składniki

 0,50 kg mąki
 50 g drożdży
 1 szklanka mleka
 0,50 kostki masła
 2 żółtka jaj
 3 łyżki cukru
 szczypta soli
Nadzienie serowe:
 200 g sera białego najlepiej nie ziarnistego
 100 g serka mascarpone
 1 łyżeczka pasty waniliowej
 3 łyżki cukru
 2 żółtka jaj
Lukier:
 1 szklanka cukru pudru
 2 łyżki wrzątku
 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie

1

Masło roztapiam, chłodzę. Mleko delikatnie podgrzewam, ma być lekko cieple (nie gorące) dodaję drożdże i mieszam. Do miski wsypuję mąkę, sól, cukier, dodaję mleko z drożdżami, masło i żółtka. Wszystko mieszam i wyrabiam aż wszystkie składniki się połączą. Formuje zgrabną kulkę i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę.
Nadzienie serowe:
Sery, cukier i żółtka miksuję razem na gładką masę.

2

Wyrośnięte ciasto przekładam na blat i rozwałkowuje na długi prostokąt. Ma mieć nie więcej niż 1 cm grubości. Na prostokącie rozsmarowuje masę serową ale nie do samych brzegów. Od brzegów zostawiam ok 1 cm ciasta bez masy serowej.

3

Następnie zaginam dłuższe boki do środka prostokąta tak aby na środku się połączyły. Połączone boki szczypie na środku alby je połączyć.

4

Kroję go na 13- 14 mniej więcej równych pasków. Każdy pasek biorę w ręce i zakręcam dwa razy aby otrzymać efekt zawijańca.

5

Drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem można je posmarować dodatkowo rozbełtanym jajkiem.

6

Piekę w piekarniku w 170' 25 min. góra dół. Następnie uchylam lekko piekarnik i drożdżówki trzymam w nim jeszcze 10 min.

7

Drożdżówki wyjmuje i czekam aż ostygną.

8

W międzyczasie mieszam wodę z cukrem pudrem i sokiem z cytryny robię lukier. Lukruję już wystudzone drożdżówki! ❤

Zawijane drożdżówki z serem

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *