Zawijane parówki z serem w cieście drożdżowym

Oceny

To fajna przekąska z parówka w roli głównej! Parówki jemy dość rzadko ale w tej wersji są super ❤ Ciągnący ser, parówka i mięciutkie ciasto drożdżowe! Polecam ❤

TweetUdostępnij
Porcje6
Czas wykonania1 godz. 30 minut
 250 g mąki
 0,50 szklanki wody
 20 g drożdży
 1,50 łyżeczki cukru
 1 łyżeczka soli
 15 ml oleju
 6 parówek
 6 plasterków sera
 mak do posypania
 jajko do wysmarowania
1

Drożdże rozpuszczam w wodzie. Łączę wszystkie składniki na ciasto i wyrabiam dopóki się połączą (ja mikserem z hakiem) . Ciasto układam w misce i odstawiam do wyrośnięcia na ok godzinę.

2

Następnie wykładam na stolnice i rozwałkowuje na duży prostokąt. Kroimy na 6 pasków. Każdą parówkę owijam serem, następnie zawijam szczelnie w ciasto.

3

Tak przygotowane parówki nacinam co 0.5 cm do połowy.

4

Następnie zawijam w słoneczko i łączę dwa boki.

5

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

6

Smaruje rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem.

7

Pieczemy 25 min w 180' góra dół. Następnie wyciągamy.

8

Składniki

 250 g mąki
 0,50 szklanki wody
 20 g drożdży
 1,50 łyżeczki cukru
 1 łyżeczka soli
 15 ml oleju
 6 parówek
 6 plasterków sera
 mak do posypania
 jajko do wysmarowania

Przygotowanie

1

Drożdże rozpuszczam w wodzie. Łączę wszystkie składniki na ciasto i wyrabiam dopóki się połączą (ja mikserem z hakiem) . Ciasto układam w misce i odstawiam do wyrośnięcia na ok godzinę.

2

Następnie wykładam na stolnice i rozwałkowuje na duży prostokąt. Kroimy na 6 pasków. Każdą parówkę owijam serem, następnie zawijam szczelnie w ciasto.

3

Tak przygotowane parówki nacinam co 0.5 cm do połowy.

4

Następnie zawijam w słoneczko i łączę dwa boki.

5

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

6

Smaruje rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem.

7

Pieczemy 25 min w 180' góra dół. Następnie wyciągamy.

8

Zawijane parówki z serem w cieście drożdżowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *