Żeberka wieprzowe pieczone w piwie

Oceny

Bardzo soczyste żeberka które dzięki marynacie i pieczeniu w piwie zyskują niesamowity delikatny smak. W połączeniu z ziemniaczkami i surówką dają nam przepyszny ciekawy obiad! polecam 🙂

TweetUdostępnij
Porcje2
Czas wykonania2 godz.
 1 kg żeberek wieprzowych
Marynata:
 5 łyżek oliwy
 3 ząbki czosnku
 1 łyżka słodkiej papryki
 1 łyżeczka soli i pieprzu
 1 łyżka miodu
 2 łyżeczki musztardy
 1 łyżka sosu sojowego
Dodatkowo:
 200 ml piwa
1

Mięso umyłam i osuszyłam. Podzieliłam na 2 żebra, marynatę wymieszałam. Żebra włożyłam do pudełka z zamknięciem i polałam marynatą.

2

Zamknęłam pudełko i kilkakrotnie potrzepałam aby marynata dobrze się rozprowadziła. Żeberka włożyłam do lodówki na całą noc.

3

Żeberka umieściłam w naczyniu żaroodpornym i piekłam 30 min w 180' góra dół. Wyciągnęłam naczynie i wlałam piwo. Nastąpienie piekłam pod przykryciem przez 1.5 godz.

4

Odkryłam i uruchomiłam opcję grilla i piekłam jeszcze 30 min.
Podałam z surówką z czerwonej kapusty i ziemniaczkami z masełkiem.

Składniki

 1 kg żeberek wieprzowych
Marynata:
 5 łyżek oliwy
 3 ząbki czosnku
 1 łyżka słodkiej papryki
 1 łyżeczka soli i pieprzu
 1 łyżka miodu
 2 łyżeczki musztardy
 1 łyżka sosu sojowego
Dodatkowo:
 200 ml piwa

Przygotowanie

1

Mięso umyłam i osuszyłam. Podzieliłam na 2 żebra, marynatę wymieszałam. Żebra włożyłam do pudełka z zamknięciem i polałam marynatą.

2

Zamknęłam pudełko i kilkakrotnie potrzepałam aby marynata dobrze się rozprowadziła. Żeberka włożyłam do lodówki na całą noc.

3

Żeberka umieściłam w naczyniu żaroodpornym i piekłam 30 min w 180' góra dół. Wyciągnęłam naczynie i wlałam piwo. Nastąpienie piekłam pod przykryciem przez 1.5 godz.

4

Odkryłam i uruchomiłam opcję grilla i piekłam jeszcze 30 min.
Podałam z surówką z czerwonej kapusty i ziemniaczkami z masełkiem.

Żeberka wieprzowe pieczone w piwie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *