Zrazy faszerowane cukinią, pieczarkami, boczkiem i cebulą w sosie pomidorowym

Oceny

Zrazy z mięsa mielonego faszerowane cukinią, pieczarkami, boczkiem i cebulą w sosie pomidorowym, podane z surówką z kapusty i ziemniaczkami z koperkiem ❤

TweetUdostępnij
Porcje4
Czas wykonania1 godz.
 0,50 kg mięsa wieprzowego lub wieprzowo wołowego
 1 jajko
 2 łyżki bułki tartej
 sól pieprz
Farsz:
 100 g boczku wędzonego
 1 duża cebula u mnie czerwona
 5 pieczarek pokrojonych w kostkę
 1 mała cukinia pokrojona w kostkę
 2 łyżki masła
 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1

Do mięsa dodaję jajko, bułkę, sól i pieprz. Wyrabiam kilka minut aż mięso dobrze się połączy z bułką i będzie elastyczne. Boczek kroję w słupki, cebulę w piórka. Boczek podsmażam z cebula aż będą rumiane.

2

Dodaję cukinie i pieczarki, przyprawiam solą pieprzem i słodką papryka ponownie chwilę podsmażam.

3

Farsz studzę.

4

Mięso dzielę na 4 części, formuję kulkę która później rozpłaszczam na cienki placek.

5

Na każdy placek nakładam farsz ok 2 łyżki,

6

zawijam zrazy tak aby powstał duży wałek zrazy obtaczam w mące.

7

Na patelni rozpuszczam 2 łyżki masła, podpiekam zrazy tak aby były rumiane z każdej strony.

8

Nastąpienie wlewam szklankę wody i duszę ok 40 min co jakiś czas obracając mięso.

9

Zrazy wyciągam a pozostały sos zagęszczam odrobiną mąki i dodaję koncentrat.

10

Mieszam i chwilę zagotowuje aż sos zgęstnieje i zrobi się kremowy. W sosie układam zrazy i duszę razem ok 5 min.
Podaję z ziemniaczkami z masełkiem i SURÓWKĄ Z MŁODEJ KAPUSTY

Składniki

 0,50 kg mięsa wieprzowego lub wieprzowo wołowego
 1 jajko
 2 łyżki bułki tartej
 sól pieprz
Farsz:
 100 g boczku wędzonego
 1 duża cebula u mnie czerwona
 5 pieczarek pokrojonych w kostkę
 1 mała cukinia pokrojona w kostkę
 2 łyżki masła
 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Przygotowanie

1

Do mięsa dodaję jajko, bułkę, sól i pieprz. Wyrabiam kilka minut aż mięso dobrze się połączy z bułką i będzie elastyczne. Boczek kroję w słupki, cebulę w piórka. Boczek podsmażam z cebula aż będą rumiane.

2

Dodaję cukinie i pieczarki, przyprawiam solą pieprzem i słodką papryka ponownie chwilę podsmażam.

3

Farsz studzę.

4

Mięso dzielę na 4 części, formuję kulkę która później rozpłaszczam na cienki placek.

5

Na każdy placek nakładam farsz ok 2 łyżki,

6

zawijam zrazy tak aby powstał duży wałek zrazy obtaczam w mące.

7

Na patelni rozpuszczam 2 łyżki masła, podpiekam zrazy tak aby były rumiane z każdej strony.

8

Nastąpienie wlewam szklankę wody i duszę ok 40 min co jakiś czas obracając mięso.

9

Zrazy wyciągam a pozostały sos zagęszczam odrobiną mąki i dodaję koncentrat.

10

Mieszam i chwilę zagotowuje aż sos zgęstnieje i zrobi się kremowy. W sosie układam zrazy i duszę razem ok 5 min.
Podaję z ziemniaczkami z masełkiem i SURÓWKĄ Z MŁODEJ KAPUSTY

Zrazy faszerowane cukinią, pieczarkami, boczkiem i cebulą w sosie pomidorowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *