Zrazy warzywne w sosie
Pyszne, mięciutkie zrazy w wyśmienitym, pomidorowym sosie warzywnym! ❤️ Podane z ziemniakami i surówka z kapusty pekińskiej! To wyśmienity obiad! 🙂
Zrazy:
Paprykę i cebulę podpiekam chwilę na maśle.
Do mięsa dodaję jajko, bułkę, sól i pieprz, paprykę i wystudzoną cebulę z papryką.
Wyrabiam kilka minut aż mięso dobrze się połączy z bułką i będzie elastyczne.
Mięso dzielę na 5 części, formuję kulkę która później formuję w mięsny wałek.
Zrazy obtaczam w mące.
Na patelni dopuszczam 2 łyżki masła, podpiekam zrazy tak aby były rumiane z każdej strony.
Nastąpienie wlewam szklankę wody i duszę ok 40 min.
Cebulę, cukinie i paprykę kroję w kostkę.
Podsmażam na patelni przez ok 5 min.
Do zrazów dodaję passatę koncentrat, przyprawy i warzywa.
Duszę wszystko z zrazami przez ok 15 min aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dodatkowo doprawiam.
Surówka:
W kapuście wykrawam łyko i szatkuje kapustę na mniejsze kawałki. Cebulę i kroję w kostkę. Marchewkę ścieram na tarce. Dodaje resztę składników i mieszam wszystko. Na koniec do lodówki na jakieś 2 godz żeby sie przegryzło i gotowe.
Składniki
Przygotowanie
Zrazy:
Paprykę i cebulę podpiekam chwilę na maśle.
Do mięsa dodaję jajko, bułkę, sól i pieprz, paprykę i wystudzoną cebulę z papryką.
Wyrabiam kilka minut aż mięso dobrze się połączy z bułką i będzie elastyczne.
Mięso dzielę na 5 części, formuję kulkę która później formuję w mięsny wałek.
Zrazy obtaczam w mące.
Na patelni dopuszczam 2 łyżki masła, podpiekam zrazy tak aby były rumiane z każdej strony.
Nastąpienie wlewam szklankę wody i duszę ok 40 min.
Cebulę, cukinie i paprykę kroję w kostkę.
Podsmażam na patelni przez ok 5 min.
Do zrazów dodaję passatę koncentrat, przyprawy i warzywa.
Duszę wszystko z zrazami przez ok 15 min aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dodatkowo doprawiam.
Surówka:
W kapuście wykrawam łyko i szatkuje kapustę na mniejsze kawałki. Cebulę i kroję w kostkę. Marchewkę ścieram na tarce. Dodaje resztę składników i mieszam wszystko. Na koniec do lodówki na jakieś 2 godz żeby sie przegryzło i gotowe.