Zrazy warzywne w sosie

Oceny

Pyszne, mięciutkie zrazy w wyśmienitym, pomidorowym sosie warzywnym! ❤️ Podane z ziemniakami i surówka z kapusty pekińskiej! To wyśmienity obiad! 🙂

TweetUdostępnij
Porcje5
Czas wykonania1 godz.
Zrazy:
 0,50 kg mięsa wieprzowego lub wieprzowo wołowego
 1 jajko
 2 łyżki bułki tartej,
 1 łyżeczka słodkiej papryki
 1 mała papryka
 1 cebula
 2 łyżki masła
 sól pieprz
Sos:
 1 szklanka passaty pomidorowej
 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
 1 cebula
 1 mała cukinia
 1 mała papryka
 szczypta curry, słodkiej i ostrej papryki, sól, pieprz
Surówka z kapusty pekińskiej:
 1 duża kapusta pekińska
 1,50 marchewki
 1 cebula
 4 łyżki dobrego majonezu
 sok z połowy cytryny
 1 łyżka cukru pudru
 sól pieprz do smaku
1

Zrazy:
Paprykę i cebulę podpiekam chwilę na maśle.
Do mięsa dodaję jajko, bułkę, sól i pieprz, paprykę i wystudzoną cebulę z papryką.

2

Wyrabiam kilka minut aż mięso dobrze się połączy z bułką i będzie elastyczne.

3

Mięso dzielę na 5 części, formuję kulkę która później formuję w mięsny wałek.

4

Zrazy obtaczam w mące.

5

Na patelni dopuszczam 2 łyżki masła, podpiekam zrazy tak aby były rumiane z każdej strony.

6

Nastąpienie wlewam szklankę wody i duszę ok 40 min.

7

Cebulę, cukinie i paprykę kroję w kostkę.

8

Podsmażam na patelni przez ok 5 min.

9

Do zrazów dodaję passatę koncentrat, przyprawy i warzywa.

10

Duszę wszystko z zrazami przez ok 15 min aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dodatkowo doprawiam.

11

Surówka:
W kapuście wykrawam łyko i szatkuje kapustę na mniejsze kawałki. Cebulę i kroję w kostkę. Marchewkę ścieram na tarce. Dodaje resztę składników i mieszam wszystko. Na koniec do lodówki na jakieś 2 godz żeby sie przegryzło i gotowe.

12

Składniki

Zrazy:
 0,50 kg mięsa wieprzowego lub wieprzowo wołowego
 1 jajko
 2 łyżki bułki tartej,
 1 łyżeczka słodkiej papryki
 1 mała papryka
 1 cebula
 2 łyżki masła
 sól pieprz
Sos:
 1 szklanka passaty pomidorowej
 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
 1 cebula
 1 mała cukinia
 1 mała papryka
 szczypta curry, słodkiej i ostrej papryki, sól, pieprz
Surówka z kapusty pekińskiej:
 1 duża kapusta pekińska
 1,50 marchewki
 1 cebula
 4 łyżki dobrego majonezu
 sok z połowy cytryny
 1 łyżka cukru pudru
 sól pieprz do smaku

Przygotowanie

1

Zrazy:
Paprykę i cebulę podpiekam chwilę na maśle.
Do mięsa dodaję jajko, bułkę, sól i pieprz, paprykę i wystudzoną cebulę z papryką.

2

Wyrabiam kilka minut aż mięso dobrze się połączy z bułką i będzie elastyczne.

3

Mięso dzielę na 5 części, formuję kulkę która później formuję w mięsny wałek.

4

Zrazy obtaczam w mące.

5

Na patelni dopuszczam 2 łyżki masła, podpiekam zrazy tak aby były rumiane z każdej strony.

6

Nastąpienie wlewam szklankę wody i duszę ok 40 min.

7

Cebulę, cukinie i paprykę kroję w kostkę.

8

Podsmażam na patelni przez ok 5 min.

9

Do zrazów dodaję passatę koncentrat, przyprawy i warzywa.

10

Duszę wszystko z zrazami przez ok 15 min aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dodatkowo doprawiam.

11

Surówka:
W kapuście wykrawam łyko i szatkuje kapustę na mniejsze kawałki. Cebulę i kroję w kostkę. Marchewkę ścieram na tarce. Dodaje resztę składników i mieszam wszystko. Na koniec do lodówki na jakieś 2 godz żeby sie przegryzło i gotowe.

12

Zrazy warzywne w sosie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *