Ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady
Mięciutki biszkopt marchewkowy i słodki krem z białej czekolady! ❤ Ciasto idealne do kawusi! Do tego bardzo proste! ❤ Polecam!

Piekarnik nastawiam na 170' góra dół. Marchewkę myje, dobrze osuszam i ścieram na tarce i blenduje na papkę. Tortownicę 24 cm wykładam papierem do pieczenie (tylko dół).
Jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, ok 5 -7 min. Mąki (pszenną i ziemniaczaną) przesiewam z proszkiem do pieczenia, cynamonem i sodą. Do masy z jajek dodaję powoli olej i mieszam łyżką.
Następnie dodaję marchewkę i ponownie mieszam łyżką do połączenia z masą. Mąkę wysypuję w 4 partiach krotko mieszając aż połączy się z masą. Gotowe ciasto wlewam do tortownicy i piekę w piekarniku przez godzinę.
Po tym czasie wyciągamy i studzę biszkopt. Kiedy biszkopt wystygnie odkrywam wierzchnią warstwę która się przyrumieni. Wycinam biszkopt z tortownicy. Biszkopt dziele na 2 blaty.
Krem: Śmietankę podgrzewam aż będzie gorąca ale nie gotuję. Wrzucam potafelkowaną czekoladę i mieszam do rozpuszczenia. Mase odkładam do lodówki na parę godzin. Po tym czasie ubijam masę z mascarpone aż utworzy się gęsty krem.
Pierwszy biszkopt układam na podkładzie cukierniczym, zabezpieczam papierem i zakładam obręcz tortownicy. Biszkopt nasączam połową mieszanki, smaruję równo połową kremu. Następnie przekładam drugim biszkoptem nasączam mieszanka i znowu rozsmarowuje krem.
Ciasto odkładam do lodówki na min godzinę.
Ściągam obręcz i papier. Ozdobiłam kuleczkami Giotto, orzechami i startą marchewką
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawiam na 170' góra dół. Marchewkę myje, dobrze osuszam i ścieram na tarce i blenduje na papkę. Tortownicę 24 cm wykładam papierem do pieczenie (tylko dół).
Jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, ok 5 -7 min. Mąki (pszenną i ziemniaczaną) przesiewam z proszkiem do pieczenia, cynamonem i sodą. Do masy z jajek dodaję powoli olej i mieszam łyżką.
Następnie dodaję marchewkę i ponownie mieszam łyżką do połączenia z masą. Mąkę wysypuję w 4 partiach krotko mieszając aż połączy się z masą. Gotowe ciasto wlewam do tortownicy i piekę w piekarniku przez godzinę.
Po tym czasie wyciągamy i studzę biszkopt. Kiedy biszkopt wystygnie odkrywam wierzchnią warstwę która się przyrumieni. Wycinam biszkopt z tortownicy. Biszkopt dziele na 2 blaty.
Krem: Śmietankę podgrzewam aż będzie gorąca ale nie gotuję. Wrzucam potafelkowaną czekoladę i mieszam do rozpuszczenia. Mase odkładam do lodówki na parę godzin. Po tym czasie ubijam masę z mascarpone aż utworzy się gęsty krem.
Pierwszy biszkopt układam na podkładzie cukierniczym, zabezpieczam papierem i zakładam obręcz tortownicy. Biszkopt nasączam połową mieszanki, smaruję równo połową kremu. Następnie przekładam drugim biszkoptem nasączam mieszanka i znowu rozsmarowuje krem.
Ciasto odkładam do lodówki na min godzinę.
Ściągam obręcz i papier. Ozdobiłam kuleczkami Giotto, orzechami i startą marchewką