Ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady

Oceny

Mięciutki biszkopt marchewkowy i słodki krem z białej czekolady! ❤ Ciasto idealne do kawusi! Do tego bardzo proste! ❤ Polecam!

TweetUdostępnij
Porcje12
Czas wykonania2 godz.
Ciasto w tortownicy 24 cm
Marchewkowy biszkopt:
 300 g startej na tarce marchewki
 1 szklanka mąki pszennej
 0,50 szklanki mąki ziemniaczanej
 4 jajka
 1 szklanka drobnego cukru
 ¾ szklanki oleju
 1 cukier waniliowy
 2 łyżeczki proszku do pieczenie
 0,50 łyżeczki sody
 1 płaska łyżeczka cynamonu
Nasączenie:
 100 ml przegotowanej wody
 50 ml amaretto
Krem: (robię dzień wcześniej)
 200 ml śmietanki kremówki 36%
 200 g serka mascarpone
 200 g białej czekolady
1

Piekarnik nastawiam na 170' góra dół. Marchewkę myje, dobrze osuszam i ścieram na tarce i blenduje na papkę. Tortownicę 24 cm wykładam papierem do pieczenie (tylko dół).

2

Jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, ok 5 -7 min. Mąki (pszenną i ziemniaczaną) przesiewam z proszkiem do pieczenia, cynamonem i sodą. Do masy z jajek dodaję powoli olej i mieszam łyżką.

3

Następnie dodaję marchewkę i ponownie mieszam łyżką do połączenia z masą. Mąkę wysypuję w 4 partiach krotko mieszając aż połączy się z masą. Gotowe ciasto wlewam do tortownicy i piekę w piekarniku przez godzinę.

4

Po tym czasie wyciągamy i studzę biszkopt. Kiedy biszkopt wystygnie odkrywam wierzchnią warstwę która się przyrumieni. Wycinam biszkopt z tortownicy. Biszkopt dziele na 2 blaty.

5

Krem: Śmietankę podgrzewam aż będzie gorąca ale nie gotuję. Wrzucam potafelkowaną czekoladę i mieszam do rozpuszczenia. Mase odkładam do lodówki na parę godzin. Po tym czasie ubijam masę z mascarpone aż utworzy się gęsty krem.

6

Pierwszy biszkopt układam na podkładzie cukierniczym, zabezpieczam papierem i zakładam obręcz tortownicy. Biszkopt nasączam połową mieszanki, smaruję równo połową kremu. Następnie przekładam drugim biszkoptem nasączam mieszanka i znowu rozsmarowuje krem.

7

Ciasto odkładam do lodówki na min godzinę.

8

Ściągam obręcz i papier. Ozdobiłam kuleczkami Giotto, orzechami i startą marchewką

Składniki

Ciasto w tortownicy 24 cm
Marchewkowy biszkopt:
 300 g startej na tarce marchewki
 1 szklanka mąki pszennej
 0,50 szklanki mąki ziemniaczanej
 4 jajka
 1 szklanka drobnego cukru
 ¾ szklanki oleju
 1 cukier waniliowy
 2 łyżeczki proszku do pieczenie
 0,50 łyżeczki sody
 1 płaska łyżeczka cynamonu
Nasączenie:
 100 ml przegotowanej wody
 50 ml amaretto
Krem: (robię dzień wcześniej)
 200 ml śmietanki kremówki 36%
 200 g serka mascarpone
 200 g białej czekolady

Przygotowanie

1

Piekarnik nastawiam na 170' góra dół. Marchewkę myje, dobrze osuszam i ścieram na tarce i blenduje na papkę. Tortownicę 24 cm wykładam papierem do pieczenie (tylko dół).

2

Jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, ok 5 -7 min. Mąki (pszenną i ziemniaczaną) przesiewam z proszkiem do pieczenia, cynamonem i sodą. Do masy z jajek dodaję powoli olej i mieszam łyżką.

3

Następnie dodaję marchewkę i ponownie mieszam łyżką do połączenia z masą. Mąkę wysypuję w 4 partiach krotko mieszając aż połączy się z masą. Gotowe ciasto wlewam do tortownicy i piekę w piekarniku przez godzinę.

4

Po tym czasie wyciągamy i studzę biszkopt. Kiedy biszkopt wystygnie odkrywam wierzchnią warstwę która się przyrumieni. Wycinam biszkopt z tortownicy. Biszkopt dziele na 2 blaty.

5

Krem: Śmietankę podgrzewam aż będzie gorąca ale nie gotuję. Wrzucam potafelkowaną czekoladę i mieszam do rozpuszczenia. Mase odkładam do lodówki na parę godzin. Po tym czasie ubijam masę z mascarpone aż utworzy się gęsty krem.

6

Pierwszy biszkopt układam na podkładzie cukierniczym, zabezpieczam papierem i zakładam obręcz tortownicy. Biszkopt nasączam połową mieszanki, smaruję równo połową kremu. Następnie przekładam drugim biszkoptem nasączam mieszanka i znowu rozsmarowuje krem.

7

Ciasto odkładam do lodówki na min godzinę.

8

Ściągam obręcz i papier. Ozdobiłam kuleczkami Giotto, orzechami i startą marchewką

Ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *