Ciasto leśny mech na dużą blaszkę

Oceny

Pyszne i bardzo efektowne ciasto leśny mech. Szpinakowy biszkopt i krem śmietankowy z malinami! Wygląda i smakuje wspaniale. Polecam! 🙂

TweetUdostępnij
Porcje12
Czas wykonania1 godz. 30 minut
Blaszka 24×39 cm
Szpinakowy biszkopt:
 370 g szpinaku świeżego (1.5 opakowania po 200 g)
 1,50 szklanki mąki pszennej
 ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
 6 jajek
 1,50 szklanki drobnego cukru
 1 szklanka i 2 łyżki oleju
 1,50 opakowania cukru waniliowy
 3 łyżeczki proszku do pieczenie
 1 płaska łyżeczka sody
Krem:
 2,50 szklanki śmietanki 30% (schłodzonej)
 1,50 opakowania mascarpone
 4 łyżki cukru pudru
 3 płaskie łyżki śmietanki fix śnieżki
Dodatkowo:
 400 g malin
 150 g borówek amerykańskich
1

Piekarnik nastawiam na 170' góra dół. Szpinak myje, dobrze osuszam i blenduje na papkę (ma powstać jednolita szpinakowa breja!). Bleszkę o wymiarach 24x39 wykładam papierem do pieczenie ( tylko dół)

2

Jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, ok 5 -7 min. Mąki (pszenną i ziemniaczaną) przesiewam z proszkiem do pieczenia i sodą. Do masy z jajek dodaję powoli olej i mieszam łyżką. Następnie dodaję szpinak i ponownie mieszamy łyżką do połączenia z masą. Mąki wysypuję w 4 partiach krotko mieszając (łyżką) aż połączy się z masą.. Gotowe ciasto wylewam na blaszkę i piekę w piekarniku przez godzinę.

3

Po tym czasie wyciągam i studzę biszkopt. Kiedy biszkopt wystygnie odkrywam wierzchnią warstwę która się przyrumieni. Wycinam biszkopt z blaszki.

4

Biszkopt dziele na mniej więcej połowę. Jedną część przekładam do blaszki wyłożonej papierem a drugą kruszę w rękach.

5

Krem: śmietankę ubijam aż zrobi się sztywna. Dodaje mascarpone, cukier puder i śmietankę fix. Ponownie miksuję aż krem będzie jednolity i sztywny.

6

Na biszkopt wykładam 1/3 kremu i układam maliny. Następnie przykrywam je pozostałym kremem. Na krem wysypuję skruszony szpinakowy biszkopt na którym układam pozostałe maliny i borówki.

7

Ciasto odkładam do schłodzenia do lodówki na min 2 godz. Przed podaniem wykrawam ciasto nożem z blaszki i układam na wierzchu borówki i resztę malin.

l

Składniki

Blaszka 24×39 cm
Szpinakowy biszkopt:
 370 g szpinaku świeżego (1.5 opakowania po 200 g)
 1,50 szklanki mąki pszennej
 ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
 6 jajek
 1,50 szklanki drobnego cukru
 1 szklanka i 2 łyżki oleju
 1,50 opakowania cukru waniliowy
 3 łyżeczki proszku do pieczenie
 1 płaska łyżeczka sody
Krem:
 2,50 szklanki śmietanki 30% (schłodzonej)
 1,50 opakowania mascarpone
 4 łyżki cukru pudru
 3 płaskie łyżki śmietanki fix śnieżki
Dodatkowo:
 400 g malin
 150 g borówek amerykańskich

Przygotowanie

1

Piekarnik nastawiam na 170' góra dół. Szpinak myje, dobrze osuszam i blenduje na papkę (ma powstać jednolita szpinakowa breja!). Bleszkę o wymiarach 24x39 wykładam papierem do pieczenie ( tylko dół)

2

Jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, ok 5 -7 min. Mąki (pszenną i ziemniaczaną) przesiewam z proszkiem do pieczenia i sodą. Do masy z jajek dodaję powoli olej i mieszam łyżką. Następnie dodaję szpinak i ponownie mieszamy łyżką do połączenia z masą. Mąki wysypuję w 4 partiach krotko mieszając (łyżką) aż połączy się z masą.. Gotowe ciasto wylewam na blaszkę i piekę w piekarniku przez godzinę.

3

Po tym czasie wyciągam i studzę biszkopt. Kiedy biszkopt wystygnie odkrywam wierzchnią warstwę która się przyrumieni. Wycinam biszkopt z blaszki.

4

Biszkopt dziele na mniej więcej połowę. Jedną część przekładam do blaszki wyłożonej papierem a drugą kruszę w rękach.

5

Krem: śmietankę ubijam aż zrobi się sztywna. Dodaje mascarpone, cukier puder i śmietankę fix. Ponownie miksuję aż krem będzie jednolity i sztywny.

6

Na biszkopt wykładam 1/3 kremu i układam maliny. Następnie przykrywam je pozostałym kremem. Na krem wysypuję skruszony szpinakowy biszkopt na którym układam pozostałe maliny i borówki.

7

Ciasto odkładam do schłodzenia do lodówki na min 2 godz. Przed podaniem wykrawam ciasto nożem z blaszki i układam na wierzchu borówki i resztę malin.

Ciasto leśny mech na dużą blaszkę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *