Ciasto leśny mech na dużą blaszkę
Pyszne i bardzo efektowne ciasto leśny mech. Szpinakowy biszkopt i krem śmietankowy z malinami! Wygląda i smakuje wspaniale. Polecam! 🙂
Piekarnik nastawiam na 170' góra dół. Szpinak myje, dobrze osuszam i blenduje na papkę (ma powstać jednolita szpinakowa breja!). Bleszkę o wymiarach 24x39 wykładam papierem do pieczenie ( tylko dół)
Jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, ok 5 -7 min. Mąki (pszenną i ziemniaczaną) przesiewam z proszkiem do pieczenia i sodą. Do masy z jajek dodaję powoli olej i mieszam łyżką. Następnie dodaję szpinak i ponownie mieszamy łyżką do połączenia z masą. Mąki wysypuję w 4 partiach krotko mieszając (łyżką) aż połączy się z masą.. Gotowe ciasto wylewam na blaszkę i piekę w piekarniku przez godzinę.
Po tym czasie wyciągam i studzę biszkopt. Kiedy biszkopt wystygnie odkrywam wierzchnią warstwę która się przyrumieni. Wycinam biszkopt z blaszki.
Biszkopt dziele na mniej więcej połowę. Jedną część przekładam do blaszki wyłożonej papierem a drugą kruszę w rękach.
Krem: śmietankę ubijam aż zrobi się sztywna. Dodaje mascarpone, cukier puder i śmietankę fix. Ponownie miksuję aż krem będzie jednolity i sztywny.
Na biszkopt wykładam 1/3 kremu i układam maliny. Następnie przykrywam je pozostałym kremem. Na krem wysypuję skruszony szpinakowy biszkopt na którym układam pozostałe maliny i borówki.
Ciasto odkładam do schłodzenia do lodówki na min 2 godz. Przed podaniem wykrawam ciasto nożem z blaszki i układam na wierzchu borówki i resztę malin.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawiam na 170' góra dół. Szpinak myje, dobrze osuszam i blenduje na papkę (ma powstać jednolita szpinakowa breja!). Bleszkę o wymiarach 24x39 wykładam papierem do pieczenie ( tylko dół)
Jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, ok 5 -7 min. Mąki (pszenną i ziemniaczaną) przesiewam z proszkiem do pieczenia i sodą. Do masy z jajek dodaję powoli olej i mieszam łyżką. Następnie dodaję szpinak i ponownie mieszamy łyżką do połączenia z masą. Mąki wysypuję w 4 partiach krotko mieszając (łyżką) aż połączy się z masą.. Gotowe ciasto wylewam na blaszkę i piekę w piekarniku przez godzinę.
Po tym czasie wyciągam i studzę biszkopt. Kiedy biszkopt wystygnie odkrywam wierzchnią warstwę która się przyrumieni. Wycinam biszkopt z blaszki.
Biszkopt dziele na mniej więcej połowę. Jedną część przekładam do blaszki wyłożonej papierem a drugą kruszę w rękach.
Krem: śmietankę ubijam aż zrobi się sztywna. Dodaje mascarpone, cukier puder i śmietankę fix. Ponownie miksuję aż krem będzie jednolity i sztywny.
Na biszkopt wykładam 1/3 kremu i układam maliny. Następnie przykrywam je pozostałym kremem. Na krem wysypuję skruszony szpinakowy biszkopt na którym układam pozostałe maliny i borówki.
Ciasto odkładam do schłodzenia do lodówki na min 2 godz. Przed podaniem wykrawam ciasto nożem z blaszki i układam na wierzchu borówki i resztę malin.