Deser truskawkowy z galaretką i panna cottą

Oceny

Ciężko go opisać innymi słowami niż: przepyszny! Galaretka, kawałki truskawek, panna cotta i śmietankowy krem - połączenie idealne! 🙂 Polecam!

TweetUdostępnij
Porcje5
Czas wykonania1 godz.
 1 galaretka truskawkowa
 5 dużych truskawek + kilka do dekoracji
Panna cotta:
 200 ml śmiatanki 30%
 200 ml mleka
 4 łyżki cukru
 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub pasty
 2 łyżki żelatyny
 50 ml wody
Krem:
 130 ml śmietanki 30%
 2 łyżki mascarpone
 1 łyżka cukru pudru
 1 płaska łyżka śmietan fixu
Do dekoracji:
 truskawki, beziki, płatki migdałów
1

Galaretkę rozpuszczam w 500 ml wody i studzę. Kiedy jest już chłodna ale płynna wlewam do pucharków. Ja ustawiłam pucharki bokiem w keksowce.

2

Truskawki kroję w kostkę i nakładam do tężejącej galaretki.

3

Panna cotta: do miseczki wlewam 50 ml wody i wsypuję żelatynę. Dokładnie mieszam aż zrobi się żelatynowy glut. Śmietankę, mleko, cukier i ekstrakt wlewam do garnuszka i podgrzewam aż cukier się rozpuści. Następnie dodaję żelatynę i dokładnie mieszam aby rozpuścić wszystkie grudki. Odstawiam do wystudzenia.

4

Kiedy Panna cotta już jest zimna wlewam ją do pucharków tak jak na zdj. Deser wkładam do lodówki do momentu aż panna cotta całkiem stężeje.

5

Krem śmietankowy: śmietankę ubijam na sztywno, dodaję cukier, fix i mascarpone i ponownie miksuję. Na czas wystudzenia panna cotty odkładam do lodówki. Następnie przekładam do rękawa cukierniczego (tyłka wilton 2D).

6

Następnie wyciskam na wierzch rozetki z kremu i zdobię kawałkami bezików, migdałami i truskawkami.

Składniki

 1 galaretka truskawkowa
 5 dużych truskawek + kilka do dekoracji
Panna cotta:
 200 ml śmiatanki 30%
 200 ml mleka
 4 łyżki cukru
 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub pasty
 2 łyżki żelatyny
 50 ml wody
Krem:
 130 ml śmietanki 30%
 2 łyżki mascarpone
 1 łyżka cukru pudru
 1 płaska łyżka śmietan fixu
Do dekoracji:
 truskawki, beziki, płatki migdałów

Przygotowanie

1

Galaretkę rozpuszczam w 500 ml wody i studzę. Kiedy jest już chłodna ale płynna wlewam do pucharków. Ja ustawiłam pucharki bokiem w keksowce.

2

Truskawki kroję w kostkę i nakładam do tężejącej galaretki.

3

Panna cotta: do miseczki wlewam 50 ml wody i wsypuję żelatynę. Dokładnie mieszam aż zrobi się żelatynowy glut. Śmietankę, mleko, cukier i ekstrakt wlewam do garnuszka i podgrzewam aż cukier się rozpuści. Następnie dodaję żelatynę i dokładnie mieszam aby rozpuścić wszystkie grudki. Odstawiam do wystudzenia.

4

Kiedy Panna cotta już jest zimna wlewam ją do pucharków tak jak na zdj. Deser wkładam do lodówki do momentu aż panna cotta całkiem stężeje.

5

Krem śmietankowy: śmietankę ubijam na sztywno, dodaję cukier, fix i mascarpone i ponownie miksuję. Na czas wystudzenia panna cotty odkładam do lodówki. Następnie przekładam do rękawa cukierniczego (tyłka wilton 2D).

6

Następnie wyciskam na wierzch rozetki z kremu i zdobię kawałkami bezików, migdałami i truskawkami.

Deser truskawkowy z galaretką i panna cottą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *