Deser truskawkowe oreo

Oceny

Kruche ciasteczka oreo, krem śmietankowy i pyszny delikatny mus truskawkowy!❤ to jest taaaak pyszne!❤ nie da się zjeść tylko jednego! No nie da się! polecam, palce lizać! 🙂

TweetUdostępnij
Porcje4
Czas wykonania40 minut
Ciasteczkowy spód:
 12 całych ciasteczek oreo (zmiksować na pył)
Krem śmietankowy:
 250 ml śmietanki 30%
 130 g mascarpone
 2 łyżki cukru pudru
 1 łyżka śmietan fixu
Mus truskawkowy:
 300 g truskawek mrożonych lub świeżych
 0,50 szklanki wody
 1 galaretka truskawkowa
Dodatkowo:
 ciasteczka oreo do dekoracji
 świeże truskawki
1

Truskawki blenduję (jeśli mrożone wcześniej rozmrażam). Do truskawek wlewam wodę i zagotowuje. Dodaję galaretkę i dokładnie mieszam. Odstawiam do wystudzenia, mus ma być zimny ale płynny.

2

Krem śmietankowy: śmietankę ubijam na sztywno, dodaję cukier, fix i mascarpone, ponownie miksuję. Na czas wystudzenia musu odkładam do lodówki.

3

Następnie przekładam do rękawa cukierniczego (tyłka wilton 2D) do pucharków wsypuję zmiksowane ciasteczka oreo.

4

Następnie wyciskam porcję kremu (zostaw trochę na rozetki na wierzch deseru) a krem polewam musem.

5

Deser odkładam do lodówki aby mus całkiem stężał (ok pół godz).

6

Następnie wyciskam na wierzch rozetki z kremu i zdobię kawałkami oreo i truskawkami. Można jeszcze schłodzić w lodówce ale nie trzeba, można od razu jeść ❤ To jest takie pyszne!!❤
Deser z przepisu jest w sam raz z słodkością jeśli wolisz bardzo słodkie desery możesz dosłodzić więcej mus i krem.

Składniki

Ciasteczkowy spód:
 12 całych ciasteczek oreo (zmiksować na pył)
Krem śmietankowy:
 250 ml śmietanki 30%
 130 g mascarpone
 2 łyżki cukru pudru
 1 łyżka śmietan fixu
Mus truskawkowy:
 300 g truskawek mrożonych lub świeżych
 0,50 szklanki wody
 1 galaretka truskawkowa
Dodatkowo:
 ciasteczka oreo do dekoracji
 świeże truskawki

Przygotowanie

1

Truskawki blenduję (jeśli mrożone wcześniej rozmrażam). Do truskawek wlewam wodę i zagotowuje. Dodaję galaretkę i dokładnie mieszam. Odstawiam do wystudzenia, mus ma być zimny ale płynny.

2

Krem śmietankowy: śmietankę ubijam na sztywno, dodaję cukier, fix i mascarpone, ponownie miksuję. Na czas wystudzenia musu odkładam do lodówki.

3

Następnie przekładam do rękawa cukierniczego (tyłka wilton 2D) do pucharków wsypuję zmiksowane ciasteczka oreo.

4

Następnie wyciskam porcję kremu (zostaw trochę na rozetki na wierzch deseru) a krem polewam musem.

5

Deser odkładam do lodówki aby mus całkiem stężał (ok pół godz).

6

Następnie wyciskam na wierzch rozetki z kremu i zdobię kawałkami oreo i truskawkami. Można jeszcze schłodzić w lodówce ale nie trzeba, można od razu jeść ❤ To jest takie pyszne!!❤
Deser z przepisu jest w sam raz z słodkością jeśli wolisz bardzo słodkie desery możesz dosłodzić więcej mus i krem.

Deser truskawkowe oreo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *