Leśny mech w pucharkach

Oceny

Przepyszny i efektowny deser! Na wzór ciasta leśny mech. Szpinakowy biszkopt, krem śmietankowy i owoce! 🙂 to było wspaniałe!

TweetUdostępnij
Porcje7
Czas wykonania2 godz.
Szpinakowy biszkopt:
 300 g szpinaku świeżego
 1 szklanka mąki pszennej
 0,50 szklanki mąki ziemniaczanej
 4 jajka
 1 szklanka drobnego cukru
 ¾ szklanki oleju
 1 cukier waniliowy
 2 łyżeczki proszku do pieczenie
 0,50 łyżeczki sody
Krem:
 1,50 szklanki śmietanki 30% schłodzonej
 250 g mascarpone
 3 łyżki cukru pudru
 2 płaskie łyżki śmietanki fix śnieżki
Dodatkowo:
 300 g malin
1

Piekarnik nastawiam na 170' góra dół. Szpinak myje, dobrze osuszam i blenduje na papkę (ma powstać jednolita szpinakowa breja!😅). Tortownicę 23 cm (może być ciut większa nawet 26 cm) wykładam papierem do pieczenie ( tylko dół) Jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, ok 5 -7 min. Mąki (pszenną i ziemniaczaną) przesiewam z proszkiem do pieczenia i sodą. Do masy z jajek dodaję powoli olej i mieszam łyżką. Następnie dodaję szpinak i ponownie mieszamy łyżką do połączenia z masą. Mąkę wysypuję w 4 partiach krotko mieszając aż połączy się z masą.

2

Gotowe ciasto wlewam do tortownicy i piekę w piekarniku przez godzinę. Po tym czasie wyciągamy i studzę biszkopt. Kiedy biszkopt wystygnie odkrywam wierzchnią warstwę która się przyrumieni. Wycinam biszkopt z tortownicy.

3

Biszkopt kruszę w rękach aż powstaną drobne okruszka.
Krem śmietankowy:
Śmietankę ubijam aż zrobi się sztywna. Dodaje mascarpone, cukier puder i śmietankę fix. Ponownie miksuję aż krem będzie jednolity i sztywny. Przekładam do rękawa cukierniczego.

4

Przygotowuję pucharki, do każdego nakładam porcję skruszonego biszkoptu.

5

Następnie wyciskam krem

6

układam maliny znowu trochę kremu i

7

przysypuje biszkoptem.

8

Na wierzch układam owoce i dekorację według uznania!

Składniki

Szpinakowy biszkopt:
 300 g szpinaku świeżego
 1 szklanka mąki pszennej
 0,50 szklanki mąki ziemniaczanej
 4 jajka
 1 szklanka drobnego cukru
 ¾ szklanki oleju
 1 cukier waniliowy
 2 łyżeczki proszku do pieczenie
 0,50 łyżeczki sody
Krem:
 1,50 szklanki śmietanki 30% schłodzonej
 250 g mascarpone
 3 łyżki cukru pudru
 2 płaskie łyżki śmietanki fix śnieżki
Dodatkowo:
 300 g malin

Przygotowanie

1

Piekarnik nastawiam na 170' góra dół. Szpinak myje, dobrze osuszam i blenduje na papkę (ma powstać jednolita szpinakowa breja!😅). Tortownicę 23 cm (może być ciut większa nawet 26 cm) wykładam papierem do pieczenie ( tylko dół) Jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, ok 5 -7 min. Mąki (pszenną i ziemniaczaną) przesiewam z proszkiem do pieczenia i sodą. Do masy z jajek dodaję powoli olej i mieszam łyżką. Następnie dodaję szpinak i ponownie mieszamy łyżką do połączenia z masą. Mąkę wysypuję w 4 partiach krotko mieszając aż połączy się z masą.

2

Gotowe ciasto wlewam do tortownicy i piekę w piekarniku przez godzinę. Po tym czasie wyciągamy i studzę biszkopt. Kiedy biszkopt wystygnie odkrywam wierzchnią warstwę która się przyrumieni. Wycinam biszkopt z tortownicy.

3

Biszkopt kruszę w rękach aż powstaną drobne okruszka.
Krem śmietankowy:
Śmietankę ubijam aż zrobi się sztywna. Dodaje mascarpone, cukier puder i śmietankę fix. Ponownie miksuję aż krem będzie jednolity i sztywny. Przekładam do rękawa cukierniczego.

4

Przygotowuję pucharki, do każdego nakładam porcję skruszonego biszkoptu.

5

Następnie wyciskam krem

6

układam maliny znowu trochę kremu i

7

przysypuje biszkoptem.

8

Na wierzch układam owoce i dekorację według uznania!

Leśny mech w pucharkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *