Kruche ciasto z borówkami i kruszonką
Delikatne maślane ciasto, duuuuża ilość owoców i słodziutka kruszonka ❤ Do tego lody waniliowe i mamy deser idealny!
Wszystkie składniki na ciasto kruche mieszamy ze sobą i ugniatamy do całkowitego połączenia składników. Ciasto uformuj z kulkę którą następnie spłaszcz, owiń folią i włóż na pół godz do lodówki.
Borówki umyj, i osusz. Składniki na kruszonkę wsyp do miski i wymieszaj ze sobą ( można mikserem). Formę posmaruj odrobinę masłem, następnie wyłóż papierem. Kruche ciasto wyciągnij z lodówki i rozwałkuj odrobinę wałkiem. Przełóż ciasto do formy i rękami rozprowadź dokładnie na całym spodzie formy.
Na ciasto wysyp wszystkie borówki i rozprowadź równomiernie posyp cukrem trzcinowy.
Następnie warstwę borówkową posyp obficie kruszonką.
Piekarnik nagrzej do temp. 180' góra dół. Piecz ciasto przez godzinę.
Później czekamy aż wystygnie i możemy zajadać się do woli!
Najlepiej smakuje z lodami waniliowymi i posypane cukrem pudrem 🙂
Składniki
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto kruche mieszamy ze sobą i ugniatamy do całkowitego połączenia składników. Ciasto uformuj z kulkę którą następnie spłaszcz, owiń folią i włóż na pół godz do lodówki.
Borówki umyj, i osusz. Składniki na kruszonkę wsyp do miski i wymieszaj ze sobą ( można mikserem). Formę posmaruj odrobinę masłem, następnie wyłóż papierem. Kruche ciasto wyciągnij z lodówki i rozwałkuj odrobinę wałkiem. Przełóż ciasto do formy i rękami rozprowadź dokładnie na całym spodzie formy.
Na ciasto wysyp wszystkie borówki i rozprowadź równomiernie posyp cukrem trzcinowy.
Następnie warstwę borówkową posyp obficie kruszonką.
Piekarnik nagrzej do temp. 180' góra dół. Piecz ciasto przez godzinę.
Później czekamy aż wystygnie i możemy zajadać się do woli!
Najlepiej smakuje z lodami waniliowymi i posypane cukrem pudrem 🙂