Kruche ciasto z borówkami i kruszonką

Oceny

Delikatne maślane ciasto, duuuuża ilość owoców i słodziutka kruszonka ❤ Do tego lody waniliowe i mamy deser idealny!

TweetUdostępnij
Porcje1
Czas wykonania1 godz. 30 minut
Forma 25 x 30 cm
Kruchy spód:
 2 szklanki mąki
 1 jajko
 200 g masła
  szklanki cukru
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:
 3 łyżki masła
 4 łyżki cukru
 0,50 szklanki mąki
Dodatkowo:
 70 dag borówek
 1 łyżka cukru trzcinowego
1

Wszystkie składniki na ciasto kruche mieszamy ze sobą i ugniatamy do całkowitego połączenia składników. Ciasto uformuj z kulkę którą następnie spłaszcz, owiń folią i włóż na pół godz do lodówki.

2

Borówki umyj, i osusz. Składniki na kruszonkę wsyp do miski i wymieszaj ze sobą ( można mikserem). Formę posmaruj odrobinę masłem, następnie wyłóż papierem. Kruche ciasto wyciągnij z lodówki i rozwałkuj odrobinę wałkiem. Przełóż ciasto do formy i rękami rozprowadź dokładnie na całym spodzie formy.

3

Na ciasto wysyp wszystkie borówki i rozprowadź równomiernie posyp cukrem trzcinowy.

4

Następnie warstwę borówkową posyp obficie kruszonką.

5

Piekarnik nagrzej do temp. 180' góra dół. Piecz ciasto przez godzinę.

6

Później czekamy aż wystygnie i możemy zajadać się do woli!

7

Najlepiej smakuje z lodami waniliowymi i posypane cukrem pudrem 🙂

Składniki

Forma 25 x 30 cm
Kruchy spód:
 2 szklanki mąki
 1 jajko
 200 g masła
  szklanki cukru
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:
 3 łyżki masła
 4 łyżki cukru
 0,50 szklanki mąki
Dodatkowo:
 70 dag borówek
 1 łyżka cukru trzcinowego

Przygotowanie

1

Wszystkie składniki na ciasto kruche mieszamy ze sobą i ugniatamy do całkowitego połączenia składników. Ciasto uformuj z kulkę którą następnie spłaszcz, owiń folią i włóż na pół godz do lodówki.

2

Borówki umyj, i osusz. Składniki na kruszonkę wsyp do miski i wymieszaj ze sobą ( można mikserem). Formę posmaruj odrobinę masłem, następnie wyłóż papierem. Kruche ciasto wyciągnij z lodówki i rozwałkuj odrobinę wałkiem. Przełóż ciasto do formy i rękami rozprowadź dokładnie na całym spodzie formy.

3

Na ciasto wysyp wszystkie borówki i rozprowadź równomiernie posyp cukrem trzcinowy.

4

Następnie warstwę borówkową posyp obficie kruszonką.

5

Piekarnik nagrzej do temp. 180' góra dół. Piecz ciasto przez godzinę.

6

Później czekamy aż wystygnie i możemy zajadać się do woli!

7

Najlepiej smakuje z lodami waniliowymi i posypane cukrem pudrem 🙂

Kruche ciasto z borówkami i kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *