Polędwica w sosie borowikowym z plackami ziemniaczanymi

Oceny

Pyszny i prosty obiad który pokochacie ❤ Chrupkie placki ziemniaczane, delikatne mięsko i kremowy sos z borowików ❤ Uwielbiam takie smaki!

TweetUdostępnij
Porcje3
Czas wykonania45 minut
 1 polędwica wieprzowa
 200 g grzybów u mnie borowiki
 1 cebula czerwona
 0,50 szklanki śmietanki 30%
 0,50 szklanki bulionu
 garść natki pietruszki
 1 łyżka masła
 sól, pieprz słodka papryka
Placki ziemniaczane:
 1 kg ziemniaków
 3 łyżki mąki
 1 średnia cebula
 1 średnia marchewka
 2 ząbki czosnku
 2 jajka
 sól pieprz
1

Polędwicę kroję w grubsze plastry i rozbijam tłuczkiem. Oprószam solą pieprzem i słodką papryką. Smażę po 3 min z każdej strony. Ściągam z patelni. Cebulę kroję w kostkę, podpiekam chwilę na maśle, następnie dodaję pokrojone grzyby. Doprawiam solą pieprzem i słodką papryką posypuję pietruszką. Smażę z cebulą przez ok 5 min. Następnie dodaje bulion i śmietankę, zagotowuje.

2

Gotuję wszystko razem na małym ogniu ok 10-12 min. Sos lekko się zredukuje. Dodaję polędwice i duszę w sosie ok 5 min.

3

Placki ziemniaczane:
Ziemniaki obieram myje i ucieram na tarce. Dodaje mąkę, jajka, startą cebulę, startą marchewkę, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz. Smażę na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Placka odsączam ręcznikiem papierowym z nadmiaru oleju, na talerz wykładam plecaki nakładam porcję polędwicy a wszystko polewam sosem z borowików ❤

Składniki

 1 polędwica wieprzowa
 200 g grzybów u mnie borowiki
 1 cebula czerwona
 0,50 szklanki śmietanki 30%
 0,50 szklanki bulionu
 garść natki pietruszki
 1 łyżka masła
 sól, pieprz słodka papryka
Placki ziemniaczane:
 1 kg ziemniaków
 3 łyżki mąki
 1 średnia cebula
 1 średnia marchewka
 2 ząbki czosnku
 2 jajka
 sól pieprz

Przygotowanie

1

Polędwicę kroję w grubsze plastry i rozbijam tłuczkiem. Oprószam solą pieprzem i słodką papryką. Smażę po 3 min z każdej strony. Ściągam z patelni. Cebulę kroję w kostkę, podpiekam chwilę na maśle, następnie dodaję pokrojone grzyby. Doprawiam solą pieprzem i słodką papryką posypuję pietruszką. Smażę z cebulą przez ok 5 min. Następnie dodaje bulion i śmietankę, zagotowuje.

2

Gotuję wszystko razem na małym ogniu ok 10-12 min. Sos lekko się zredukuje. Dodaję polędwice i duszę w sosie ok 5 min.

3

Placki ziemniaczane:
Ziemniaki obieram myje i ucieram na tarce. Dodaje mąkę, jajka, startą cebulę, startą marchewkę, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz. Smażę na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Placka odsączam ręcznikiem papierowym z nadmiaru oleju, na talerz wykładam plecaki nakładam porcję polędwicy a wszystko polewam sosem z borowików ❤

Polędwica w sosie borowikowym z plackami ziemniaczanymi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *