Przekąska z ciasta francuskiego z boczkiem i serem

Oceny

Pyszna przekąska którą idealnie sprawdzi się dla gości lub na jesienne wieczory! SMAK 1000/10

TweetUdostępnij
Porcje4
Czas wykonania30 minut
 2 opakowania ciasta francuskiego
 1 opakowanie serka śmietankowego czosnkowego lub cebulowego
 200 g boczku w plastrach
 200 g sera żółtego
 sezam
 szczypiorek
 jajko do posmarowania
Sos:
 2 łyżki majonezu
 1 łyżka jogurtu
 1 łyżeczka musztardy
 1 łyżeczka ketchupu
 sól, pieprz, suszony koperek
1

Ser ścieram na tarce o małych oczkach. Boczek smażę na suchej patelni aż będzie dobrze rumiany. Odstawiam do wystudzenia aż zrobi się chrupki. Blaszkę wyścielam papierem do pieczenia. Na blaszce układam 1 opakowanie ciasta francuskiego. Ciasto smaruję serkiem.

2

Na serek układam boczek.

3

Następnie boczek posypuję serem i nakładam drugie ciasto francuskie.

4

5

Całość kroję w szachownicę tak aby powstały małe kwadraciki. Smaruję rozbełtanym jajkiem. Posypuje sezamem.

6

Piekę w 200' góra dół przez 20 min. Po upieczeniu posypuję szczypiorkiem.Podaję z sosem 🙂

7

Składniki

 2 opakowania ciasta francuskiego
 1 opakowanie serka śmietankowego czosnkowego lub cebulowego
 200 g boczku w plastrach
 200 g sera żółtego
 sezam
 szczypiorek
 jajko do posmarowania
Sos:
 2 łyżki majonezu
 1 łyżka jogurtu
 1 łyżeczka musztardy
 1 łyżeczka ketchupu
 sól, pieprz, suszony koperek

Przygotowanie

1

Ser ścieram na tarce o małych oczkach. Boczek smażę na suchej patelni aż będzie dobrze rumiany. Odstawiam do wystudzenia aż zrobi się chrupki. Blaszkę wyścielam papierem do pieczenia. Na blaszce układam 1 opakowanie ciasta francuskiego. Ciasto smaruję serkiem.

2

Na serek układam boczek.

3

Następnie boczek posypuję serem i nakładam drugie ciasto francuskie.

4

5

Całość kroję w szachownicę tak aby powstały małe kwadraciki. Smaruję rozbełtanym jajkiem. Posypuje sezamem.

6

Piekę w 200' góra dół przez 20 min. Po upieczeniu posypuję szczypiorkiem.Podaję z sosem 🙂

7

Przekąska z ciasta francuskiego z boczkiem i serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *