Ciasto dyniowe!

Oceny

Mięciutkie ciasto o lekkim posmaku dynii i cynamonu! ❤️ Na wierzchu z warstwą kremu z białej czekolady! Idealne do jesiennej kawusi! 🙂

TweetUdostępnij
Porcje10
Czas wykonania1 godz. 10 minut
Ciasto w formie 11 x 21 cm
 250 g miąższu z dynii
 1 szklanka mąki pszennej
 0,50 szklanki mąki ziemniaczanej
 4 jajka
 1 szklanka drobnego cukru
 ¾ szklanki oleju
 1 cukier waniliowy
 2 łyżeczki proszku do pieczenie
 0,50 łyżeczki sody
 0,50 łyżeczki cynamonu
Krem:
 ¾ szklanki śmietanki 30% schłodzonej
 3 łyżki mascarpone
 50 g białej czekolady
Dodatkowo:
 orzechy pekan lub inne, cynamon
1

Piekarnik nastawiam na 170' góra dół. Dynie kroje na kawałki, pozbywam się pestek i środka i obieram z wierzchniej skórki. Właściwy środek kroje w kostkę i i blenduje na papkę (ma powstać jednolita dyniowa breja!). Blaszkę wykładam papierem do pieczenie. Jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, ok 5 -7 min. Mąki (pszenną i ziemniaczaną) przesiewam z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.

2

Do masy z jajek dodaję powoli olej i mieszam łyżką. Następnie dodaję dynię i ponownie mieszamy łyżką do połączenia z masą. Mąkę wysypuję w 4 partiach krotko mieszając aż połączy się z masą. Gotowe ciasto wlewam do formy i piekę w piekarniku przez godzinę. Po tym czasie wyciągam i studzę. Kiedy ciasto wystygnie robię krem. Czekoladę rozpuszczam w mikrofali aż będzie płynna. Odstawiam do wystudzenia w lodówce. Śmietankę ubijam, dodaję mascarpone i czekoladę. Ponownie miksuje do połączenia. Kremem smaruję ciasto, następnie posypuje je orzechami i cynamonem. Smakuje idealnie ❤️

Składniki

Ciasto w formie 11 x 21 cm
 250 g miąższu z dynii
 1 szklanka mąki pszennej
 0,50 szklanki mąki ziemniaczanej
 4 jajka
 1 szklanka drobnego cukru
 ¾ szklanki oleju
 1 cukier waniliowy
 2 łyżeczki proszku do pieczenie
 0,50 łyżeczki sody
 0,50 łyżeczki cynamonu
Krem:
 ¾ szklanki śmietanki 30% schłodzonej
 3 łyżki mascarpone
 50 g białej czekolady
Dodatkowo:
 orzechy pekan lub inne, cynamon

Przygotowanie

1

Piekarnik nastawiam na 170' góra dół. Dynie kroje na kawałki, pozbywam się pestek i środka i obieram z wierzchniej skórki. Właściwy środek kroje w kostkę i i blenduje na papkę (ma powstać jednolita dyniowa breja!). Blaszkę wykładam papierem do pieczenie. Jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, ok 5 -7 min. Mąki (pszenną i ziemniaczaną) przesiewam z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.

2

Do masy z jajek dodaję powoli olej i mieszam łyżką. Następnie dodaję dynię i ponownie mieszamy łyżką do połączenia z masą. Mąkę wysypuję w 4 partiach krotko mieszając aż połączy się z masą. Gotowe ciasto wlewam do formy i piekę w piekarniku przez godzinę. Po tym czasie wyciągam i studzę. Kiedy ciasto wystygnie robię krem. Czekoladę rozpuszczam w mikrofali aż będzie płynna. Odstawiam do wystudzenia w lodówce. Śmietankę ubijam, dodaję mascarpone i czekoladę. Ponownie miksuje do połączenia. Kremem smaruję ciasto, następnie posypuje je orzechami i cynamonem. Smakuje idealnie ❤️

Ciasto dyniowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *