Leśny mech z musem truskawkowym i kremem śmietankowym
Piekarnik nagrzewam 170' góra dół. Szpinak blenduję na papkę. Tortownicę 23 cm wykładam papierem (tylko dół). Jajka ubijam z cukrami 5 min. Mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia i sodą. Do masy z jajek dodaję olej rzepakowy i mieszam łyżką. Dodaję szpinak i ponownie mieszamy łyżką. Mąkę wsypuję partiami i mieszam aż połączy się z masą.
Gotowe ciasto wlewam do tortownicy, piekę przez godzinę. Po tym czasie wyciągamy i studzę biszkopt. Po wystygnięciu wycinam biszkopt z tortownicy. Biszkopt dziele na mniej więcej połowę. Jedną część przekładam do tortownicy a drugą kruszę w rękach.
Krem: Śmietankę ubijam aż zrobi się sztywna. Dodaje mascarpone, cukier puder i śmietankę fix. Miksuję aż krem będzie sztywny. Dzielę na połowę. Na biszkopt wykładam połowę kremu, wygładzam.
Mus truskawkowy:
Truskawki blenduję, wlewam wodę i zagotowuje. Dodaję galaretkę i mieszam. Studzę, mus ma być zimny ale płynny. Wylewam na krem i odkładam do lodówki do stężenia.
Następnie przykrywam mus pozostałym kremem. Na krem wysypuję skruszony biszkopt. Ciasto schładzam w lodówce.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzewam 170' góra dół. Szpinak blenduję na papkę. Tortownicę 23 cm wykładam papierem (tylko dół). Jajka ubijam z cukrami 5 min. Mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia i sodą. Do masy z jajek dodaję olej rzepakowy i mieszam łyżką. Dodaję szpinak i ponownie mieszamy łyżką. Mąkę wsypuję partiami i mieszam aż połączy się z masą.
Gotowe ciasto wlewam do tortownicy, piekę przez godzinę. Po tym czasie wyciągamy i studzę biszkopt. Po wystygnięciu wycinam biszkopt z tortownicy. Biszkopt dziele na mniej więcej połowę. Jedną część przekładam do tortownicy a drugą kruszę w rękach.
Krem: Śmietankę ubijam aż zrobi się sztywna. Dodaje mascarpone, cukier puder i śmietankę fix. Miksuję aż krem będzie sztywny. Dzielę na połowę. Na biszkopt wykładam połowę kremu, wygładzam.
Mus truskawkowy:
Truskawki blenduję, wlewam wodę i zagotowuje. Dodaję galaretkę i mieszam. Studzę, mus ma być zimny ale płynny. Wylewam na krem i odkładam do lodówki do stężenia.
Następnie przykrywam mus pozostałym kremem. Na krem wysypuję skruszony biszkopt. Ciasto schładzam w lodówce.