3 bit bez pieczenia
3 bit bez pieczenia! To kolejna propozycja na fajne, ciekawe i proste ciasto na święta i nie tylko!☺
Ciasto jest delikatne i pyszne! A najlepsze jest to, że nie wymaga użycia piekarnika!❤
Krem budyniowy:
Jedną szklankę mleka zagotuj z cukrem. Druga szklankę wleje do miski i wymieszaj z nią budynie. Mleko z budyniem wlej do gotującego się mleka. Mieszaj dopóki budyń nie zrobi się bardzo gęsty. Odstaw budyń do wystudzenia w temp pokojowej.
Miękkie masło miksuj ok 3 min aż zrobi się jasne i puszyste. Dodaj do masła wystudzony budyń i ponowie zmiksuj aż budyń połączy się z masłem. Odstaw krem budyniowy do lodówki na ok 2 godz.
Krem śmietankowy:
Śmietankę ubijam aż zrobi się sztywna. Dodaje mascarpone, cukier puder i śmietankę fix. Ponownie miksuję aż krem będzie jednolity i sztywny.
Czekoladę ścieram na tarce lub blenduję. Masę kajmakową chwilę miksuję (będzie lepiej się smarować).
Na blaszce wyłożonej papierem układam pierwszą warstwę herbatników i smaruję je kajmakiem. Następnie układam drugą warstwę herbatników i smaruję ją kremem budyniowym. Na krem budyniowy układam trzecią warstwę herbatników i smaruję ja kremem śmietankowym. Krem śmietankowy posypuję startą czekoladą. Odkładam ciasto do lodówki na kilka godzin. Gotowe!
Składniki
Przygotowanie
Krem budyniowy:
Jedną szklankę mleka zagotuj z cukrem. Druga szklankę wleje do miski i wymieszaj z nią budynie. Mleko z budyniem wlej do gotującego się mleka. Mieszaj dopóki budyń nie zrobi się bardzo gęsty. Odstaw budyń do wystudzenia w temp pokojowej.
Miękkie masło miksuj ok 3 min aż zrobi się jasne i puszyste. Dodaj do masła wystudzony budyń i ponowie zmiksuj aż budyń połączy się z masłem. Odstaw krem budyniowy do lodówki na ok 2 godz.
Krem śmietankowy:
Śmietankę ubijam aż zrobi się sztywna. Dodaje mascarpone, cukier puder i śmietankę fix. Ponownie miksuję aż krem będzie jednolity i sztywny.
Czekoladę ścieram na tarce lub blenduję. Masę kajmakową chwilę miksuję (będzie lepiej się smarować).
Na blaszce wyłożonej papierem układam pierwszą warstwę herbatników i smaruję je kajmakiem. Następnie układam drugą warstwę herbatników i smaruję ją kremem budyniowym. Na krem budyniowy układam trzecią warstwę herbatników i smaruję ja kremem śmietankowym. Krem śmietankowy posypuję startą czekoladą. Odkładam ciasto do lodówki na kilka godzin. Gotowe!