Babeczki piaskowe

Oceny

Delikatne, kruche i wilgotne zarazem. W trzech różnych wersjach: z polewą czekoladową, lukrem i cukrem pudrem! Każdy znajdzie coś dla siebie.

TweetUdostępnij
Porcje4
Czas wykonania45 minut
Z przepisu wychodzą 4 babeczki w foremkach po 250 ml
 0,50 szklanki mąki pszennej
 0,50 szklanki mąki ziemniaczanej
 3 jajka(temp pokojowa)
 0,50 szklanki oleju
  szklanki cukru
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu
Polewa czekoladowa:
 0,50 kostki margaryny
 0,50 szklanki cukru
 3 łyżki mleka
 3 łyżki kakao
Lukier:
 1 szklanka cukru pudru
 2 łyżki wrzątku
 1 łyżeczka soku z cytryny
1

Całe jajka ubijam z cukrem na puszystą masę (ok 5 min).

2

Następnie dodaję stopniowo olej i pastę waniliową nadal miksując.

3

Łączę ze sobą suche składniki (mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia) i wsypuję do masy.

4

Mieszam łyżką do połączenia w gładką masę.

5

Foremki smakuję olejem lub natłuszczam masłem i osypuję troszkę bułka tartą.

6

Wlewam ciasto do formy tak w 3/4. Piekę 30 min w 170'. Jeśli używacie większej formy należy zwiększyć czas pieczenia (w przypadku babki w formie 1 l czas pieczenia ok 45 min).

7

Babka powinna być rumiana. Sprawdźcie patyczkiem czy jest już upieczona. Babki wyciągam z formy jeszcze ciepłe. Po wystudzeniu dekoruję.
Polewa czekoladowa:
Wszystko podgrzewam do zagotowania. Gotuję ok 7 min i odstawiam do wystudzenia. Lekko ciepła polewą polewam przestudzone ciasto.
Lukier:
Łączę wszystko i dokładnie mieszam.

Składniki

Z przepisu wychodzą 4 babeczki w foremkach po 250 ml
 0,50 szklanki mąki pszennej
 0,50 szklanki mąki ziemniaczanej
 3 jajka(temp pokojowa)
 0,50 szklanki oleju
  szklanki cukru
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu
Polewa czekoladowa:
 0,50 kostki margaryny
 0,50 szklanki cukru
 3 łyżki mleka
 3 łyżki kakao
Lukier:
 1 szklanka cukru pudru
 2 łyżki wrzątku
 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie

1

Całe jajka ubijam z cukrem na puszystą masę (ok 5 min).

2

Następnie dodaję stopniowo olej i pastę waniliową nadal miksując.

3

Łączę ze sobą suche składniki (mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia) i wsypuję do masy.

4

Mieszam łyżką do połączenia w gładką masę.

5

Foremki smakuję olejem lub natłuszczam masłem i osypuję troszkę bułka tartą.

6

Wlewam ciasto do formy tak w 3/4. Piekę 30 min w 170'. Jeśli używacie większej formy należy zwiększyć czas pieczenia (w przypadku babki w formie 1 l czas pieczenia ok 45 min).

7

Babka powinna być rumiana. Sprawdźcie patyczkiem czy jest już upieczona. Babki wyciągam z formy jeszcze ciepłe. Po wystudzeniu dekoruję.
Polewa czekoladowa:
Wszystko podgrzewam do zagotowania. Gotuję ok 7 min i odstawiam do wystudzenia. Lekko ciepła polewą polewam przestudzone ciasto.
Lukier:
Łączę wszystko i dokładnie mieszam.

Babeczki piaskowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *