Babeczki piaskowe
Delikatne, kruche i wilgotne zarazem. W trzech różnych wersjach: z polewą czekoladową, lukrem i cukrem pudrem! Każdy znajdzie coś dla siebie.
Całe jajka ubijam z cukrem na puszystą masę (ok 5 min).
Następnie dodaję stopniowo olej i pastę waniliową nadal miksując.
Łączę ze sobą suche składniki (mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia) i wsypuję do masy.
Mieszam łyżką do połączenia w gładką masę.
Foremki smakuję olejem lub natłuszczam masłem i osypuję troszkę bułka tartą.
Wlewam ciasto do formy tak w 3/4. Piekę 30 min w 170'. Jeśli używacie większej formy należy zwiększyć czas pieczenia (w przypadku babki w formie 1 l czas pieczenia ok 45 min).
Babka powinna być rumiana. Sprawdźcie patyczkiem czy jest już upieczona. Babki wyciągam z formy jeszcze ciepłe. Po wystudzeniu dekoruję.
Polewa czekoladowa:
Wszystko podgrzewam do zagotowania. Gotuję ok 7 min i odstawiam do wystudzenia. Lekko ciepła polewą polewam przestudzone ciasto.
Lukier:
Łączę wszystko i dokładnie mieszam.
Składniki
Przygotowanie
Całe jajka ubijam z cukrem na puszystą masę (ok 5 min).
Następnie dodaję stopniowo olej i pastę waniliową nadal miksując.
Łączę ze sobą suche składniki (mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia) i wsypuję do masy.
Mieszam łyżką do połączenia w gładką masę.
Foremki smakuję olejem lub natłuszczam masłem i osypuję troszkę bułka tartą.
Wlewam ciasto do formy tak w 3/4. Piekę 30 min w 170'. Jeśli używacie większej formy należy zwiększyć czas pieczenia (w przypadku babki w formie 1 l czas pieczenia ok 45 min).
Babka powinna być rumiana. Sprawdźcie patyczkiem czy jest już upieczona. Babki wyciągam z formy jeszcze ciepłe. Po wystudzeniu dekoruję.
Polewa czekoladowa:
Wszystko podgrzewam do zagotowania. Gotuję ok 7 min i odstawiam do wystudzenia. Lekko ciepła polewą polewam przestudzone ciasto.
Lukier:
Łączę wszystko i dokładnie mieszam.