Bagietka czosnkowa

Oceny

Pyszna i chrupiąca, idealna do sałatek lub jako przekąska 🙂

TweetUdostępnij
Porcje3
Czas wykonania1 godz. 30 minut
 2 szklanki mąki
 30 g drożdży
 30 ml oleju
 0,50 łyżeczki soli
  łyżeczki cukru
 1,50 łyżeczki suszonej pietruszki
 0,50 szklanki wody
Masełko czosnkowe:
 ¼ kostki masła
 3 ząbki czosnku
 1,50 łyżeczki suszonego lub świeżego koperku
 szczypta soli, pieprz
1

Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrabiać ciasto aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

2

Wyrobione ciasto przekładam do miski oprószonej mąką i przykrywam ściereczką. Czekam aż urośnie ( ok 30 min.)

3

Masło na masełko czosnkowe, musi być miękkie. Czosnek przeciskam przez wyciskacz i łączę wszystkie składniki z masłem.
Wyrośnięte ciasto układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na kształt bagietki. Nacinam na ukos dość głęboko ale tak aby nie przeciąć całej bagietki. W każde nacięcie nakładam masła czosnkowego. Piekę w 180' góra dół przez ok 35 min aż bagietka się przyrumieni. Po wyciągnięciu z piekarnika smaruję jeszcze masełkiem czosnkowym jeśli mi zostanie. Jest pyszna, najlepsza cieplutka!

Składniki

 2 szklanki mąki
 30 g drożdży
 30 ml oleju
 0,50 łyżeczki soli
  łyżeczki cukru
 1,50 łyżeczki suszonej pietruszki
 0,50 szklanki wody
Masełko czosnkowe:
 ¼ kostki masła
 3 ząbki czosnku
 1,50 łyżeczki suszonego lub świeżego koperku
 szczypta soli, pieprz

Przygotowanie

1

Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrabiać ciasto aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

2

Wyrobione ciasto przekładam do miski oprószonej mąką i przykrywam ściereczką. Czekam aż urośnie ( ok 30 min.)

3

Masło na masełko czosnkowe, musi być miękkie. Czosnek przeciskam przez wyciskacz i łączę wszystkie składniki z masłem.
Wyrośnięte ciasto układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na kształt bagietki. Nacinam na ukos dość głęboko ale tak aby nie przeciąć całej bagietki. W każde nacięcie nakładam masła czosnkowego. Piekę w 180' góra dół przez ok 35 min aż bagietka się przyrumieni. Po wyciągnięciu z piekarnika smaruję jeszcze masełkiem czosnkowym jeśli mi zostanie. Jest pyszna, najlepsza cieplutka!

Bagietka czosnkowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *