Bagietka czosnkowa
Pyszna i chrupiąca, idealna do sałatek lub jako przekąska 🙂
Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrabiać ciasto aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Wyrobione ciasto przekładam do miski oprószonej mąką i przykrywam ściereczką. Czekam aż urośnie ( ok 30 min.)
Masło na masełko czosnkowe, musi być miękkie. Czosnek przeciskam przez wyciskacz i łączę wszystkie składniki z masłem.
Wyrośnięte ciasto układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na kształt bagietki. Nacinam na ukos dość głęboko ale tak aby nie przeciąć całej bagietki. W każde nacięcie nakładam masła czosnkowego. Piekę w 180' góra dół przez ok 35 min aż bagietka się przyrumieni. Po wyciągnięciu z piekarnika smaruję jeszcze masełkiem czosnkowym jeśli mi zostanie. Jest pyszna, najlepsza cieplutka!
Składniki
Przygotowanie
Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrabiać ciasto aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Wyrobione ciasto przekładam do miski oprószonej mąką i przykrywam ściereczką. Czekam aż urośnie ( ok 30 min.)
Masło na masełko czosnkowe, musi być miękkie. Czosnek przeciskam przez wyciskacz i łączę wszystkie składniki z masłem.
Wyrośnięte ciasto układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na kształt bagietki. Nacinam na ukos dość głęboko ale tak aby nie przeciąć całej bagietki. W każde nacięcie nakładam masła czosnkowego. Piekę w 180' góra dół przez ok 35 min aż bagietka się przyrumieni. Po wyciągnięciu z piekarnika smaruję jeszcze masełkiem czosnkowym jeśli mi zostanie. Jest pyszna, najlepsza cieplutka!