Beza Pavlova
Idealnie chrupka i słodka, z pysznym kremem śmietankowym i owocami! wyszła niesamowicie! Będzie idealna na niedzielne popołudnie! ❤️

Jajka wyciągam wcześniej z lodówki aby były w temperaturze pokojowej. Oddzielam białka do suchej miski. Nagrzewam piekarnik do 150' góra dół. Białka miksuje dodaje szczyptę soli. Kiedy osiągnę sztywną pianę zaczynam powoli po 1 łyżce dodawać cukier. W sumie 1.5 szklanki. Dodaję cierpliwie. Sprawdzam masę w palcach czy cukier się rozpuścił i dodaję dopiero kolejną łyżkę. Masa ma być ciężka, biała, błyszcząca. Po złapaniu w dwa palce ma się lepić. Kiedy dodam cały cukier na końcu dodaje sok z cytryny i mąkę i ponownie chwilę miksuję.
Na blaszce wyłożonej papierem rysuję okrąg o średnicy ok 23 cm.
Przekładam na niego masę bezową i szybko i sprawnie formuję boki do góry tak aby powstał szeroki wulkan z delikatnym wgłębieniem na środku.
Wkładam do piekarnika w 150' na 5 min po tym czasie zmniejszam temp do 100' i suszę bezę przez 2.5 godz. Następnie wyłączam piekarnik i bez otwierania go chłodzę beze do zimnego piekarnika.
Krem: śmietankę miksuję do puszystej masy dodaje cukier i serek i ponownie miksuję.
Wykładam na wierzch wychłodzonej bezy na kremie układam owoce.
Nie ma lepszego i pyszniejszego deseru!
Składniki
Przygotowanie
Jajka wyciągam wcześniej z lodówki aby były w temperaturze pokojowej. Oddzielam białka do suchej miski. Nagrzewam piekarnik do 150' góra dół. Białka miksuje dodaje szczyptę soli. Kiedy osiągnę sztywną pianę zaczynam powoli po 1 łyżce dodawać cukier. W sumie 1.5 szklanki. Dodaję cierpliwie. Sprawdzam masę w palcach czy cukier się rozpuścił i dodaję dopiero kolejną łyżkę. Masa ma być ciężka, biała, błyszcząca. Po złapaniu w dwa palce ma się lepić. Kiedy dodam cały cukier na końcu dodaje sok z cytryny i mąkę i ponownie chwilę miksuję.
Na blaszce wyłożonej papierem rysuję okrąg o średnicy ok 23 cm.
Przekładam na niego masę bezową i szybko i sprawnie formuję boki do góry tak aby powstał szeroki wulkan z delikatnym wgłębieniem na środku.
Wkładam do piekarnika w 150' na 5 min po tym czasie zmniejszam temp do 100' i suszę bezę przez 2.5 godz. Następnie wyłączam piekarnik i bez otwierania go chłodzę beze do zimnego piekarnika.
Krem: śmietankę miksuję do puszystej masy dodaje cukier i serek i ponownie miksuję.
Wykładam na wierzch wychłodzonej bezy na kremie układam owoce.
Nie ma lepszego i pyszniejszego deseru!