Beza Pavlova

Oceny

Idealnie chrupka i słodka, z pysznym kremem śmietankowym i owocami! wyszła niesamowicie! Będzie idealna na niedzielne popołudnie! ❤️

TweetUdostępnij
Porcje10
Czas wykonania3 godz.
Beza średnica 23 cm
 6 białek jaj
 szczypta soli
 1,50 szklanki cukru
 1 łyżka soku z cytryny
 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem:
 1,50 opakowania serka mascarpone
 200 ml śmietanki 36% lub 30%
 5 łyżek cukru pudru
Dodatkowo:
 owoce do dekoracji
1

Jajka wyciągam wcześniej z lodówki aby były w temperaturze pokojowej. Oddzielam białka do suchej miski. Nagrzewam piekarnik do 150' góra dół. Białka miksuje dodaje szczyptę soli. Kiedy osiągnę sztywną pianę zaczynam powoli po 1 łyżce dodawać cukier. W sumie 1.5 szklanki. Dodaję cierpliwie. Sprawdzam masę w palcach czy cukier się rozpuścił i dodaję dopiero kolejną łyżkę. Masa ma być ciężka, biała, błyszcząca. Po złapaniu w dwa palce ma się lepić. Kiedy dodam cały cukier na końcu dodaje sok z cytryny i mąkę i ponownie chwilę miksuję.

2

Na blaszce wyłożonej papierem rysuję okrąg o średnicy ok 23 cm.

3

Przekładam na niego masę bezową i szybko i sprawnie formuję boki do góry tak aby powstał szeroki wulkan z delikatnym wgłębieniem na środku.

4

Wkładam do piekarnika w 150' na 5 min po tym czasie zmniejszam temp do 100' i suszę bezę przez 2.5 godz. Następnie wyłączam piekarnik i bez otwierania go chłodzę beze do zimnego piekarnika.

5

Krem: śmietankę miksuję do puszystej masy dodaje cukier i serek i ponownie miksuję.

6

Wykładam na wierzch wychłodzonej bezy na kremie układam owoce.

7

Nie ma lepszego i pyszniejszego deseru!

8

Składniki

Beza średnica 23 cm
 6 białek jaj
 szczypta soli
 1,50 szklanki cukru
 1 łyżka soku z cytryny
 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem:
 1,50 opakowania serka mascarpone
 200 ml śmietanki 36% lub 30%
 5 łyżek cukru pudru
Dodatkowo:
 owoce do dekoracji

Przygotowanie

1

Jajka wyciągam wcześniej z lodówki aby były w temperaturze pokojowej. Oddzielam białka do suchej miski. Nagrzewam piekarnik do 150' góra dół. Białka miksuje dodaje szczyptę soli. Kiedy osiągnę sztywną pianę zaczynam powoli po 1 łyżce dodawać cukier. W sumie 1.5 szklanki. Dodaję cierpliwie. Sprawdzam masę w palcach czy cukier się rozpuścił i dodaję dopiero kolejną łyżkę. Masa ma być ciężka, biała, błyszcząca. Po złapaniu w dwa palce ma się lepić. Kiedy dodam cały cukier na końcu dodaje sok z cytryny i mąkę i ponownie chwilę miksuję.

2

Na blaszce wyłożonej papierem rysuję okrąg o średnicy ok 23 cm.

3

Przekładam na niego masę bezową i szybko i sprawnie formuję boki do góry tak aby powstał szeroki wulkan z delikatnym wgłębieniem na środku.

4

Wkładam do piekarnika w 150' na 5 min po tym czasie zmniejszam temp do 100' i suszę bezę przez 2.5 godz. Następnie wyłączam piekarnik i bez otwierania go chłodzę beze do zimnego piekarnika.

5

Krem: śmietankę miksuję do puszystej masy dodaje cukier i serek i ponownie miksuję.

6

Wykładam na wierzch wychłodzonej bezy na kremie układam owoce.

7

Nie ma lepszego i pyszniejszego deseru!

8

Beza Pavlova

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *