Bitki z indyka w sosie śmietankowym z szpinakiem

Oceny

Soczysty indyk i kremowy sos z nutą cytryny to połączenie idealne! 🙂

TweetUdostępnij
Porcje3
Czas wykonania30 minut
 1 mały filet z indyka
 100 g szpinaku
 2 cebulki szalotki
 2 ząbki czosnku
 0,50 szklanki bulionu
  szklanki śmietanki 30%
 1 łyżka masła
 1 łyżka soku z cytryny
 sól pieprz słodka papryka
1

Indyka oczyszczam i kroję na mniejsze kawałki które delikatnie rozbijam tłuczkiem. Oprószam solą pieprzem i słodka papryka.

2

Podsmażam na oleju aż się lekko przyrumieni. Ściągam z patelni.

3

Na patelni rozpuszczam masło i duszę skrojoną cebulkę i zgnieciony czosnek.

4

Dodaję szpinak i duszę aż zwiędnie. Następnie dolewam śmietankę, bulion i sok z cytryny i ponownie chwilę duszę.

5

Dodaje indyka i duszę ok 15 min aż sos zgęstnieje.

6

Ewentualnie jeszcze doprawiam. Na koniec posypałam natką pietruszki. Gotowe!

7

Bitki podaję z ryżem lub kaszą.

Składniki

 1 mały filet z indyka
 100 g szpinaku
 2 cebulki szalotki
 2 ząbki czosnku
 0,50 szklanki bulionu
  szklanki śmietanki 30%
 1 łyżka masła
 1 łyżka soku z cytryny
 sól pieprz słodka papryka

Przygotowanie

1

Indyka oczyszczam i kroję na mniejsze kawałki które delikatnie rozbijam tłuczkiem. Oprószam solą pieprzem i słodka papryka.

2

Podsmażam na oleju aż się lekko przyrumieni. Ściągam z patelni.

3

Na patelni rozpuszczam masło i duszę skrojoną cebulkę i zgnieciony czosnek.

4

Dodaję szpinak i duszę aż zwiędnie. Następnie dolewam śmietankę, bulion i sok z cytryny i ponownie chwilę duszę.

5

Dodaje indyka i duszę ok 15 min aż sos zgęstnieje.

6

Ewentualnie jeszcze doprawiam. Na koniec posypałam natką pietruszki. Gotowe!

7

Bitki podaję z ryżem lub kaszą.

Bitki z indyka w sosie śmietankowym z szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *