Bitki z indyka w sosie śmietankowym z szpinakiem
Soczysty indyk i kremowy sos z nutą cytryny to połączenie idealne! 🙂
Indyka oczyszczam i kroję na mniejsze kawałki które delikatnie rozbijam tłuczkiem. Oprószam solą pieprzem i słodka papryka.
Podsmażam na oleju aż się lekko przyrumieni. Ściągam z patelni.
Na patelni rozpuszczam masło i duszę skrojoną cebulkę i zgnieciony czosnek.
Dodaję szpinak i duszę aż zwiędnie. Następnie dolewam śmietankę, bulion i sok z cytryny i ponownie chwilę duszę.
Dodaje indyka i duszę ok 15 min aż sos zgęstnieje.
Ewentualnie jeszcze doprawiam. Na koniec posypałam natką pietruszki. Gotowe!
Bitki podaję z ryżem lub kaszą.
Składniki
Przygotowanie
Indyka oczyszczam i kroję na mniejsze kawałki które delikatnie rozbijam tłuczkiem. Oprószam solą pieprzem i słodka papryka.
Podsmażam na oleju aż się lekko przyrumieni. Ściągam z patelni.
Na patelni rozpuszczam masło i duszę skrojoną cebulkę i zgnieciony czosnek.
Dodaję szpinak i duszę aż zwiędnie. Następnie dolewam śmietankę, bulion i sok z cytryny i ponownie chwilę duszę.
Dodaje indyka i duszę ok 15 min aż sos zgęstnieje.
Ewentualnie jeszcze doprawiam. Na koniec posypałam natką pietruszki. Gotowe!
Bitki podaję z ryżem lub kaszą.