Bułeczki drożdżowe z serem i owocami
pyszne, mięciutkie solidnie wypełnione kremowym serem i owocami a to wszystko posypane maślaną kruszonką! 🙂 Idealne!
Rozczyn:
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z drożdżami i 1 łyżeczką cukru. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok pół godz. Masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać wyrośnięty rozczyn, płynne masło i jajko. Ciasto zagnieść i uformować kulkę. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok godzinę aż podwoi objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 części. Z każdej części uformować kulkę. Kulki na drożdżówki rozpłaszczyć w rękach na wysokość ok 1 cm.
Następnie szklanką spłaszczyć środek krążków prawie do samej blachy. Odstawić do wyrośnięcia na 15 min.
Wszystkie składniki na ser zmiksować.
Nałożyć dwie łyżeczki sera w każdy środek ciasta.
Na ser ułożyć owoce, pokrojone truskawki i jagody.
Ciasto posmarować jajkiem i posypać obficie kruszonką.
Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 20 min w temp 190' opcja góra dół.
Składniki
Przygotowanie
Rozczyn:
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z drożdżami i 1 łyżeczką cukru. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok pół godz. Masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać wyrośnięty rozczyn, płynne masło i jajko. Ciasto zagnieść i uformować kulkę. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok godzinę aż podwoi objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 części. Z każdej części uformować kulkę. Kulki na drożdżówki rozpłaszczyć w rękach na wysokość ok 1 cm.
Następnie szklanką spłaszczyć środek krążków prawie do samej blachy. Odstawić do wyrośnięcia na 15 min.
Wszystkie składniki na ser zmiksować.
Nałożyć dwie łyżeczki sera w każdy środek ciasta.
Na ser ułożyć owoce, pokrojone truskawki i jagody.
Ciasto posmarować jajkiem i posypać obficie kruszonką.
Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 20 min w temp 190' opcja góra dół.