Bułeczki drożdżowe z serem i owocami

Oceny

pyszne, mięciutkie solidnie wypełnione kremowym serem i owocami a to wszystko posypane maślaną kruszonką! 🙂 Idealne!

TweetUdostępnij
Porcje9
Czas wykonania1 godz. 40 minut
 10 truskawek(pokrojonych na mniejsze kawałki)
 0,50 szklanki jagód
Ser:
 200 g sera białego najlepiej nie ziarnistego
 50 g serka mascarpone
 1 łyżeczka pasty waniliowej
 3 łyżki cukru
 2 żółtka jaj
Ciasto:
 0,50 kg mąki pszennej
 30 g drożdży świeżych
 250 ml mleka
 1 jajko
 80 g masła
 3 łyżki cukru
 1 łyżeczka soli
kruszonka:
 1,50 łyżki masła
 2 łyżki cukru
 ¼ szklanki mąki
1

Rozczyn:
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z drożdżami i 1 łyżeczką cukru. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok pół godz. Masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać wyrośnięty rozczyn, płynne masło i jajko. Ciasto zagnieść i uformować kulkę. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok godzinę aż podwoi objętość.

2

Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 części. Z każdej części uformować kulkę. Kulki na drożdżówki rozpłaszczyć w rękach na wysokość ok 1 cm.

3

Następnie szklanką spłaszczyć środek krążków prawie do samej blachy. Odstawić do wyrośnięcia na 15 min.

4

Wszystkie składniki na ser zmiksować.

5

Nałożyć dwie łyżeczki sera w każdy środek ciasta.

6

Na ser ułożyć owoce, pokrojone truskawki i jagody.

7

Ciasto posmarować jajkiem i posypać obficie kruszonką.

8

Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 20 min w temp 190' opcja góra dół.

Składniki

 10 truskawek(pokrojonych na mniejsze kawałki)
 0,50 szklanki jagód
Ser:
 200 g sera białego najlepiej nie ziarnistego
 50 g serka mascarpone
 1 łyżeczka pasty waniliowej
 3 łyżki cukru
 2 żółtka jaj
Ciasto:
 0,50 kg mąki pszennej
 30 g drożdży świeżych
 250 ml mleka
 1 jajko
 80 g masła
 3 łyżki cukru
 1 łyżeczka soli
kruszonka:
 1,50 łyżki masła
 2 łyżki cukru
 ¼ szklanki mąki

Przygotowanie

1

Rozczyn:
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z drożdżami i 1 łyżeczką cukru. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok pół godz. Masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać wyrośnięty rozczyn, płynne masło i jajko. Ciasto zagnieść i uformować kulkę. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok godzinę aż podwoi objętość.

2

Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 części. Z każdej części uformować kulkę. Kulki na drożdżówki rozpłaszczyć w rękach na wysokość ok 1 cm.

3

Następnie szklanką spłaszczyć środek krążków prawie do samej blachy. Odstawić do wyrośnięcia na 15 min.

4

Wszystkie składniki na ser zmiksować.

5

Nałożyć dwie łyżeczki sera w każdy środek ciasta.

6

Na ser ułożyć owoce, pokrojone truskawki i jagody.

7

Ciasto posmarować jajkiem i posypać obficie kruszonką.

8

Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 20 min w temp 190' opcja góra dół.

Bułeczki drożdżowe z serem i owocami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *