Bułeczki drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Oceny

Smak lata w jednej bułeczce! Mięciutka bułeczka, truskawkowy środek i słodziutka kruszonka❤ To jest takie pyszne!❤
A jak te bułeczki pachną! Polecam! ❤

TweetUdostępnij
Porcje9
Czas wykonania2 godz.
 0,50 kg truskawek (pokrojonych na mniejsze kawałki)
 2 łyżki cukru
 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Ciasto:
 0,50 kg mąki pszennej
 30 g drożdży świeżych
 250 ml mleka
 1 jajko
 80 g masła
 3 łyżki cukru
 płaska łyżeczka soli
 1 jajko do posmarowani
Kruszonka:
 1,50 łyżki masła
 2 łyżki cukru
 ¼ szklanki mąki
1

Rozczyn:
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z drożdżami i 1 łyżeczką cukru. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok pół godz. Masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać wyrośnięty rozczyn, płynne masło i jajko. Ciasto zagnieść i uformować kulkę. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok godzinę aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 części (u mnie każda miała ok 100 g).

2

Każdą część spłaszczyć w rękach i na środek wyłożyć truskawki (wymieszane z cukrem i skrobią).

3

Zlepić dobrze brzegi i odstawić na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

4

Po 10 min posmarować jajkiem i posypać obficie kruszonką.

5

Włożyć do nagrzanego piekarnika.

6

Piec 20 min w temp 190' opcja góra dół.
Po wyciągnięciu i ostudzeniu jeść i jeszcze raz jeść!

Składniki

 0,50 kg truskawek (pokrojonych na mniejsze kawałki)
 2 łyżki cukru
 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Ciasto:
 0,50 kg mąki pszennej
 30 g drożdży świeżych
 250 ml mleka
 1 jajko
 80 g masła
 3 łyżki cukru
 płaska łyżeczka soli
 1 jajko do posmarowani
Kruszonka:
 1,50 łyżki masła
 2 łyżki cukru
 ¼ szklanki mąki

Przygotowanie

1

Rozczyn:
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z drożdżami i 1 łyżeczką cukru. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok pół godz. Masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać wyrośnięty rozczyn, płynne masło i jajko. Ciasto zagnieść i uformować kulkę. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok godzinę aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 części (u mnie każda miała ok 100 g).

2

Każdą część spłaszczyć w rękach i na środek wyłożyć truskawki (wymieszane z cukrem i skrobią).

3

Zlepić dobrze brzegi i odstawić na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

4

Po 10 min posmarować jajkiem i posypać obficie kruszonką.

5

Włożyć do nagrzanego piekarnika.

6

Piec 20 min w temp 190' opcja góra dół.
Po wyciągnięciu i ostudzeniu jeść i jeszcze raz jeść!

Bułeczki drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *