Bułka do kebabów

Oceny

Idealna bułka do kebabów! 🙂 pyszna i mięciutka 🙂 nie rozwala się podczas krojenia 🙂

TweetUdostępnij
Porcje5
Czas wykonania1 godz. 30 minut
 45 g drożdży
 600 g mąki
 150 g jogurtu naturalnego gęstego
 3 łyżki oleju
 1 łyżeczka soli
 1 łyżeczka cukru
 250 ml ciepłej wody
 rozbełtane jajko do posmarowania
1

Drożdże z cukrem i łyżka mąki mieszam w szklance wody. Dostawiam na 10 min do wyrośnięcia. Mąkę, jogurt, olej i sól przekładam do miski. Dodaję rozczyn i wyrabiam do powstania jednolitego ciasta. Ciasto będzie się lekko kleić. Odstawiam do wyrośnięcia na ok godzinę.

2

Po tym czasie ciasto wykładam na oprószony mąką blat. Dzielę na 5 kawałków. Każdy kawałek formuję w kolkę następnie podsypując mąką rozwałkowuje na okrągły placek.

3

Piekę na dwa razy gdyż na blaszce zmieściły mi się max 3 placki. Nagrzewam piekarnik do 200' góra dół. Placki przykrywam aby na czas nagrzewania piekarnika urosły.

4

Na plackach można delikatnie wyciąć wzorek szachownicy nożem.

5

Smaruję jajkiem i piekę 25 min aż ładnie się zarumienią.

6

Odstawiam do wystudzenia i piekę kolejne 2 placki.

KategoriaTagi,

Składniki

 45 g drożdży
 600 g mąki
 150 g jogurtu naturalnego gęstego
 3 łyżki oleju
 1 łyżeczka soli
 1 łyżeczka cukru
 250 ml ciepłej wody
 rozbełtane jajko do posmarowania

Przygotowanie

1

Drożdże z cukrem i łyżka mąki mieszam w szklance wody. Dostawiam na 10 min do wyrośnięcia. Mąkę, jogurt, olej i sól przekładam do miski. Dodaję rozczyn i wyrabiam do powstania jednolitego ciasta. Ciasto będzie się lekko kleić. Odstawiam do wyrośnięcia na ok godzinę.

2

Po tym czasie ciasto wykładam na oprószony mąką blat. Dzielę na 5 kawałków. Każdy kawałek formuję w kolkę następnie podsypując mąką rozwałkowuje na okrągły placek.

3

Piekę na dwa razy gdyż na blaszce zmieściły mi się max 3 placki. Nagrzewam piekarnik do 200' góra dół. Placki przykrywam aby na czas nagrzewania piekarnika urosły.

4

Na plackach można delikatnie wyciąć wzorek szachownicy nożem.

5

Smaruję jajkiem i piekę 25 min aż ładnie się zarumienią.

6

Odstawiam do wystudzenia i piekę kolejne 2 placki.

Bułka do kebabów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *