Bułka do kebabów
Idealna bułka do kebabów! 🙂 pyszna i mięciutka 🙂 nie rozwala się podczas krojenia 🙂
Drożdże z cukrem i łyżka mąki mieszam w szklance wody. Dostawiam na 10 min do wyrośnięcia. Mąkę, jogurt, olej i sól przekładam do miski. Dodaję rozczyn i wyrabiam do powstania jednolitego ciasta. Ciasto będzie się lekko kleić. Odstawiam do wyrośnięcia na ok godzinę.
Po tym czasie ciasto wykładam na oprószony mąką blat. Dzielę na 5 kawałków. Każdy kawałek formuję w kolkę następnie podsypując mąką rozwałkowuje na okrągły placek.
Piekę na dwa razy gdyż na blaszce zmieściły mi się max 3 placki. Nagrzewam piekarnik do 200' góra dół. Placki przykrywam aby na czas nagrzewania piekarnika urosły.
Na plackach można delikatnie wyciąć wzorek szachownicy nożem.
Smaruję jajkiem i piekę 25 min aż ładnie się zarumienią.
Odstawiam do wystudzenia i piekę kolejne 2 placki.
Składniki
Przygotowanie
Drożdże z cukrem i łyżka mąki mieszam w szklance wody. Dostawiam na 10 min do wyrośnięcia. Mąkę, jogurt, olej i sól przekładam do miski. Dodaję rozczyn i wyrabiam do powstania jednolitego ciasta. Ciasto będzie się lekko kleić. Odstawiam do wyrośnięcia na ok godzinę.
Po tym czasie ciasto wykładam na oprószony mąką blat. Dzielę na 5 kawałków. Każdy kawałek formuję w kolkę następnie podsypując mąką rozwałkowuje na okrągły placek.
Piekę na dwa razy gdyż na blaszce zmieściły mi się max 3 placki. Nagrzewam piekarnik do 200' góra dół. Placki przykrywam aby na czas nagrzewania piekarnika urosły.
Na plackach można delikatnie wyciąć wzorek szachownicy nożem.
Smaruję jajkiem i piekę 25 min aż ładnie się zarumienią.
Odstawiam do wystudzenia i piekę kolejne 2 placki.