Burrito
Farsz z mięsem mielonym, warzywami i serem zawinięty w tortillę! Smakuje wyśmienicie! Szczególnie z sosem! Polecam!
Sos Beszamelowy: W garnku na małym ogniu rozpuszczam masło, a następnie wsypuję mąkę i stale mieszając, podgrzewam, aż uzyskam bardzo bladą zasmażkę. Zdejmuję garnuszek z ognia i cienkim strumieniem wlewam zimne mleko, ciągle mieszam. Na małym ogniu podgrzewam jego zawartość przez 10-12 minut, ciągle mieszając. Na koniec doprawiam go gałką muszkatołową i solą.
Paprykę i cebulę kroję w kostkę. Podsmażam paprykę z cebula ok 5 min. Ściągam z patelni. Podsmażam mięso. Przygotowuje ryz według instrukcji na opakowaniu. Do podsmażonego mięsa dodaję paprykę i cebule. Passatę mieszam z przyprawami według uznania (bazylią, oregano, sol pieprz, papryka słodka i ostra, przyprawą meksykańską). Gotową passate dodaje do mięsa i chwilę razem gotuje. Do mięsa dodaję mascarpone i koncentrat pomidorowy wszystko razem mieszam. Następnie kukurydzę i fasolkę. Chwile zagotowuje. Na koniec dodaje ryz i ponownie mieszam. Farsz ma być gęsty (papka). Ser ścieram na tarce.
Tortillę rozkładam, smaruję łyżeczka sosu, następnie nakładam 3 solidne łyżki farszu, na wierzchu znowu trochę beszamelu i całość posypuje serem.
Zawijam tortille jak krokieta.
Zapiekam w grillu elektrycznym lub opiekaczu aż tortilla lekko się zarumieni.
Podaję z sosem.
Składniki
Przygotowanie
Sos Beszamelowy: W garnku na małym ogniu rozpuszczam masło, a następnie wsypuję mąkę i stale mieszając, podgrzewam, aż uzyskam bardzo bladą zasmażkę. Zdejmuję garnuszek z ognia i cienkim strumieniem wlewam zimne mleko, ciągle mieszam. Na małym ogniu podgrzewam jego zawartość przez 10-12 minut, ciągle mieszając. Na koniec doprawiam go gałką muszkatołową i solą.
Paprykę i cebulę kroję w kostkę. Podsmażam paprykę z cebula ok 5 min. Ściągam z patelni. Podsmażam mięso. Przygotowuje ryz według instrukcji na opakowaniu. Do podsmażonego mięsa dodaję paprykę i cebule. Passatę mieszam z przyprawami według uznania (bazylią, oregano, sol pieprz, papryka słodka i ostra, przyprawą meksykańską). Gotową passate dodaje do mięsa i chwilę razem gotuje. Do mięsa dodaję mascarpone i koncentrat pomidorowy wszystko razem mieszam. Następnie kukurydzę i fasolkę. Chwile zagotowuje. Na koniec dodaje ryz i ponownie mieszam. Farsz ma być gęsty (papka). Ser ścieram na tarce.
Tortillę rozkładam, smaruję łyżeczka sosu, następnie nakładam 3 solidne łyżki farszu, na wierzchu znowu trochę beszamelu i całość posypuje serem.
Zawijam tortille jak krokieta.
Zapiekam w grillu elektrycznym lub opiekaczu aż tortilla lekko się zarumieni.
Podaję z sosem.