Burrito

Oceny

Farsz z mięsem mielonym, warzywami i serem zawinięty w tortillę! Smakuje wyśmienicie! Szczególnie z sosem! Polecam!

TweetUdostępnij
Porcje6
Czas wykonania1 godz.
Sos mięsny:
 1 papryka
 0,50 kg mięsa mielonego wołowego
 1 solidna łyżka mascarpone
 100 g ryżu
 1 cebula
 1 szklanka passaty
 0,50 puszki kukurydzy
 0,50 puszki czerwonej fasolki
 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
 oregano, bazylia, sol, pieprz, papryka słodka i ostra, 1 łyżeczka przyprawy meksykańskiej
Beszamel:
 0,50 szklanki mleka 3,2 %
 2 łyżki mąki
 2 łyżki masła
 gałka muszkatołowa w proszku, sól
Dodatkowo:
 6 placków tortilli
 20 dag sera żółtego
Sos czosnkowy:
 3 łyżki majonezu
 2 łyżki gęstego jogurtu
 2 ząbki czosnku
 sól pieprz
1

Sos Beszamelowy: W garnku na małym ogniu rozpuszczam masło, a następnie wsypuję mąkę i stale mieszając, podgrzewam, aż uzyskam bardzo bladą zasmażkę. Zdejmuję garnuszek z ognia i cienkim strumieniem wlewam zimne mleko, ciągle mieszam. Na małym ogniu podgrzewam jego zawartość przez 10-12 minut, ciągle mieszając. Na koniec doprawiam go gałką muszkatołową i solą.

2

Paprykę i cebulę kroję w kostkę. Podsmażam paprykę z cebula ok 5 min. Ściągam z patelni. Podsmażam mięso. Przygotowuje ryz według instrukcji na opakowaniu. Do podsmażonego mięsa dodaję paprykę i cebule. Passatę mieszam z przyprawami według uznania (bazylią, oregano, sol pieprz, papryka słodka i ostra, przyprawą meksykańską). Gotową passate dodaje do mięsa i chwilę razem gotuje. Do mięsa dodaję mascarpone i koncentrat pomidorowy wszystko razem mieszam. Następnie kukurydzę i fasolkę. Chwile zagotowuje. Na koniec dodaje ryz i ponownie mieszam. Farsz ma być gęsty (papka). Ser ścieram na tarce.

3

Tortillę rozkładam, smaruję łyżeczka sosu, następnie nakładam 3 solidne łyżki farszu, na wierzchu znowu trochę beszamelu i całość posypuje serem.

4

Zawijam tortille jak krokieta.

5

6

Zapiekam w grillu elektrycznym lub opiekaczu aż tortilla lekko się zarumieni.

7

Podaję z sosem.

Składniki

Sos mięsny:
 1 papryka
 0,50 kg mięsa mielonego wołowego
 1 solidna łyżka mascarpone
 100 g ryżu
 1 cebula
 1 szklanka passaty
 0,50 puszki kukurydzy
 0,50 puszki czerwonej fasolki
 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
 oregano, bazylia, sol, pieprz, papryka słodka i ostra, 1 łyżeczka przyprawy meksykańskiej
Beszamel:
 0,50 szklanki mleka 3,2 %
 2 łyżki mąki
 2 łyżki masła
 gałka muszkatołowa w proszku, sól
Dodatkowo:
 6 placków tortilli
 20 dag sera żółtego
Sos czosnkowy:
 3 łyżki majonezu
 2 łyżki gęstego jogurtu
 2 ząbki czosnku
 sól pieprz

Przygotowanie

1

Sos Beszamelowy: W garnku na małym ogniu rozpuszczam masło, a następnie wsypuję mąkę i stale mieszając, podgrzewam, aż uzyskam bardzo bladą zasmażkę. Zdejmuję garnuszek z ognia i cienkim strumieniem wlewam zimne mleko, ciągle mieszam. Na małym ogniu podgrzewam jego zawartość przez 10-12 minut, ciągle mieszając. Na koniec doprawiam go gałką muszkatołową i solą.

2

Paprykę i cebulę kroję w kostkę. Podsmażam paprykę z cebula ok 5 min. Ściągam z patelni. Podsmażam mięso. Przygotowuje ryz według instrukcji na opakowaniu. Do podsmażonego mięsa dodaję paprykę i cebule. Passatę mieszam z przyprawami według uznania (bazylią, oregano, sol pieprz, papryka słodka i ostra, przyprawą meksykańską). Gotową passate dodaje do mięsa i chwilę razem gotuje. Do mięsa dodaję mascarpone i koncentrat pomidorowy wszystko razem mieszam. Następnie kukurydzę i fasolkę. Chwile zagotowuje. Na koniec dodaje ryz i ponownie mieszam. Farsz ma być gęsty (papka). Ser ścieram na tarce.

3

Tortillę rozkładam, smaruję łyżeczka sosu, następnie nakładam 3 solidne łyżki farszu, na wierzchu znowu trochę beszamelu i całość posypuje serem.

4

Zawijam tortille jak krokieta.

5

6

Zapiekam w grillu elektrycznym lub opiekaczu aż tortilla lekko się zarumieni.

7

Podaję z sosem.

Burrito

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *