Calzone z kurczakiem i warzywami
Calzone z kurczakiem i warzywami!❤ Pyszna przekąska na bazie ciasta jak na pizzę. Środek z kurczakiem i warzywami w połączeniu z pomidorowym sosem smakuje wyśmienicie. Polecam!
W Lekko ciepłej wodzie z cukrem rozpuszczam drożdże. Łączę wszystkie składniki na ciasto i wyrabiam dopóki się nie połączą (jak na pizze) miskę posypuje mąką i wkładam kulkę ciasta, kropie wodą i wkładam na 10 min do lodówki. Po wyciągnięciu przykrywam i przekładam w ciepłe miejsce na 40 min.
Robię farsz:
paprykę kroję w kostkę, pieczarki w plasterki, cebulę w piórka. Wrzucam warzywka na patelnię doprawiam przyprawami i duszę 10 min pod przykryciem. Po tym czasie odkrywam i jeszcze 10 min smażę aż cały sok z warzyw wyparuje. Na koniec dodaję kukurydzę.
Kurczaka kroję w kostkę, doprawiam przyprawą gyros i smażę do miękkości. Wszystkie warzywa mieszam razem z kurczakiem i chwilkę podpiekam na małym ogniu. Farsz odkładam do przestudzenia. Kiedy jest zimny dodaje starty ser.
Sos: mieszam wszystkie składniki.
Wyrośnięte ciasto dzielę na 5 kulek, rozwałkowuje na cienkie placki. Użyłam talerza o średnicy 21 cm i odrysowałam koło z ciasta. Jedną stronę koła posmarowałam sosem ( tylko środek , nie smarować brzegów!) 1 łyżeczkę. Na sos ułożyłam 3 łyżki farszu.
Złożyłam na pół i zakleiłam brzegi ( tak jak pierogi). Brzegi zakleiłam dociskając widelec na brzegach pieroga.
Piekłam w 200' przez 25 min opcja piekarnika góra dół.
Składniki
Przygotowanie
W Lekko ciepłej wodzie z cukrem rozpuszczam drożdże. Łączę wszystkie składniki na ciasto i wyrabiam dopóki się nie połączą (jak na pizze) miskę posypuje mąką i wkładam kulkę ciasta, kropie wodą i wkładam na 10 min do lodówki. Po wyciągnięciu przykrywam i przekładam w ciepłe miejsce na 40 min.
Robię farsz:
paprykę kroję w kostkę, pieczarki w plasterki, cebulę w piórka. Wrzucam warzywka na patelnię doprawiam przyprawami i duszę 10 min pod przykryciem. Po tym czasie odkrywam i jeszcze 10 min smażę aż cały sok z warzyw wyparuje. Na koniec dodaję kukurydzę.
Kurczaka kroję w kostkę, doprawiam przyprawą gyros i smażę do miękkości. Wszystkie warzywa mieszam razem z kurczakiem i chwilkę podpiekam na małym ogniu. Farsz odkładam do przestudzenia. Kiedy jest zimny dodaje starty ser.
Sos: mieszam wszystkie składniki.
Wyrośnięte ciasto dzielę na 5 kulek, rozwałkowuje na cienkie placki. Użyłam talerza o średnicy 21 cm i odrysowałam koło z ciasta. Jedną stronę koła posmarowałam sosem ( tylko środek , nie smarować brzegów!) 1 łyżeczkę. Na sos ułożyłam 3 łyżki farszu.
Złożyłam na pół i zakleiłam brzegi ( tak jak pierogi). Brzegi zakleiłam dociskając widelec na brzegach pieroga.
Piekłam w 200' przez 25 min opcja piekarnika góra dół.