Calzone z kurczakiem i warzywami

Oceny

Calzone z kurczakiem i warzywami!❤ Pyszna przekąska na bazie ciasta jak na pizzę. Środek z kurczakiem i warzywami w połączeniu z pomidorowym sosem smakuje wyśmienicie. Polecam!

TweetUdostępnij
Porcje5
Czas wykonania1 godz. 50 minut
Ciasto:
 0,50 kg mąki
 250 ml wody
 2 łyżeczki cukru
 2 łyżeczki soli
 25 ml oleju
 15 g drożdży
Farsz:
 1 papryka
 10 średnich pieczarek
 1 filet z kurczaka
 1 cebula czerwona
 mała puszka kukurydzy (70g)
 25 g sera gouda
 przyprawy: łyżeczka oregano, pół łyżeczki papryki słodkiej, szczypta ostrej papryki soli i pieprzu, przyprawa gyros
Sos:
 100 g koncentratu pomidorowego
 2 łyżeczki oregano
 1 łyżeczka soli
 1 łyżeczka cukru
 3 łyżki wody
1

W Lekko ciepłej wodzie z cukrem rozpuszczam drożdże. Łączę wszystkie składniki na ciasto i wyrabiam dopóki się nie połączą (jak na pizze) miskę posypuje mąką i wkładam kulkę ciasta, kropie wodą i wkładam na 10 min do lodówki. Po wyciągnięciu przykrywam i przekładam w ciepłe miejsce na 40 min.

2

Robię farsz:
paprykę kroję w kostkę, pieczarki w plasterki, cebulę w piórka. Wrzucam warzywka na patelnię doprawiam przyprawami i duszę 10 min pod przykryciem. Po tym czasie odkrywam i jeszcze 10 min smażę aż cały sok z warzyw wyparuje. Na koniec dodaję kukurydzę.
Kurczaka kroję w kostkę, doprawiam przyprawą gyros i smażę do miękkości. Wszystkie warzywa mieszam razem z kurczakiem i chwilkę podpiekam na małym ogniu. Farsz odkładam do przestudzenia. Kiedy jest zimny dodaje starty ser.
Sos: mieszam wszystkie składniki.

3

Wyrośnięte ciasto dzielę na 5 kulek, rozwałkowuje na cienkie placki. Użyłam talerza o średnicy 21 cm i odrysowałam koło z ciasta. Jedną stronę koła posmarowałam sosem ( tylko środek , nie smarować brzegów!) 1 łyżeczkę. Na sos ułożyłam 3 łyżki farszu.

4

Złożyłam na pół i zakleiłam brzegi ( tak jak pierogi). Brzegi zakleiłam dociskając widelec na brzegach pieroga.

5

Piekłam w 200' przez 25 min opcja piekarnika góra dół.

Składniki

Ciasto:
 0,50 kg mąki
 250 ml wody
 2 łyżeczki cukru
 2 łyżeczki soli
 25 ml oleju
 15 g drożdży
Farsz:
 1 papryka
 10 średnich pieczarek
 1 filet z kurczaka
 1 cebula czerwona
 mała puszka kukurydzy (70g)
 25 g sera gouda
 przyprawy: łyżeczka oregano, pół łyżeczki papryki słodkiej, szczypta ostrej papryki soli i pieprzu, przyprawa gyros
Sos:
 100 g koncentratu pomidorowego
 2 łyżeczki oregano
 1 łyżeczka soli
 1 łyżeczka cukru
 3 łyżki wody

Przygotowanie

1

W Lekko ciepłej wodzie z cukrem rozpuszczam drożdże. Łączę wszystkie składniki na ciasto i wyrabiam dopóki się nie połączą (jak na pizze) miskę posypuje mąką i wkładam kulkę ciasta, kropie wodą i wkładam na 10 min do lodówki. Po wyciągnięciu przykrywam i przekładam w ciepłe miejsce na 40 min.

2

Robię farsz:
paprykę kroję w kostkę, pieczarki w plasterki, cebulę w piórka. Wrzucam warzywka na patelnię doprawiam przyprawami i duszę 10 min pod przykryciem. Po tym czasie odkrywam i jeszcze 10 min smażę aż cały sok z warzyw wyparuje. Na koniec dodaję kukurydzę.
Kurczaka kroję w kostkę, doprawiam przyprawą gyros i smażę do miękkości. Wszystkie warzywa mieszam razem z kurczakiem i chwilkę podpiekam na małym ogniu. Farsz odkładam do przestudzenia. Kiedy jest zimny dodaje starty ser.
Sos: mieszam wszystkie składniki.

3

Wyrośnięte ciasto dzielę na 5 kulek, rozwałkowuje na cienkie placki. Użyłam talerza o średnicy 21 cm i odrysowałam koło z ciasta. Jedną stronę koła posmarowałam sosem ( tylko środek , nie smarować brzegów!) 1 łyżeczkę. Na sos ułożyłam 3 łyżki farszu.

4

Złożyłam na pół i zakleiłam brzegi ( tak jak pierogi). Brzegi zakleiłam dociskając widelec na brzegach pieroga.

5

Piekłam w 200' przez 25 min opcja piekarnika góra dół.

Calzone z kurczakiem i warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *