Chicken butter

Oceny

Chicken butter z ryżem i chlebkami naan. Rozgrzewające i aromatyczne indyjskie danie. Idealne kremowe o delikatnym maślanym smaku. Do tego najlepsze chlebki naan idealne do nabierania kremowego sosu!❤
Polecam! ❤

TweetUdostępnij
Porcje1
Czas wykonania30 minut
 2 Większe filety z kurczaka
 400 g passaty pomidorowej
 pół szklanki wody
 3 łyżki zmielonych migdałow
 pół szklanki śmietanki 30%
 3 łyżki masła
 1 spora cebula
Przyprawy:
 1 łyżka garam masala (przyprawa do kupienia w każdym większym sklepie)
 0,50 łyżeczki mielonej kurkumy
 0,50 łyżeczki ostrej papryki
  łyżeczki cynamonu
  łyżeczki soli
Marynata do kurczaka:
 4 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
 1 łyżeczka imbiru (świeżego lub w proszku)
 2 ząbki czosnku zgniecionego
 1 łyżka garam masala
 2 łyżki soku z cytryny
 2 łyżki oliwy
 sól, pieprz
1

Kurczaka kroję w większą kostkę. Wszystkie składniki na marynatę łączę ze sobą i mieszam z kurczakiem.

2

Wkładam do lodówki na kilka godzin.

3

Kurczaka wyciągam z lodówki i kiedy chwilę odpocznie smażę na solidnej łyżce masła aż się zarumieni.

4

Cebulę podpiekam również na maśle na głębokiej patelni, dodaję wszystkie przyprawy i mielone Migdały. Chwilę podpiekam.

5

Następnie dodaję passatę i wodę.

6

Zagotowuje wszystko ok 7 min. Ściągam patelnię z ognia i blenderem blenduję sos aż będzie gładki. Sos z powrotem kładę na ogniu i wrzucam przypieczonego kurczaka.

7

Chwilę razem duszę. Następnie hartuję śmietankę z sosem i wlewam do dania.
Gotuję wszystko razem jeszcze ok 10 min.

8

Gotowe! Chicken butter podaję z chlebkami naan i ryżem.

Składniki

 2 Większe filety z kurczaka
 400 g passaty pomidorowej
 pół szklanki wody
 3 łyżki zmielonych migdałow
 pół szklanki śmietanki 30%
 3 łyżki masła
 1 spora cebula
Przyprawy:
 1 łyżka garam masala (przyprawa do kupienia w każdym większym sklepie)
 0,50 łyżeczki mielonej kurkumy
 0,50 łyżeczki ostrej papryki
  łyżeczki cynamonu
  łyżeczki soli
Marynata do kurczaka:
 4 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
 1 łyżeczka imbiru (świeżego lub w proszku)
 2 ząbki czosnku zgniecionego
 1 łyżka garam masala
 2 łyżki soku z cytryny
 2 łyżki oliwy
 sól, pieprz

Przygotowanie

1

Kurczaka kroję w większą kostkę. Wszystkie składniki na marynatę łączę ze sobą i mieszam z kurczakiem.

2

Wkładam do lodówki na kilka godzin.

3

Kurczaka wyciągam z lodówki i kiedy chwilę odpocznie smażę na solidnej łyżce masła aż się zarumieni.

4

Cebulę podpiekam również na maśle na głębokiej patelni, dodaję wszystkie przyprawy i mielone Migdały. Chwilę podpiekam.

5

Następnie dodaję passatę i wodę.

6

Zagotowuje wszystko ok 7 min. Ściągam patelnię z ognia i blenderem blenduję sos aż będzie gładki. Sos z powrotem kładę na ogniu i wrzucam przypieczonego kurczaka.

7

Chwilę razem duszę. Następnie hartuję śmietankę z sosem i wlewam do dania.
Gotuję wszystko razem jeszcze ok 10 min.

8

Gotowe! Chicken butter podaję z chlebkami naan i ryżem.

Chicken butter

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *