Chipsy z tortilli

Oceny

Idealnie chrupkie chipsy zapieczone z parmezanem! Z dodatkiem pysznego sosu smakują wyśmienicie! Super przekąska do filmu! Polecam!

TweetUdostępnij
Porcje4
Czas wykonania20 minut
 4 placki tortilli
 70 g masła
 40 g parmezanu
 Przyprawy: Pół łyżeczki soli, pieprzu, słodkiej papryki, ostrej papryki, curry, bazylia, oregano, suszonego czosnku.
Sos:
 2 łyżki majonezu
 2 łyżki jogurtu
 1 zgnieciony ząbek czosnku
 1 łyżka sosu słodkie chilli
 suszony koperek
1

Parmezan zetrzeć na tarce. Połowę odstawić. Masło roztopić na małym ogniu. Wystudzić i dodać wszystkie przyprawy, wymieszać i dodać połowę parmezanu.
Tortille pokroić na małe trójkąty. Wlać mieszankę masła z przyprawami i parmezanem i równomiernie wymieszać z kawałkami tortilli. Kawałki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia posypać reszta parmezanu. Piec w 170' przez 15 min aż lekko się zarumienią. Po wyciągnięciu chwilkę odczekać aż chipsy zrobią się chrupkie. Podawać z sosem.

Składniki

 4 placki tortilli
 70 g masła
 40 g parmezanu
 Przyprawy: Pół łyżeczki soli, pieprzu, słodkiej papryki, ostrej papryki, curry, bazylia, oregano, suszonego czosnku.
Sos:
 2 łyżki majonezu
 2 łyżki jogurtu
 1 zgnieciony ząbek czosnku
 1 łyżka sosu słodkie chilli
 suszony koperek

Przygotowanie

1

Parmezan zetrzeć na tarce. Połowę odstawić. Masło roztopić na małym ogniu. Wystudzić i dodać wszystkie przyprawy, wymieszać i dodać połowę parmezanu.
Tortille pokroić na małe trójkąty. Wlać mieszankę masła z przyprawami i parmezanem i równomiernie wymieszać z kawałkami tortilli. Kawałki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia posypać reszta parmezanu. Piec w 170' przez 15 min aż lekko się zarumienią. Po wyciągnięciu chwilkę odczekać aż chipsy zrobią się chrupkie. Podawać z sosem.

Chipsy z tortilli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *