Chleb zapiekany z masłem czosnkowym, szynką i serem

Oceny

Smakuje fantastycznie! Idealny na imprezy czy wieczornego netflixa ❤ Najlepszy świeżo wyciągnięty z piekarnika
Polecam! 🙂

TweetUdostępnij
Porcje4
Czas wykonania45 minut
 1 bochenek chleba
 15 dag szynki w plasterkach
 20 dag sera w plasterkach
Masełko czosnkowe:
 ¼ kostki masła
 3 ząbki czosnku
 1,50 łyżeczki suszonego lub świeżego koperku
 szczypta soli, pieprz
Sosem jogurtowo ziołowy:
 3 łyżki majonezu
 2 łyżki jogurtu
 suszony koperek i pietruszka
 sól pieprz
1

Masełko musi być miękkie, czosnek przeciskam przez wyciskacz i łączę wszystkie składniki.
Bochenek chleba najlepiej świeży nacinam w szachownicę prawie do samego końca ale tak aby nie naciąć całkiem chleba.

2

3

Szczeliny smaruję w środku masłem czosnkowym, układam ser i szynkę jak na zdjęciach.

4

5

Następnie odkładam folią aluminiową. Piekę w 180' góra dół przez 20 min.

6

Następnie ściągam folię i piekę jeszcze przez 20 min.

7

Chlebek wyciągam i posypuję szczypiorkiem.

8

Podałam z sosem jogurtowo ziołowym (wszystkie składniki wymieszać). Chlebek najlepiej smakuje ciepły 🙂

Składniki

 1 bochenek chleba
 15 dag szynki w plasterkach
 20 dag sera w plasterkach
Masełko czosnkowe:
 ¼ kostki masła
 3 ząbki czosnku
 1,50 łyżeczki suszonego lub świeżego koperku
 szczypta soli, pieprz
Sosem jogurtowo ziołowy:
 3 łyżki majonezu
 2 łyżki jogurtu
 suszony koperek i pietruszka
 sól pieprz

Przygotowanie

1

Masełko musi być miękkie, czosnek przeciskam przez wyciskacz i łączę wszystkie składniki.
Bochenek chleba najlepiej świeży nacinam w szachownicę prawie do samego końca ale tak aby nie naciąć całkiem chleba.

2

3

Szczeliny smaruję w środku masłem czosnkowym, układam ser i szynkę jak na zdjęciach.

4

5

Następnie odkładam folią aluminiową. Piekę w 180' góra dół przez 20 min.

6

Następnie ściągam folię i piekę jeszcze przez 20 min.

7

Chlebek wyciągam i posypuję szczypiorkiem.

8

Podałam z sosem jogurtowo ziołowym (wszystkie składniki wymieszać). Chlebek najlepiej smakuje ciepły 🙂

Chleb zapiekany z masłem czosnkowym, szynką i serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *