Chlebek bananowy

Oceny

Mięciutki, pachnący bananami, obficie posypany czekoladą ❤ Smakuje niebiańsko!

TweetUdostępnij
Porcje3
Czas wykonania1 godz.
Chlebek forma 11x21cm
 4 dojrzałe banany
 1,50 szklanki mąki
 3 łyżki cukru
 2 jajka
 1 łyżeczka cynamonu
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  kostki masła
 szczypta soli
 1 łyżeczka soku z cytryny
 4 tafelki czekolady gorzkiej lub słodkiej
1

Masło roztapiam. Banany rozgniatam widelcem na papkę. Dodaję przestudzone masło. Cukier i jajka miksuję na puszystą masę. Dodaję do bananów. Dodaję przesiane suche składniki ( mąka, sol, cynamon, soda) i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszam. Przekładam do foremki wyłożonej papierem. Jeśli został mi banan układam pokrojonego na wierzchu.

2

Posypuję pokrojoną czekoladą i łyżeczka grubego cukru (najlepiej brązowego ale biały też może być). Piekę w 170' góra dół przez 50-55 min. (sprawdzam patyczkiem)! bon appétit!

Składniki

Chlebek forma 11x21cm
 4 dojrzałe banany
 1,50 szklanki mąki
 3 łyżki cukru
 2 jajka
 1 łyżeczka cynamonu
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  kostki masła
 szczypta soli
 1 łyżeczka soku z cytryny
 4 tafelki czekolady gorzkiej lub słodkiej

Przygotowanie

1

Masło roztapiam. Banany rozgniatam widelcem na papkę. Dodaję przestudzone masło. Cukier i jajka miksuję na puszystą masę. Dodaję do bananów. Dodaję przesiane suche składniki ( mąka, sol, cynamon, soda) i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszam. Przekładam do foremki wyłożonej papierem. Jeśli został mi banan układam pokrojonego na wierzchu.

2

Posypuję pokrojoną czekoladą i łyżeczka grubego cukru (najlepiej brązowego ale biały też może być). Piekę w 170' góra dół przez 50-55 min. (sprawdzam patyczkiem)! bon appétit!

Chlebek bananowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *