Chlebek naan

Oceny

Pyszny i bardzo prosty chlebek naan. Uwielbiam go do kuchni indyjskiej, wszelkich past lub jako zamiennik zwykłego chleba! robi się go bardzo prosto! uwielbiam go z kremowym chicken butter. Mięciutki, maślany z delikatną nutą czosnku!

TweetUdostępnij
Porcje1
Czas wykonania1 godz. 30 minut
 2 pełne szklanki mąki
 1 łyżka dobrej jakości oliwy
 10 g drożdży świeżych
 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego(temp pokojowa)
 Pół szklanki wody (lekko ciepłej)
 1 płaska łyżeczka soli
 1 1 płaska łyżeczka cukru
Do posmarowania chlebka:
 1 solidna łyżka masła
 szczypta soli
 szczypta granulowanego czosnku
  łyżeczki suszonej pietruszki
1

Drożdże z cukrem rozpuszczam w wodzie. Do dużej miski wrzucam mąkę, jogurt, oliwę, sól i drożdże z wodą. Wszystkie składniki wyrabiam dokładnie aż ciasto zrobi się gładkie. Powinno być lekko klejące. Ciasto przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę.

2

Po tym czasie ciasto wykładam na stolnice oprószoną mąką i ponownie chwilę wyrabiam ciasto.

3

Ciasto dzielę na 8 kawałków.

4

Każdy kawałek delikatnie rozwałkowuje wałkiem na cienki placek. Nagrzewam niewielką patelnię (bez tłuszczu) na średnim ogniu. Placki piekę pojedynczo na patelni z dwóch stron aż placek się przyrumieni (jak podpłomyki). Tak piekę każdy placek.

5

Masło roztapiam i dodaję przyprawy. Takim masłem smaruję każdy chlebek ściągnięty z patelni (użyłam silikonowego pędzla kuchennego).

6

Gotowe! Możemy teraz zajadać chlebek! Ja uwielbiam moczyć go w różnych sosach! Niebo!

Składniki

 2 pełne szklanki mąki
 1 łyżka dobrej jakości oliwy
 10 g drożdży świeżych
 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego(temp pokojowa)
 Pół szklanki wody (lekko ciepłej)
 1 płaska łyżeczka soli
 1 1 płaska łyżeczka cukru
Do posmarowania chlebka:
 1 solidna łyżka masła
 szczypta soli
 szczypta granulowanego czosnku
  łyżeczki suszonej pietruszki

Przygotowanie

1

Drożdże z cukrem rozpuszczam w wodzie. Do dużej miski wrzucam mąkę, jogurt, oliwę, sól i drożdże z wodą. Wszystkie składniki wyrabiam dokładnie aż ciasto zrobi się gładkie. Powinno być lekko klejące. Ciasto przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę.

2

Po tym czasie ciasto wykładam na stolnice oprószoną mąką i ponownie chwilę wyrabiam ciasto.

3

Ciasto dzielę na 8 kawałków.

4

Każdy kawałek delikatnie rozwałkowuje wałkiem na cienki placek. Nagrzewam niewielką patelnię (bez tłuszczu) na średnim ogniu. Placki piekę pojedynczo na patelni z dwóch stron aż placek się przyrumieni (jak podpłomyki). Tak piekę każdy placek.

5

Masło roztapiam i dodaję przyprawy. Takim masłem smaruję każdy chlebek ściągnięty z patelni (użyłam silikonowego pędzla kuchennego).

6

Gotowe! Możemy teraz zajadać chlebek! Ja uwielbiam moczyć go w różnych sosach! Niebo!

Chlebek naan

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *