Chlebek naan
Pyszny i bardzo prosty chlebek naan. Uwielbiam go do kuchni indyjskiej, wszelkich past lub jako zamiennik zwykłego chleba! robi się go bardzo prosto! uwielbiam go z kremowym chicken butter. Mięciutki, maślany z delikatną nutą czosnku!
Drożdże z cukrem rozpuszczam w wodzie. Do dużej miski wrzucam mąkę, jogurt, oliwę, sól i drożdże z wodą. Wszystkie składniki wyrabiam dokładnie aż ciasto zrobi się gładkie. Powinno być lekko klejące. Ciasto przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym czasie ciasto wykładam na stolnice oprószoną mąką i ponownie chwilę wyrabiam ciasto.
Ciasto dzielę na 8 kawałków.
Każdy kawałek delikatnie rozwałkowuje wałkiem na cienki placek. Nagrzewam niewielką patelnię (bez tłuszczu) na średnim ogniu. Placki piekę pojedynczo na patelni z dwóch stron aż placek się przyrumieni (jak podpłomyki). Tak piekę każdy placek.
Masło roztapiam i dodaję przyprawy. Takim masłem smaruję każdy chlebek ściągnięty z patelni (użyłam silikonowego pędzla kuchennego).
Gotowe! Możemy teraz zajadać chlebek! Ja uwielbiam moczyć go w różnych sosach! Niebo!
Składniki
Przygotowanie
Drożdże z cukrem rozpuszczam w wodzie. Do dużej miski wrzucam mąkę, jogurt, oliwę, sól i drożdże z wodą. Wszystkie składniki wyrabiam dokładnie aż ciasto zrobi się gładkie. Powinno być lekko klejące. Ciasto przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym czasie ciasto wykładam na stolnice oprószoną mąką i ponownie chwilę wyrabiam ciasto.
Ciasto dzielę na 8 kawałków.
Każdy kawałek delikatnie rozwałkowuje wałkiem na cienki placek. Nagrzewam niewielką patelnię (bez tłuszczu) na średnim ogniu. Placki piekę pojedynczo na patelni z dwóch stron aż placek się przyrumieni (jak podpłomyki). Tak piekę każdy placek.
Masło roztapiam i dodaję przyprawy. Takim masłem smaruję każdy chlebek ściągnięty z patelni (użyłam silikonowego pędzla kuchennego).
Gotowe! Możemy teraz zajadać chlebek! Ja uwielbiam moczyć go w różnych sosach! Niebo!