Chrupiące pieczone udko z talarkami ziemniaczanymi

Oceny

Szybki i pyszny obiad z piekarnika, udko idealnie chrupkie i soczyste! Polecam ❤

TweetUdostępnij
Porcje4
Czas wykonania1 godz. 10 minut
 4 udka z kurczaka
 4 łyżki masła
 szczypta soli, pieprzu, suszonego koperku, czosnku
Talarki ziemniaczane:
 1 kg ziemniaków
 ¼ szklanki oleju
 curry, kurkuma, tymianek, sol, pieprz i papryki (słodka i ostrą)
1

Udka myję, osuszam, pod skórę kurczaka upycham po jednej łyżce masła. Nacieram oliwą z przyprawą do kurczaka i przyprawą gyros, piekę ok godziny w 180' góra dół razem z talarkami ziemniaczanymi:

2

Ziemniaki (ok 1 kg) obieram i kroję w grubsze plastry. Do szklanki wlewam 1/4 oleju dodaje przyprawy, curry, kurkumę, tymianek, sol, pieprz i papryki (słodka i ostrą) mieszam i zalewam ziemniaki (rozprowadzam równomiernie).

3

Ziemniaki piekę w naczyniu żaroodpornym. Przez 45 min piekłam w 180' góra dół.

Składniki

 4 udka z kurczaka
 4 łyżki masła
 szczypta soli, pieprzu, suszonego koperku, czosnku
Talarki ziemniaczane:
 1 kg ziemniaków
 ¼ szklanki oleju
 curry, kurkuma, tymianek, sol, pieprz i papryki (słodka i ostrą)

Przygotowanie

1

Udka myję, osuszam, pod skórę kurczaka upycham po jednej łyżce masła. Nacieram oliwą z przyprawą do kurczaka i przyprawą gyros, piekę ok godziny w 180' góra dół razem z talarkami ziemniaczanymi:

2

Ziemniaki (ok 1 kg) obieram i kroję w grubsze plastry. Do szklanki wlewam 1/4 oleju dodaje przyprawy, curry, kurkumę, tymianek, sol, pieprz i papryki (słodka i ostrą) mieszam i zalewam ziemniaki (rozprowadzam równomiernie).

3

Ziemniaki piekę w naczyniu żaroodpornym. Przez 45 min piekłam w 180' góra dół.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *