Ciastka francuskie z kremem śmietankowym i truskawkami

Oceny

Pyszne i bardzo szybkie do zrobienia ciastka francuskie z kremem śmietankowym. Można do nich użyć różne owoce. Ja wybrałam truskawki które w połączeniu z kremem śmietankowym i kruchym ciastem francuskim dały przepyszny efekt. Polecam!

TweetUdostępnij
Porcje12
Czas wykonania30 minut
 1 opakowanie ciasta francuskiego
 250 ml śmiatanki 36% schłodzonej
 2 łyżki cukru pudru
 1 łyżeczka śmietan fix
 0,50 łyżeczka Ekstraktu lub pasty waniliowej
Dodatkowo
 100 g truskawek
 1 rozbełtane jajko
 2 łyżki cukru trzcinowego
1

Ciasto francuskie dziele na równe prostokąty u mnie wyszło 12 kawałków. Każdy prostokąt układam na blaszce wyłożonej papierem. W każdym kawałku zaznaczam nożem mniejszy prostokąt tak aby nie przeciąć ciasta. Ciasto smaruję rozbełtanym jajkiem i posypuję cukrem trzcinowym. Piekę w 190' przez 15 min góra dół aż ładnie się zarumienią.

2

Śmiatankę ubijam na sztywno, dodaję cukier puder, fix, pastę waniliową i mascarpone. Ponownie miksuję do uzyskania sztywnej masy.

3

Krem przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na wystudzone ciasto francuskie.

4

Truskawki kroję w cienkie plasterki i układam na kremie.

5

Posypuję cukrem pudrem. Gotowe! 😊❤️

Składniki

 1 opakowanie ciasta francuskiego
 250 ml śmiatanki 36% schłodzonej
 2 łyżki cukru pudru
 1 łyżeczka śmietan fix
 0,50 łyżeczka Ekstraktu lub pasty waniliowej
Dodatkowo
 100 g truskawek
 1 rozbełtane jajko
 2 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie

1

Ciasto francuskie dziele na równe prostokąty u mnie wyszło 12 kawałków. Każdy prostokąt układam na blaszce wyłożonej papierem. W każdym kawałku zaznaczam nożem mniejszy prostokąt tak aby nie przeciąć ciasta. Ciasto smaruję rozbełtanym jajkiem i posypuję cukrem trzcinowym. Piekę w 190' przez 15 min góra dół aż ładnie się zarumienią.

2

Śmiatankę ubijam na sztywno, dodaję cukier puder, fix, pastę waniliową i mascarpone. Ponownie miksuję do uzyskania sztywnej masy.

3

Krem przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na wystudzone ciasto francuskie.

4

Truskawki kroję w cienkie plasterki i układam na kremie.

5

Posypuję cukrem pudrem. Gotowe! 😊❤️

Ciastka francuskie z kremem śmietankowym i truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *