Ciastka francuskie z kremem śmietankowym i truskawkami
Pyszne i bardzo szybkie do zrobienia ciastka francuskie z kremem śmietankowym. Można do nich użyć różne owoce. Ja wybrałam truskawki które w połączeniu z kremem śmietankowym i kruchym ciastem francuskim dały przepyszny efekt. Polecam!
Ciasto francuskie dziele na równe prostokąty u mnie wyszło 12 kawałków. Każdy prostokąt układam na blaszce wyłożonej papierem. W każdym kawałku zaznaczam nożem mniejszy prostokąt tak aby nie przeciąć ciasta. Ciasto smaruję rozbełtanym jajkiem i posypuję cukrem trzcinowym. Piekę w 190' przez 15 min góra dół aż ładnie się zarumienią.
Śmiatankę ubijam na sztywno, dodaję cukier puder, fix, pastę waniliową i mascarpone. Ponownie miksuję do uzyskania sztywnej masy.
Krem przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na wystudzone ciasto francuskie.
Truskawki kroję w cienkie plasterki i układam na kremie.
Posypuję cukrem pudrem. Gotowe! 😊❤️
Składniki
Przygotowanie
Ciasto francuskie dziele na równe prostokąty u mnie wyszło 12 kawałków. Każdy prostokąt układam na blaszce wyłożonej papierem. W każdym kawałku zaznaczam nożem mniejszy prostokąt tak aby nie przeciąć ciasta. Ciasto smaruję rozbełtanym jajkiem i posypuję cukrem trzcinowym. Piekę w 190' przez 15 min góra dół aż ładnie się zarumienią.
Śmiatankę ubijam na sztywno, dodaję cukier puder, fix, pastę waniliową i mascarpone. Ponownie miksuję do uzyskania sztywnej masy.
Krem przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na wystudzone ciasto francuskie.
Truskawki kroję w cienkie plasterki i układam na kremie.
Posypuję cukrem pudrem. Gotowe! 😊❤️