Ciastka francuskie z serem i dżemem borówkowym

Oceny

Pyszne, chrupkie ciastka które robi się mega expresowo! Gwarantuje Wam ze połączenie kremowego sera i słodkiego dżemu, to idealne połączenie!❤ Polecam 🙂

TweetUdostępnij
Porcje6
Czas wykonania30 minut
 1 opakowanie ciasta francuskiego
 200 g sera białego najlepiej nie ziarnistego
 1 solidna łyżka serka mascarpone
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 3 łyżki cukru
 1 żółtko jaj
Dodatkowo:
 100 g dżemu jagodowego lub innego np truskawkowego
 1 jajko do posmarowania
 cukier trzcinowy lub biały do posypania ewentualnie cukier puder
1

Ser, mascarpone, ekstrakt, cukier i żółtko miksuję razem.

2

Wyciągam ciasto z lodówki i dzielę na 6 kawałków.

3

Na jedną część ciasta daję 2 łyżki nadzienia serowego i jedną dżemu i przykrywam drugą stroną ciasta.

4

Boki ciastka dociskam widelcem.

5

Smaruję rozbełtanym jajkiem i posypuję cukrem trzcinowy.

6

Piekę w 200' ok 20 min (aż będą ładnie rumiane) góra dół po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.

Składniki

 1 opakowanie ciasta francuskiego
 200 g sera białego najlepiej nie ziarnistego
 1 solidna łyżka serka mascarpone
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 3 łyżki cukru
 1 żółtko jaj
Dodatkowo:
 100 g dżemu jagodowego lub innego np truskawkowego
 1 jajko do posmarowania
 cukier trzcinowy lub biały do posypania ewentualnie cukier puder

Przygotowanie

1

Ser, mascarpone, ekstrakt, cukier i żółtko miksuję razem.

2

Wyciągam ciasto z lodówki i dzielę na 6 kawałków.

3

Na jedną część ciasta daję 2 łyżki nadzienia serowego i jedną dżemu i przykrywam drugą stroną ciasta.

4

Boki ciastka dociskam widelcem.

5

Smaruję rozbełtanym jajkiem i posypuję cukrem trzcinowy.

6

Piekę w 200' ok 20 min (aż będą ładnie rumiane) góra dół po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.

Ciastka francuskie z serem i dżemem borówkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *