Ciastka pizzowe z ciasta francuskiego

Oceny
TweetUdostępnij
Porcje6
Czas wykonania40 minut
 1 rolka ciasta francuskiego
 20 dag szynki
 1 cebula
 1 mała papryka
 5 pieczarek
 20 dag sera żółtego
 jajko do posmarowania i sezam do posypania
Sos:
 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
 1 łyżka ketchupu
 0,50 łyżeczki oregano
Sos pikantny:
 2 łyżki majonezu
 1 łyżka jogurtu naturalnego
 1 łyżeczka ketchupu
 0,50 łyżeczki przyprawy do kuchni meksykańskiej
 szczypta papryki ostrej, słodkiej, soli i pieprzu
1

Szynkę i paprykę kroję w kostkę, cebulę w piórka, pieczarki w plasterki. Wszystko wrzucam na patelnię i chwilę podsmażam ok 7 min. Przyprawiam solą, pieprzem, słodką papryką. Odstawiam do wystudzenia. Ser ścieram na tarce i mieszam z wystudzonym farszem. Składniki na sos dokładnie mieszam.

2

Ciasto francuskie dziele na 6 kawałków. Każdy smaruję łyżeczka sosu (zostawiając miejsce przy brzegach)

3

Następnie nakładam solidną łyżkę farszu

4

Ciasto zamykam a boki dociskam widelcem

5

Nacinam środek w 3 miejscach. Smaruję rozbełtanym jajkiem i posypuję sezamem

6

Piekę w 200' góra dół przez 20 min.

7

Podaję z sosem pikantnym.

Składniki

 1 rolka ciasta francuskiego
 20 dag szynki
 1 cebula
 1 mała papryka
 5 pieczarek
 20 dag sera żółtego
 jajko do posmarowania i sezam do posypania
Sos:
 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
 1 łyżka ketchupu
 0,50 łyżeczki oregano
Sos pikantny:
 2 łyżki majonezu
 1 łyżka jogurtu naturalnego
 1 łyżeczka ketchupu
 0,50 łyżeczki przyprawy do kuchni meksykańskiej
 szczypta papryki ostrej, słodkiej, soli i pieprzu

Przygotowanie

1

Szynkę i paprykę kroję w kostkę, cebulę w piórka, pieczarki w plasterki. Wszystko wrzucam na patelnię i chwilę podsmażam ok 7 min. Przyprawiam solą, pieprzem, słodką papryką. Odstawiam do wystudzenia. Ser ścieram na tarce i mieszam z wystudzonym farszem. Składniki na sos dokładnie mieszam.

2

Ciasto francuskie dziele na 6 kawałków. Każdy smaruję łyżeczka sosu (zostawiając miejsce przy brzegach)

3

Następnie nakładam solidną łyżkę farszu

4

Ciasto zamykam a boki dociskam widelcem

5

Nacinam środek w 3 miejscach. Smaruję rozbełtanym jajkiem i posypuję sezamem

6

Piekę w 200' góra dół przez 20 min.

7

Podaję z sosem pikantnym.

Ciastka pizzowe z ciasta francuskiego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *