Ciasto arbuz

Oceny

Szpinakowy biszkopt, krem śmietankowy, czekoladowe kropelki i galaretka! Jest pyszne! nie za słodkie, idealne do kawusi! Dość, że wspaniale smakuje to jeszcze super wygląda 🙂 Polecam!

TweetUdostępnij
Porcje12
Czas wykonania1 godz. 30 minut
Ciasto w tortownicy 26 cm
Biszkopt szpinakowy:
 250 g szpinaku świeżego
 1 szklanka mąki pszennej
 0,50 szklanki mąki ziemniaczanej
 4 jajka
 1 szklanka drobnego cukru
 ¾ szklanki oleju
 1 cukier waniliowy
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 0,50 łyżeczki sody
Pącz do nasączenia biszkoptu:
 50 ml wody
 1 łyżka cukru pudru
 1 łyżka soku z cytryny
Krem:
 1,50 szklanki śmietanki 30% (schłodzonej)
 1 opakowanie mascarpone
 3 łyżki cukru pudru
 2 płaskie łyżki śmietanki fix śnieżki
Dodatkowo:
 2 galaretki truskawkowe
 40 g kropelek czekoladowych
1

Biszkopt szpinakowy:
Piekarnik nastawiam na 170' góra dół. Szpinak myje, dobrze osuszam i blenduje na papkę (ma powstać jednolita szpinakowa breja!). Tortownicę 26 cm wykładam papierem do pieczenie ( tylko dół). Jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, ok 5 -7 min. Mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia i sodą. Do masy z jajek dodaję powoli olej i mieszam łyżką. Następnie dodaję szpinak i ponownie mieszamy łyżką do połączenia z masą. Mąkę wysypuję w 4 partiach krotko mieszając aż połączy się z masą. Gotowe ciasto wlewam do tortownicy i piekę w piekarniku przez godzinę. Po tym czasie wyciągamy i studzę biszkopt. Kiedy biszkopt wystygnie odkrywam wierzchnią warstwę która się przyrumieni. Ponownie wkładam biszkopt do tortownicy, polewam go delikatnie wymieszanym pączem.
Robię galaretki:
2 galaretki truskawkowe mieszam z 750 ml wrzątku i odkładam do wystudzenia

2

W międzyczasie robię krem:
Śmietankę ubijam aż zrobi się sztywna. Dodaje mascarpone, cukier puder i śmietankę fix. Ponownie miksuję aż krem będzie jednolity i sztywny. Na biszkopt wykładam krem (dobrze dojeżdżając do brzegów tortownicy) i posypuję go czekoladowymi kropelkami.
Następnie powoli wylewam wystudzoną tężejącą galaretkę.

3

Ciasto odkładam do schłodzenia. Przed podaniem wykrawam ciasto nożem z tortownicy i ściągam pierścień.

Składniki

Ciasto w tortownicy 26 cm
Biszkopt szpinakowy:
 250 g szpinaku świeżego
 1 szklanka mąki pszennej
 0,50 szklanki mąki ziemniaczanej
 4 jajka
 1 szklanka drobnego cukru
 ¾ szklanki oleju
 1 cukier waniliowy
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 0,50 łyżeczki sody
Pącz do nasączenia biszkoptu:
 50 ml wody
 1 łyżka cukru pudru
 1 łyżka soku z cytryny
Krem:
 1,50 szklanki śmietanki 30% (schłodzonej)
 1 opakowanie mascarpone
 3 łyżki cukru pudru
 2 płaskie łyżki śmietanki fix śnieżki
Dodatkowo:
 2 galaretki truskawkowe
 40 g kropelek czekoladowych

Przygotowanie

1

Biszkopt szpinakowy:
Piekarnik nastawiam na 170' góra dół. Szpinak myje, dobrze osuszam i blenduje na papkę (ma powstać jednolita szpinakowa breja!). Tortownicę 26 cm wykładam papierem do pieczenie ( tylko dół). Jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, ok 5 -7 min. Mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia i sodą. Do masy z jajek dodaję powoli olej i mieszam łyżką. Następnie dodaję szpinak i ponownie mieszamy łyżką do połączenia z masą. Mąkę wysypuję w 4 partiach krotko mieszając aż połączy się z masą. Gotowe ciasto wlewam do tortownicy i piekę w piekarniku przez godzinę. Po tym czasie wyciągamy i studzę biszkopt. Kiedy biszkopt wystygnie odkrywam wierzchnią warstwę która się przyrumieni. Ponownie wkładam biszkopt do tortownicy, polewam go delikatnie wymieszanym pączem.
Robię galaretki:
2 galaretki truskawkowe mieszam z 750 ml wrzątku i odkładam do wystudzenia

2

W międzyczasie robię krem:
Śmietankę ubijam aż zrobi się sztywna. Dodaje mascarpone, cukier puder i śmietankę fix. Ponownie miksuję aż krem będzie jednolity i sztywny. Na biszkopt wykładam krem (dobrze dojeżdżając do brzegów tortownicy) i posypuję go czekoladowymi kropelkami.
Następnie powoli wylewam wystudzoną tężejącą galaretkę.

3

Ciasto odkładam do schłodzenia. Przed podaniem wykrawam ciasto nożem z tortownicy i ściągam pierścień.

Ciasto arbuz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *