Ciasto jogurtowe z jagodami

Oceny

Pyszne, puszyste, dobrze naszpikowane jagodami! Polane słodziutkim lukrem! Idealne do kawusi!

TweetUdostępnij
Porcje12
Czas wykonania1 godz.
Keksówka 12 x 35
 3 szklanki mąki
 4 jajka
 ¾ szklanki cukru
 1 szklanka jogurtu greckiego
 ¾ szklanki oleju
 3 łyżeczki proszku do pieczenia
 szczypta soli
 0,50 opakowania cukru waniliowego
Dodatkowo:
 3 łyżki mąki ziemniaczanej
 40 dag jagód świeżych (jeśli jagody są mrożone muszą osiągnąć temp pokojowa, następnie odcedzamy sok na sitku).
1

Wszystkie składniki w temp pokojowej
Jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaję powoli olej i ponownie miksuję na wolnych obrotach. Następnie jogurt i ponownie miksuję. Dodaję wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól. Miksuje do połączenia. Jagody mieszam z mąką ziemniaczaną. Dodaję do masy i mieszam łyżką.

2

Formę 12x35 natłuszczam masłem i wylewam masę.

3

Piekę w 180' góra dół przez 50-55min. Następnie studzę.

4

Polewam lukrem:
Szklanka cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny i łyżka wrzątku - mieszamy!

5

Składniki

Keksówka 12 x 35
 3 szklanki mąki
 4 jajka
 ¾ szklanki cukru
 1 szklanka jogurtu greckiego
 ¾ szklanki oleju
 3 łyżeczki proszku do pieczenia
 szczypta soli
 0,50 opakowania cukru waniliowego
Dodatkowo:
 3 łyżki mąki ziemniaczanej
 40 dag jagód świeżych (jeśli jagody są mrożone muszą osiągnąć temp pokojowa, następnie odcedzamy sok na sitku).

Przygotowanie

1

Wszystkie składniki w temp pokojowej
Jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaję powoli olej i ponownie miksuję na wolnych obrotach. Następnie jogurt i ponownie miksuję. Dodaję wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól. Miksuje do połączenia. Jagody mieszam z mąką ziemniaczaną. Dodaję do masy i mieszam łyżką.

2

Formę 12x35 natłuszczam masłem i wylewam masę.

3

Piekę w 180' góra dół przez 50-55min. Następnie studzę.

4

Polewam lukrem:
Szklanka cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny i łyżka wrzątku - mieszamy!

5

Ciasto jogurtowe z jagodami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *