Ciasto jogurtowe z jagodami
Pyszne, puszyste, dobrze naszpikowane jagodami! Polane słodziutkim lukrem! Idealne do kawusi!
Wszystkie składniki w temp pokojowej
Jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaję powoli olej i ponownie miksuję na wolnych obrotach. Następnie jogurt i ponownie miksuję. Dodaję wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól. Miksuje do połączenia. Jagody mieszam z mąką ziemniaczaną. Dodaję do masy i mieszam łyżką.
Formę 12x35 natłuszczam masłem i wylewam masę.
Piekę w 180' góra dół przez 50-55min. Następnie studzę.
Polewam lukrem:
Szklanka cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny i łyżka wrzątku - mieszamy!
Składniki
Przygotowanie
Wszystkie składniki w temp pokojowej
Jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaję powoli olej i ponownie miksuję na wolnych obrotach. Następnie jogurt i ponownie miksuję. Dodaję wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól. Miksuje do połączenia. Jagody mieszam z mąką ziemniaczaną. Dodaję do masy i mieszam łyżką.
Formę 12x35 natłuszczam masłem i wylewam masę.
Piekę w 180' góra dół przez 50-55min. Następnie studzę.
Polewam lukrem:
Szklanka cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny i łyżka wrzątku - mieszamy!