Ciasto kruche z rabarbarem i bezą
Idealne wiosenne ciasto? Serdecznie polecam Wam to! Kruchy spód, rozpływające się w ustach nadzienie z rabarbaru i chrupiąca słodziutka beza. Niebo dla podniebienia! Smakuje wyśmienicie!
Wszystkie składniki oprócz żółtek ucieramy ze sobą. Następnie dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto w zgrabną kulkę. Odstawiamy do lodówki na min. Pół godz. Po tym czasie rozwałkowujemy lub kawałkami wykładamy spód blachy wyłożonej papierem. ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 min góra dół w 170'.
Kruche ciasto smarujemy 3 łyżkami dżemu.
Rabarbar myjemy i odcinamy liście. Łodygi kroimy na kawałki ok 1 cm.
Rabarbar mieszamy z cynamonem dżemem i mąką. Następnie równomiernie rozprowadzamy rabarbar na cieście wysmarowanym dżemem.
Białka ubijam na sztywno, dodajemy stopniowo cukier po jednej łyżce. Miksujemy do momentu aż cukier nie będzie wyczuwalny w masie. Masa ma być sztywna, błyszcząca i lepka. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczanej i miksujemy jeszcze przez minutkę.
Na rabarbar wykładamy masę na beze.
Beze można jeszcze posypać płatkami migdałów.
Pieczemy góra dół przez 20 min temp 170'. Po tym czasie zmniejszamy temp do 60' i włączamy termoobieg na 15 min.
Gotowe ❤ przestudzone ciasto kroimy na porcje ❤
Składniki
Przygotowanie
Wszystkie składniki oprócz żółtek ucieramy ze sobą. Następnie dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto w zgrabną kulkę. Odstawiamy do lodówki na min. Pół godz. Po tym czasie rozwałkowujemy lub kawałkami wykładamy spód blachy wyłożonej papierem. ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 min góra dół w 170'.
Kruche ciasto smarujemy 3 łyżkami dżemu.
Rabarbar myjemy i odcinamy liście. Łodygi kroimy na kawałki ok 1 cm.
Rabarbar mieszamy z cynamonem dżemem i mąką. Następnie równomiernie rozprowadzamy rabarbar na cieście wysmarowanym dżemem.
Białka ubijam na sztywno, dodajemy stopniowo cukier po jednej łyżce. Miksujemy do momentu aż cukier nie będzie wyczuwalny w masie. Masa ma być sztywna, błyszcząca i lepka. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczanej i miksujemy jeszcze przez minutkę.
Na rabarbar wykładamy masę na beze.
Beze można jeszcze posypać płatkami migdałów.
Pieczemy góra dół przez 20 min temp 170'. Po tym czasie zmniejszamy temp do 60' i włączamy termoobieg na 15 min.
Gotowe ❤ przestudzone ciasto kroimy na porcje ❤