Ciasto kruche z rabarbarem i bezą

Oceny

Idealne wiosenne ciasto? Serdecznie polecam Wam to! Kruchy spód, rozpływające się w ustach nadzienie z rabarbaru i chrupiąca słodziutka beza. Niebo dla podniebienia! Smakuje wyśmienicie!

TweetUdostępnij
Porcje12
Czas wykonania1 godz. 15 minut
Kruche ciasto
 1 szklanka i 3 łyżki mąki pszennej
 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
 3 łyżki cukru
 4 żółtka jaj(białka trzymaj w temp pokojowej będą do bezy)
 1 kostka masła(200 g - zimnego)
 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 szczypta soli
Rabarbarowy środek
 800 g rabarbaru
 1 łyżeczka cynamonu
 3 łyżki dżemu np truskawkowego
 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Beza
 4 białka
 1 niepełna szklanka cukru( najlepiej drobnego)
 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruche ciasto
1

Wszystkie składniki oprócz żółtek ucieramy ze sobą. Następnie dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto w zgrabną kulkę. Odstawiamy do lodówki na min. Pół godz. Po tym czasie rozwałkowujemy lub kawałkami wykładamy spód blachy wyłożonej papierem. ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 min góra dół w 170'.

Rabarbarowy środek:
2

Kruche ciasto smarujemy 3 łyżkami dżemu.

3

Rabarbar myjemy i odcinamy liście. Łodygi kroimy na kawałki ok 1 cm.
Rabarbar mieszamy z cynamonem dżemem i mąką. Następnie równomiernie rozprowadzamy rabarbar na cieście wysmarowanym dżemem.

Beza:
4

Białka ubijam na sztywno, dodajemy stopniowo cukier po jednej łyżce. Miksujemy do momentu aż cukier nie będzie wyczuwalny w masie. Masa ma być sztywna, błyszcząca i lepka. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczanej i miksujemy jeszcze przez minutkę.
Na rabarbar wykładamy masę na beze.

5

Beze można jeszcze posypać płatkami migdałów.

6

Pieczemy góra dół przez 20 min temp 170'. Po tym czasie zmniejszamy temp do 60' i włączamy termoobieg na 15 min.

7

Gotowe ❤ przestudzone ciasto kroimy na porcje ❤

Składniki

Kruche ciasto
 1 szklanka i 3 łyżki mąki pszennej
 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
 3 łyżki cukru
 4 żółtka jaj(białka trzymaj w temp pokojowej będą do bezy)
 1 kostka masła(200 g - zimnego)
 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 szczypta soli
Rabarbarowy środek
 800 g rabarbaru
 1 łyżeczka cynamonu
 3 łyżki dżemu np truskawkowego
 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Beza
 4 białka
 1 niepełna szklanka cukru( najlepiej drobnego)
 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Kruche ciasto
1

Wszystkie składniki oprócz żółtek ucieramy ze sobą. Następnie dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto w zgrabną kulkę. Odstawiamy do lodówki na min. Pół godz. Po tym czasie rozwałkowujemy lub kawałkami wykładamy spód blachy wyłożonej papierem. ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 min góra dół w 170'.

Rabarbarowy środek:
2

Kruche ciasto smarujemy 3 łyżkami dżemu.

3

Rabarbar myjemy i odcinamy liście. Łodygi kroimy na kawałki ok 1 cm.
Rabarbar mieszamy z cynamonem dżemem i mąką. Następnie równomiernie rozprowadzamy rabarbar na cieście wysmarowanym dżemem.

Beza:
4

Białka ubijam na sztywno, dodajemy stopniowo cukier po jednej łyżce. Miksujemy do momentu aż cukier nie będzie wyczuwalny w masie. Masa ma być sztywna, błyszcząca i lepka. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczanej i miksujemy jeszcze przez minutkę.
Na rabarbar wykładamy masę na beze.

5

Beze można jeszcze posypać płatkami migdałów.

6

Pieczemy góra dół przez 20 min temp 170'. Po tym czasie zmniejszamy temp do 60' i włączamy termoobieg na 15 min.

7

Gotowe ❤ przestudzone ciasto kroimy na porcje ❤

Ciasto kruche z rabarbarem i bezą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *