Ciasto kruche z rabarbarem

Oceny

Idealnie maślane ciasto kruche z soczysty rabarbarem posypane obficie kruszonką! ❤️ Idealne do kawusi 🙂

TweetUdostępnij
Porcje20
Czas wykonania1 godz. 30 minut
Ciasto piekłam w forma 25 x 30 cm
Kruchy spód:
 2 szklanki mąki
 1 jajko
 200 g masła
  szklanki cukru
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Środek:
 1 kg rabarbaru
 1 łyżeczka cynamonu
 2 łyżki dżemu np truskawkowego
 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
 3 łyżki masła
 4 łyżki cukru
 0,50 szklanki mąki
1

Rabarbar umyć i odciąć liście, łodygi pokroić na kawałki ok 1 cm. Wymieszać z cynamonem dżemem i mąką.

2

Wszystkie składniki na ciasto kruche mieszamy ze sobą i ugniatamy do całkowitego połączenia składników. Ciasto uformuj z kulkę którą następnie spłaszcz, owiń folią i włóż na pół godz do lodówki.
Składniki na kruszonkę wsyp do miski i wymieszaj ze sobą (można mikserem). Formę posmaruj odrobinę masłem, następnie wyłóż papierem. Kruche ciasto wyciągnij z lodówki i rozwałkuj odrobinę wałkiem. Przełóż ciasto do formy i rękami rozprowadź dokładnie na całym spodzie formy.

3

Na ciasto wysyp cały rabarbar i rozprowadź równomiernie.

4

Następnie warstwę rabarbaru posyp obficie kruszonką.

5

Piekarnik nagrzej do temp. 180' góra dół. Piecz ciasto przez godzinę.

6

Później czekamy aż wystygnie i możemy zajadać się dowoli!

7

Składniki

Ciasto piekłam w forma 25 x 30 cm
Kruchy spód:
 2 szklanki mąki
 1 jajko
 200 g masła
  szklanki cukru
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Środek:
 1 kg rabarbaru
 1 łyżeczka cynamonu
 2 łyżki dżemu np truskawkowego
 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
 3 łyżki masła
 4 łyżki cukru
 0,50 szklanki mąki

Przygotowanie

1

Rabarbar umyć i odciąć liście, łodygi pokroić na kawałki ok 1 cm. Wymieszać z cynamonem dżemem i mąką.

2

Wszystkie składniki na ciasto kruche mieszamy ze sobą i ugniatamy do całkowitego połączenia składników. Ciasto uformuj z kulkę którą następnie spłaszcz, owiń folią i włóż na pół godz do lodówki.
Składniki na kruszonkę wsyp do miski i wymieszaj ze sobą (można mikserem). Formę posmaruj odrobinę masłem, następnie wyłóż papierem. Kruche ciasto wyciągnij z lodówki i rozwałkuj odrobinę wałkiem. Przełóż ciasto do formy i rękami rozprowadź dokładnie na całym spodzie formy.

3

Na ciasto wysyp cały rabarbar i rozprowadź równomiernie.

4

Następnie warstwę rabarbaru posyp obficie kruszonką.

5

Piekarnik nagrzej do temp. 180' góra dół. Piecz ciasto przez godzinę.

6

Później czekamy aż wystygnie i możemy zajadać się dowoli!

7

Ciasto kruche z rabarbarem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *