Ciasto truskawkowo śmietankowe
Mięciutki biszkopt, kremowa pianka śmietankowa i mus truskawkowy! Pyszne ciasto idealne na mikołajki! Wygląda i smakuje wspaniale! Polecam!
Biszkopt:
Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywno i powoli dodaje cukier. Ubijam do całkowitego rozpuszczenia cukru. Masa ma się kleić i być błyszcząca. Pojedynczo dodaję żółtka i miksuję. Wsypuje przesiane mąki i ponownie miksuję na najniższych obrotach
Wylewam na wyłożoną papierem blaszkę (tylko dół). Piekę w 180' góra dół przez 30 min. Sprawdzam patyczkiem czy jest gotowy. Po tym czasie biszkopt upuszczam z wysokości ok 60 cm. i studzę w otwartym piekarniku.
Pianka śmietankowa:
Żelatynę rozpuszczam w wodzie i studzę. Kremówkę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Dodaję wystudzoną żelatynę i ponownie miksuję do połączenia. W biszkopcie odcinam wierzchnia warstwę, biszkopt układam w formie wyłożonej papierem.
Na biszkopt wylewam piankę i wyrównuje. Odkładam do lodówki aż pianka stężeje.
Mus truskawkowy:
Truskawki blenduję. Do truskawek wlewam wodę i zagotowuje. Dodaję galaretkę i dokładnie mieszam. !
Odstawiam do wystudzenia, mus ma być zimny ale płynny. Zalewam nim wystudzoną piankę.
Odstawiam do lodówki do całkowitego stężenia. Rozetki zrobiłam z śmietanki i mascarpone! 🙂
Składniki
Przygotowanie
Biszkopt:
Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywno i powoli dodaje cukier. Ubijam do całkowitego rozpuszczenia cukru. Masa ma się kleić i być błyszcząca. Pojedynczo dodaję żółtka i miksuję. Wsypuje przesiane mąki i ponownie miksuję na najniższych obrotach
Wylewam na wyłożoną papierem blaszkę (tylko dół). Piekę w 180' góra dół przez 30 min. Sprawdzam patyczkiem czy jest gotowy. Po tym czasie biszkopt upuszczam z wysokości ok 60 cm. i studzę w otwartym piekarniku.
Pianka śmietankowa:
Żelatynę rozpuszczam w wodzie i studzę. Kremówkę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Dodaję wystudzoną żelatynę i ponownie miksuję do połączenia. W biszkopcie odcinam wierzchnia warstwę, biszkopt układam w formie wyłożonej papierem.
Na biszkopt wylewam piankę i wyrównuje. Odkładam do lodówki aż pianka stężeje.
Mus truskawkowy:
Truskawki blenduję. Do truskawek wlewam wodę i zagotowuje. Dodaję galaretkę i dokładnie mieszam. !
Odstawiam do wystudzenia, mus ma być zimny ale płynny. Zalewam nim wystudzoną piankę.
Odstawiam do lodówki do całkowitego stężenia. Rozetki zrobiłam z śmietanki i mascarpone! 🙂