Ciasto truskawkowo śmietankowe

Oceny

Mięciutki biszkopt, kremowa pianka śmietankowa i mus truskawkowy! Pyszne ciasto idealne na mikołajki! Wygląda i smakuje wspaniale! Polecam!

TweetUdostępnij
Porcje20
Czas wykonania2 godz.
Ciasto piekę w forma 25 x 30
Biszkopt:
 6 jaja w temp pokojowej
  szklanki drobnego cukru
  szklanki mąki pszennej
 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Pianka śmietankowa:
 750 ml śmietanki 30% (schłodzona)
 5 łyżki cukru pudru
 3 łyżeczki żelatyny
 75 ml wrzątku
Mus truskawkowy:
 750 g truskawek mrożonych
 1,50 szklanki wody
 2 galaretki truskawkowej
1

Biszkopt:
Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywno i powoli dodaje cukier. Ubijam do całkowitego rozpuszczenia cukru. Masa ma się kleić i być błyszcząca. Pojedynczo dodaję żółtka i miksuję. Wsypuje przesiane mąki i ponownie miksuję na najniższych obrotach
Wylewam na wyłożoną papierem blaszkę (tylko dół). Piekę w 180' góra dół przez 30 min. Sprawdzam patyczkiem czy jest gotowy. Po tym czasie biszkopt upuszczam z wysokości ok 60 cm. i studzę w otwartym piekarniku.

2

Pianka śmietankowa:
Żelatynę rozpuszczam w wodzie i studzę. Kremówkę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Dodaję wystudzoną żelatynę i ponownie miksuję do połączenia. W biszkopcie odcinam wierzchnia warstwę, biszkopt układam w formie wyłożonej papierem.

3

Na biszkopt wylewam piankę i wyrównuje. Odkładam do lodówki aż pianka stężeje.

4

Mus truskawkowy:
Truskawki blenduję. Do truskawek wlewam wodę i zagotowuje. Dodaję galaretkę i dokładnie mieszam. !

5

Odstawiam do wystudzenia, mus ma być zimny ale płynny. Zalewam nim wystudzoną piankę.

6

Odstawiam do lodówki do całkowitego stężenia. Rozetki zrobiłam z śmietanki i mascarpone! 🙂

Składniki

Ciasto piekę w forma 25 x 30
Biszkopt:
 6 jaja w temp pokojowej
  szklanki drobnego cukru
  szklanki mąki pszennej
 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Pianka śmietankowa:
 750 ml śmietanki 30% (schłodzona)
 5 łyżki cukru pudru
 3 łyżeczki żelatyny
 75 ml wrzątku
Mus truskawkowy:
 750 g truskawek mrożonych
 1,50 szklanki wody
 2 galaretki truskawkowej

Przygotowanie

1

Biszkopt:
Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywno i powoli dodaje cukier. Ubijam do całkowitego rozpuszczenia cukru. Masa ma się kleić i być błyszcząca. Pojedynczo dodaję żółtka i miksuję. Wsypuje przesiane mąki i ponownie miksuję na najniższych obrotach
Wylewam na wyłożoną papierem blaszkę (tylko dół). Piekę w 180' góra dół przez 30 min. Sprawdzam patyczkiem czy jest gotowy. Po tym czasie biszkopt upuszczam z wysokości ok 60 cm. i studzę w otwartym piekarniku.

2

Pianka śmietankowa:
Żelatynę rozpuszczam w wodzie i studzę. Kremówkę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Dodaję wystudzoną żelatynę i ponownie miksuję do połączenia. W biszkopcie odcinam wierzchnia warstwę, biszkopt układam w formie wyłożonej papierem.

3

Na biszkopt wylewam piankę i wyrównuje. Odkładam do lodówki aż pianka stężeje.

4

Mus truskawkowy:
Truskawki blenduję. Do truskawek wlewam wodę i zagotowuje. Dodaję galaretkę i dokładnie mieszam. !

5

Odstawiam do wystudzenia, mus ma być zimny ale płynny. Zalewam nim wystudzoną piankę.

6

Odstawiam do lodówki do całkowitego stężenia. Rozetki zrobiłam z śmietanki i mascarpone! 🙂

Ciasto truskawkowo śmietankowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *