Ciasto z jagodami i kremem z białymi michałkami
Ciasteczkowy spód, krem z białymi michałkami i jagody z galaretką! Ciasto idealne na weekend! Jest wspaniałe! Polecam ❤
Masło roztapiam i studzę, ciasteczka blenduję na pył. Dodaję masło i mieszam.
Obręcz od tortownicy ułożyłam na podkładzie cukierniczym, wysypałam ciasteczka i uklepałam spód aby wyrównać użyłam szklanki (można też zrobić całe ciasto normalnie w tortownicy) zabezpieczyłam boki papierem do pieczenia.
Spód włożyłam do lodówki na czas przygotowania kremu.
Krem Michałkowy:
Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do wystudzenia. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i studzę. Śmietankę ubijam na sztywno.
Dodaję mascarpone i ponownie ubijam. Następnie wlewam czekoladę i miksuję do połączenia.
Przestudzoną żelatynę mieszam z łyżką masy i wlewam do reszty. Ponownie miksuję do połączenia z masą.
Dodaje pokrojone cukierki i mieszam.
Masę wylewam na ciasteczkowy spód i wyrównuje. Odkładam do lodówki na ok 3 godz. W tym czasie robię mus jagodowy:
Jagody blenduję. Do jagód wlewam wodę i zagotowuje. Dodaję galaretkę i dokładnie mieszam. Odstawiam do wystudzenia, mus ma być zimny ale płynny.
Zalewam nim wystudzony krem z michałkami.
Odstawiam do lodówki do całkowitego stężenia na ok 2 godz.
Na wierzch zrobiła rozetki z kremu:
Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję cukier, fix, mascarpone i ponownie miksuję. Z gotowego ciasta ściągam obręcz i papier.
Wyciskam krem i zdobię borówkami i cukierkami.
Składniki
Przygotowanie
Masło roztapiam i studzę, ciasteczka blenduję na pył. Dodaję masło i mieszam.
Obręcz od tortownicy ułożyłam na podkładzie cukierniczym, wysypałam ciasteczka i uklepałam spód aby wyrównać użyłam szklanki (można też zrobić całe ciasto normalnie w tortownicy) zabezpieczyłam boki papierem do pieczenia.
Spód włożyłam do lodówki na czas przygotowania kremu.
Krem Michałkowy:
Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do wystudzenia. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i studzę. Śmietankę ubijam na sztywno.
Dodaję mascarpone i ponownie ubijam. Następnie wlewam czekoladę i miksuję do połączenia.
Przestudzoną żelatynę mieszam z łyżką masy i wlewam do reszty. Ponownie miksuję do połączenia z masą.
Dodaje pokrojone cukierki i mieszam.
Masę wylewam na ciasteczkowy spód i wyrównuje. Odkładam do lodówki na ok 3 godz. W tym czasie robię mus jagodowy:
Jagody blenduję. Do jagód wlewam wodę i zagotowuje. Dodaję galaretkę i dokładnie mieszam. Odstawiam do wystudzenia, mus ma być zimny ale płynny.
Zalewam nim wystudzony krem z michałkami.
Odstawiam do lodówki do całkowitego stężenia na ok 2 godz.
Na wierzch zrobiła rozetki z kremu:
Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję cukier, fix, mascarpone i ponownie miksuję. Z gotowego ciasta ściągam obręcz i papier.
Wyciskam krem i zdobię borówkami i cukierkami.