Ciasto z jagodami i kremem z białymi michałkami

Oceny

Ciasteczkowy spód, krem z białymi michałkami i jagody z galaretką! Ciasto idealne na weekend! Jest wspaniałe! Polecam ❤

TweetUdostępnij
Porcje12
Czas wykonania1 godz. 39 minut
Ciasto w formie 24 cm
Spód:
 350 g ciasteczek u mnie herbatniki z czekoladą
 100 g masła
Krem Michałkowy:
 200 g białej czekolady
 400 ml śmietanki 30%
 250 g serka mascarpone
 2 łyżeczki żelatyny+ 70 ml gorącej wody do rozpuszczenia
 100 g białych Michałków
Mus jagodowy:
 450 g jagód
 1 szklanka wody
 1,50 galaretki owoce leśne
Krem na rozetki:
 150 ml śmietanki 30%
 3 łyżki mascarpone
 2 łyżki cukru pudru
 1 łyżka śmietan fixu
1

Masło roztapiam i studzę, ciasteczka blenduję na pył. Dodaję masło i mieszam.

2

Obręcz od tortownicy ułożyłam na podkładzie cukierniczym, wysypałam ciasteczka i uklepałam spód aby wyrównać użyłam szklanki (można też zrobić całe ciasto normalnie w tortownicy) zabezpieczyłam boki papierem do pieczenia.

3

Spód włożyłam do lodówki na czas przygotowania kremu.

4

Krem Michałkowy:
Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do wystudzenia. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i studzę. Śmietankę ubijam na sztywno.

5

Dodaję mascarpone i ponownie ubijam. Następnie wlewam czekoladę i miksuję do połączenia.

6

Przestudzoną żelatynę mieszam z łyżką masy i wlewam do reszty. Ponownie miksuję do połączenia z masą.

7

Dodaje pokrojone cukierki i mieszam.

8

Masę wylewam na ciasteczkowy spód i wyrównuje. Odkładam do lodówki na ok 3 godz. W tym czasie robię mus jagodowy:

9

Jagody blenduję. Do jagód wlewam wodę i zagotowuje. Dodaję galaretkę i dokładnie mieszam. Odstawiam do wystudzenia, mus ma być zimny ale płynny.

10

Zalewam nim wystudzony krem z michałkami.

11

Odstawiam do lodówki do całkowitego stężenia na ok 2 godz.
Na wierzch zrobiła rozetki z kremu:

12

Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję cukier, fix, mascarpone i ponownie miksuję. Z gotowego ciasta ściągam obręcz i papier.

13

Wyciskam krem i zdobię borówkami i cukierkami.

Składniki

Ciasto w formie 24 cm
Spód:
 350 g ciasteczek u mnie herbatniki z czekoladą
 100 g masła
Krem Michałkowy:
 200 g białej czekolady
 400 ml śmietanki 30%
 250 g serka mascarpone
 2 łyżeczki żelatyny+ 70 ml gorącej wody do rozpuszczenia
 100 g białych Michałków
Mus jagodowy:
 450 g jagód
 1 szklanka wody
 1,50 galaretki owoce leśne
Krem na rozetki:
 150 ml śmietanki 30%
 3 łyżki mascarpone
 2 łyżki cukru pudru
 1 łyżka śmietan fixu

Przygotowanie

1

Masło roztapiam i studzę, ciasteczka blenduję na pył. Dodaję masło i mieszam.

2

Obręcz od tortownicy ułożyłam na podkładzie cukierniczym, wysypałam ciasteczka i uklepałam spód aby wyrównać użyłam szklanki (można też zrobić całe ciasto normalnie w tortownicy) zabezpieczyłam boki papierem do pieczenia.

3

Spód włożyłam do lodówki na czas przygotowania kremu.

4

Krem Michałkowy:
Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do wystudzenia. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i studzę. Śmietankę ubijam na sztywno.

5

Dodaję mascarpone i ponownie ubijam. Następnie wlewam czekoladę i miksuję do połączenia.

6

Przestudzoną żelatynę mieszam z łyżką masy i wlewam do reszty. Ponownie miksuję do połączenia z masą.

7

Dodaje pokrojone cukierki i mieszam.

8

Masę wylewam na ciasteczkowy spód i wyrównuje. Odkładam do lodówki na ok 3 godz. W tym czasie robię mus jagodowy:

9

Jagody blenduję. Do jagód wlewam wodę i zagotowuje. Dodaję galaretkę i dokładnie mieszam. Odstawiam do wystudzenia, mus ma być zimny ale płynny.

10

Zalewam nim wystudzony krem z michałkami.

11

Odstawiam do lodówki do całkowitego stężenia na ok 2 godz.
Na wierzch zrobiła rozetki z kremu:

12

Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję cukier, fix, mascarpone i ponownie miksuję. Z gotowego ciasta ściągam obręcz i papier.

13

Wyciskam krem i zdobię borówkami i cukierkami.

Ciasto z jagodami i kremem z białymi michałkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *